Kutsu medialle: Tulleja, tukia ja rajoituksia – kohtaavatko suomalaisyritykset kaupan esteitä?
- Millaisiin kansainvälisen kaupan esteisiin suomalaisyritykset törmäävät?
- Miten yleisiä kaupan esteet ovat?
- Minkälaisia taloudellisia vaikutuksia kaupan esteistä yrityksille on?
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla julkistaa maanantaina 13.3. tuoreen VN TEAS-tutkimuksen ”Kaupanesteet kansainvälisessä kaupassa”, joka valottaa suomalaisyritysten kohtaamia kaupan esteitä sekä niiden yleisyyttä ja laatua. Lisäksi tutkimus tarjoaa tietoa, miten koronakriisi on muuttanut yritysten arvoketjuja.
Tutkimuksen tuloksia käydään läpi syventävässä julkistustilaisuudessa, jonka järjestävät ulkoministeriö ja työ- ja elinkeinoministeriö yhdessä Etlan kanssa. Tutkimus on toteutettu osana valtioneuvoston vuoden 2022 selvitys- ja tutkimussuunnitelman toimeenpanoa. Tilaisuutta voi seurata suorana myös verkossa.
Aika: Maanantaina 13.3. klo 14.00‒15.30
Paikka: Säätytalo, Snellmaninkatu 9‒11, Helsinki TAI livestriimi verkossa
Säätytalolla osallistujien rekisteröinti ja iltapäiväkahvit klo 13.30 alkaen.
Viiden viime vuoden aikana mm. Brexit, koronakriisi, erilaiset kaupan jännitteet ja viimeisimpänä Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja sen seurauksena asetetut Venäjän vastaiset pakotteet vastatoimineen ovat kaikki vaikuttaneet suomalaisyritysten harjoittamaan kansainväliseen kauppaan. Suomessa ei kuitenkaan ole muodostettu yleiskuvaa yritysten kohtaamista kaupan esteistä tai niiden taloudellisista vaikutuksista. Julkistustilaisuudessa Etlan tutkimusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö esittelee raportin tuloksia. Luvassa on myös ministeriöiden ja yritysten puheenvuorot.
Tilaisuuden ohjelma:
13.30 Rekisteröinti ja iltapäiväkahvit
14.00 Tilaisuuden avaus / viestintäjohtaja Tytti Sulander, Etla
14.05 Tervetuloa / osastopäällikkö Tuomas Tapio, kansainvälisen kaupan osasto, ulkoministeriö
14.10 Kaupan esteet ja niiden vaikutukset / tutkimusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö, Etla
14.30 Kommenttipuheenvuorot Keskuskauppakamarin kauppaprosessiryhmästä:
Senior Trade Manager Päivi Pietarinen, Vaisala
Global Trade Compliance Specialist, Emma Tuomaala, Konecranes
14.50 Kysymyksiä ja keskustelua
15.20 Päätössanat / osastopäällikkö Antti Neimala, työllisyys ja toimivat markkinat -osasto, TEM
15.30 Tilaisuus päättyy
Ilmoittautumiset osoitteeseen tilaisuudet@etla.fi maanantaihin 13.3. klo 11 mennessä. Paikan päällä Säätytalolla paikkoja on rajoitetusti. Paikan päälle tulijoiden on varauduttava todistamaan henkilöllisyytensä.
Lämpimästi tervetuloa!
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tytti SulanderViestintäjohtaja, ETLA
Puh:040-505 1241tytti.sulander@etla.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Suomen kansainvälinen kilpailukyky junnaa, emme yllä kymmenen kärkeen – IMD:n listalla kärjessä Sveitsi, Singapore, Hongkong ja Tanska30.6.2025 00:01:00 EEST | Tiedote
Suomen kilpailukyky on palannut taaksepäin koronapandemiaa edeltävälle tasolleen. IMD:n kansainvälisessä kilpailukykymittauksessa Suomen sijoitus on tänä vuonna 14. Parannusta viime vuoteen on tullut yhden pykälän verran, mutta monissa muuttujissa näkyy Suomen viime vuosien heikko talouskehitys. Osa muuttujista on suhdanneluonteisia, mutta joukossa on myös huolestuttavaa rakenteellista heikkenemistä muun muassa koulutuksessa, arvioi Elinkeinoelämän tutkimuslaitos.
Lyhyet sairauspoissaolot maksavat kunnille yli 130 miljoonaa euroa – Etlan tutkimus nostaa esiin maanantaipoissaolot ja kuntatyönantajien erot23.6.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tänään julkaiseman tutkimuksen mukaan lyhyet sairauspoissaolot aiheuttavat kunnallisille työnantajille merkittäviä kustannuksia. Enintään kymmenen päivän poissaolot muodostavat vuosittain yli puolet kokonaiskustannuksista. Vuonna 2021 työnantajakustannukset lyhyistä poissaoloista olivat 135 miljoonaa euroa. Lyhyet poissaolot painottuvat erityisesti alkuviikkoon, mutta sairauspoissaolojen yleisyydessä havaittiin suuria eroja kuntien ja organisaatioiden välillä.
Etla: Suomen tulevan kasvun ytimessä ohjelmistot, data ja brändit5.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Tulevaisuuden kasvu Suomessa perustuu yhä selvemmin ohjelmistoille, datalle, brändeille ja organisaatiopääomalle - eli ns. aineettomille investoinneille. Tänään julkaistun Etla-raportin mukaan parhain tulos ja korkein tuottavuus yrityksissä saadaan yhdistelemällä erilaisia aineettomia investointeja. Lisäksi tarvitaan laajempaa tietopohjaa aineettomista investoinneista sekä joitakin muutoksia nykyiseen innovaatiopolitiikkaan.
Tulevan kasvun avaimet kädessä – mutta ymmärrämmekö aineetonta pääomaa? (Linkki livestriimiin)5.6.2025 08:00:00 EEST | Kutsu
Aineettomat hyödykkeet ovat keskeisessä osassa taloudellisen arvon luomisessa ja yhteiskuntien hyvinvoinnissa. Aineetonta pääomaa ovat esimerkiksi brändit, data, patentit, ohjelmistot ja henkilö- ja organisaatiopääoma. Nykyinen ymmärryksemme aineettomista hyödykkeistä on kuitenkin puutteellinen. Millaisia vaikutuksia aineettomilla pääomilla on yritysten menestymiseen? Tai mikä aineeton pääoma selittää selvimmin menestystä? Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla on selvittänyt vastauksia näihin kysymyksiin monivuotisessa Business Finlandin rahoittamassa tutkimushankkeessa. Etla järjestää nyt hankkeen päättävän loppuseminaarin, jossa kuullaan hankkeen kokoavia tuloksia. Paneelikeskustelussa mukana on myös brändien ja aineettoman pääoman huippuammattilaisia. Aika: Torstaina 5.6. klo 9.30–11.00 Paikka: Tapahtumastudio ELIEL, Sanomatalo, Töölönlahdenkatu 2 TAI Livestriimi Linkki livestriimiin Pääset seuraamaan tilaisuutta allaolevasta linkistä: Linkki livestriimiin Tilaisuuden ohjelma 09.30–09
Muistutuskutsu medialle: Tulevan kasvun avaimet kädessä – mutta ymmärrämmekö aineetonta pääomaa?3.6.2025 09:54:00 EEST | Kutsu
Aineettomat hyödykkeet ovat keskeisessä osassa taloudellisen arvon luomisessa ja yhteiskuntien hyvinvoinnissa. Aineetonta pääomaa ovat esimerkiksi brändit, data, patentit, ohjelmistot ja henkilö- ja organisaatiopääoma. Nykyinen ymmärryksemme aineettomista hyödykkeistä on kuitenkin puutteellinen. Millaisia vaikutuksia aineettomilla pääomilla on yritysten menestymiseen? Tai mikä aineeton pääoma selittää selvimmin menestystä? Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla on selvittänyt vastauksia näihin kysymyksiin monivuotisessa Business Finlandin rahoittamassa tutkimushankkeessa. Etla järjestää nyt hankkeen päättävän loppuseminaarin, jossa kuullaan hankkeen kokoavia tuloksia. Paneelikeskustelussa mukana on myös brändien ja aineettoman pääoman huippuammattilaisia. Aika: Torstaina 5.6. klo 9.30–11.00 Paikka: Tapahtumastudio ELIEL, Sanomatalo, Töölönlahdenkatu 2 TAI Livestriimi Tervetuloa mukaan Tervetuloa seuraamaan tilaisuutta paikan päällä tai livestriimin kautta. Linkki livestriimiin Paikan pääl
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme