Helsingin yliopistoHelsingin yliopisto

Kutsu medialle – luonnontieteellisten aineistojen digitalisaation asiantuntijat kokoontuvat Helsinkiin 26.-28.2.2020

Jaa
Luonnontieteelliset kokoelmat ovat ainoa paikka, jossa luonnon historia on tallennettuna. Siksi on äärimmäisen tärkeää saada niiden sisältämä tieto digitaaliseen muotoon tehokkaan analysoinnin mahdollistamiseksi. ICEDIG-loppuseminaarin aamupäivä 26.2. klo 9-11 Tiedekulmassa on avoin kaikille digitalisaatiosta kiinnostuneille ja iltapäivän osuuteen Porthaniassa voi ilmoittautua erikseen 12.2. asti.

ICEDIG-hanke ("Innovation and consolidation for large scale digitisation of natural heritage") on kehittänyt sekä toimintatapoja että teknologiaa, jotka mahdollistavat monin verroin nopeampaa luonnontieteellisten kokoelmien digitointia. Helsingin yliopiston Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen koordinoiman hankkeen loppuseminaarissa esitellään uusimpia innovaatioita ja tutkimustuloksia kokoelmien digitointiin, sekä digitaalisen kokoelmatiedon ja havaintotiedon hallintaan ja jakamiseen. Menetelmiä otetaan lähivuosina käyttöön kokoelmissa ympäri Eurooppaa ja muuallakin. Tilaisuudessa näet huomisen teknologioiden mahdollisuudet.

ICEDIG-tilaisuuden keynote -puhujana ovat professori Otso Ovaskainen  Helsingin yliopistosta, digitointiasiantuntija Deborah Paul Yhdysvaltojen kokoelmien digitointiohjelmasta ja digitaalisten kokoelmien ohjelmajohtaja Helen Hardy Lontoon Natural History Museumista.

– Luonto köyhtyy tällä hetkellä jopa tuhat kertaa nopeammin, kuin koskaan ennen ihmisen aikakautta. Tämän tiedämme, mutta syy-seuraussuhteiden mekanismit ovat vielä monelta osin tuntemattomia. Jos voisimme matkata ajassa taaksepäin ja analysoida luonnon tilaa esimerkiksi 1800-luvun alussa, meillä olisi ratkaisevasti paremmat mahdollisuudet ennustaa, miten luonnon käy ihmispaineiden jatkuessa. Luonnontieteelliset kokoelmat ovat ainoa paikka, jossa luonnon historia on tallennettuna. On siksi äärimmäisen tärkeää saada niiden sisältämä tieto digitaaliseen muotoon tehokkaan analysoinnin mahdollistamiseksi, toteaa professori Leif Schulman, Luomuksen johtaja.

ICEDIG-loppuseminaarin jälkeen kansainväliset digitalisaation asiantuntijat jatkavat 27.-28.2. DiSSCo RIsing – the digital transformation of natural science collections – konferenssissa, joka jatkaa digitalisaation edistämistä siitä mihin ICEDIG päättyi.

Aamupäivän kaikille avoin ohjelma Tiedekulmassa:

09.00 – 09.25                     Opening words (Leif Schulman, Project Coordinator)

09.25 – 09.55                     Keynote Mapping global biodiversity with DNA, audio and image: opportunities and challenges by professor Otso Ovaskainen, University of Helsinki, recent recipient of the prestigious ERC Synergy Grant for a ground-breaking project on biodiversity mapping.

09.55 – 10.25                     Keynote Digitization Program Model Insights and a Glimpse into Future US Digitization Directions by digitization specialist Deborah Paul, iDigBio, USA.

10.25 – 10.55                     Keynote What if collections were 'digital by default'?, Helen Hardy, Digital Collections Programme Manager, The Natural History Museum, London, UK

10.55 – 11.00                     Summarizing note and Close of morning session (Leif Schulman)

Paikka ja aika:

09.00 - 11.00 Tiedekulma (avoin kaikille ilman ilmoittautumista)
12.00 - 16.00 Porthania PIII (vain ilmoittautuneille)

Ole nopea ja varaa paikkasi tähän tilaisuuteen, joka tuo esille uutta tietoa tieteen digitalisaation saralla. Rekisteröityminen on auki aina 12.2.2020 asti tai niin kauan, kun paikkoja riittää. Ilmoittaudu tapahtumaan täällä. Aamupäivän 26.2. tilaisuuteen ei tarvitse ilmoittautua.

Tilaisuus on englanninkielinen.

Lisätietoja:

  • Leif Schulman, 050 548 7692

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Viestinnän asiantuntija Marjaana Lindy, marjaana.lindy@helsinki.fi, 050 518 6195

Luonnontieteellinen keskusmuseo LUOMUS on Helsingin yliopiston erillislaitos, joka säilyttää ja ylläpitää luonnontieteellisiä kansalliskokoelmia sekä harjoittaa niihin liittyvää tutkimusta.

Laajat kokoelmat koostuvat eläin-, kasvi-, sieni-, kivi- ja fossiilinäytteistä. Elävät kasvikokoelmat sijaitsevat kahdessa kasvitieteellisessä puutarhassa ja ajoituslaboratorio Kumpulan tiedekampuksella. 

Luomuksen kokoelmiin pääsee tutustumaan kolmessa yleisökohteessa Helsingissä: Luonnontieteellisessä museossa sekä Kaisaniemen ja Kumpulan kasvitieteellisissä puutarhoissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye