Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Kutsu medialle: Tulleja, tukia ja rajoituksia – kohtaavatko suomalaisyritykset kaupan esteitä?

Jaa
  • Millaisiin kansainvälisen kaupan esteisiin suomalaisyritykset törmäävät?
  • Miten yleisiä kaupan esteet ovat?
  • Minkälaisia taloudellisia vaikutuksia kaupan esteistä yrityksille on?

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla julkistaa maanantaina 13.3. tuoreen VN TEAS-tutkimuksen ”Kaupanesteet kansainvälisessä kaupassa”, joka valottaa suomalaisyritysten kohtaamia kaupan esteitä sekä niiden yleisyyttä ja laatua. Lisäksi tutkimus tarjoaa tietoa, miten koronakriisi on muuttanut yritysten arvoketjuja.

Tutkimuksen tuloksia käydään läpi syventävässä julkistustilaisuudessa, jonka järjestävät ulkoministeriö ja työ- ja elinkeinoministeriö yhdessä Etlan kanssa. Tutkimus on toteutettu osana valtioneuvoston vuoden 2022 selvitys- ja tutkimussuunnitelman toimeenpanoa. Tilaisuutta voi seurata suorana myös verkossa.

Aika: Maanantaina 13.3. klo 14.00‒15.30
Paikka: Säätytalo, Snellmaninkatu 9‒11, Helsinki TAI livestriimi verkossa
Säätytalolla osallistujien rekisteröinti ja iltapäiväkahvit klo 13.30 alkaen.

Viiden viime vuoden aikana mm. Brexit, koronakriisi, erilaiset kaupan jännitteet ja viimeisimpänä Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja sen seurauksena asetetut Venäjän vastaiset pakotteet vastatoimineen ovat kaikki vaikuttaneet suomalaisyritysten harjoittamaan kansainväliseen kauppaan. Suomessa ei kuitenkaan ole muodostettu yleiskuvaa yritysten kohtaamista kaupan esteistä tai niiden taloudellisista vaikutuksista. Julkistustilaisuudessa Etlan tutkimusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö esittelee raportin tuloksia. Luvassa on myös ministeriöiden ja yritysten puheenvuorot.

Tilaisuuden ohjelma:

13.30 Rekisteröinti ja iltapäiväkahvit

14.00 Tilaisuuden avaus / viestintäjohtaja Tytti Sulander, Etla

14.05 Tervetuloa / osastopäällikkö Tuomas Tapio, kansainvälisen kaupan osasto, ulkoministeriö

14.10 Kaupan esteet ja niiden vaikutukset / tutkimusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö, Etla

14.30 Kommenttipuheenvuorot Keskuskauppakamarin kauppaprosessiryhmästä:

                Senior Trade Manager Päivi Pietarinen, Vaisala

                Global Trade Compliance Specialist, Emma Tuomaala, Konecranes

14.50 Kysymyksiä ja keskustelua

15.20 Päätössanat / osastopäällikkö Antti Neimala, työllisyys ja toimivat markkinat -osasto, TEM

15.30 Tilaisuus päättyy

Ilmoittautumiset osoitteeseen tilaisuudet@etla.fi maanantaihin 13.3. klo 11 mennessä. Paikan päällä Säätytalolla paikkoja on rajoitetusti. Paikan päälle tulijoiden on varauduttava todistamaan henkilöllisyytensä.

Lämpimästi tervetuloa!

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI

09 609 900http://www.etla.fi

ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Muistutuskutsu medialle: Miten ilmastonmuutos vaikuttaa julkiseen talouteen 27.3. klo 1027.3.2023 07:30:00 EEST | Tiedote

Ilmoittaudu mukaan valtioneuvostolle tehdyn tutkimuksen webinaariin maanantaina 27.3. klo 10-11 sähköpostilla osoitteeseen tilaisuudet@etla.fi Tervetuloa kuulemaan tutkimustuloksia ilmastonmuutoksen vaikutuksista Suomen julkiseen talouteen. Ilmastonmuutoksen ja sen hillinnän vaikutuksia Suomen julkisen talouden kestävyyteen on nyt ensimmäistä kertaa selvitetty kokonaisvaltaisesti Etlan, Suomen ympäristökeskuksen ja Demos Helsingin yhteisessä tutkimushankkeessa. Tutkimuksen mukaan vihreä siirtymä ja sen aktiivinen edistäminen ovat lähivuosikymmeninä Suomen julkisen talouden kannalta tärkeämmässä roolissa kuin ilmastonmuutoksen vaikutukset. Ilmastonmuutoksen ja sen hillinnän vaikutusketjut julkiseen talouteen ovat pitkät, monimuotoiset ja täynnä epävarmuuksia, joten vaikutusten arviointi edellyttää pitkäjänteistä ja monitieteistä mallinnustyötä. Tutkimuksen julkistustilaisuudessa pääset kuulemaan hankkeen keskeisimmistä tuloksista ja ilmastonmuutoksen talousvaikutusten mallintamisesta. O

Kutsu medialle: Miten ilmastonmuutos vaikuttaa julkiseen talouteen 27.3. klo 1022.3.2023 12:15:42 EET | Tiedote

Ilmoittaudu mukaan valtioneuvostolle tehdyn tutkimuksen webinaariin maanantaina 27.3. klo 10-11 täällä. Tervetuloa kuulemaan tutkimustuloksia ilmastonmuutoksen vaikutuksista Suomen julkiseen talouteen. Ilmastonmuutoksen ja sen hillinnän vaikutuksia Suomen julkisen talouden kestävyyteen on nyt ensimmäistä kertaa selvitetty kokonaisvaltaisesti Etlan, Suomen ympäristökeskuksen ja Demos Helsingin yhteisessä tutkimushankkeessa. Tutkimuksen mukaan vihreä siirtymä ja sen aktiivinen edistäminen ovat lähivuosikymmeninä Suomen julkisen talouden kannalta tärkeämmässä roolissa kuin ilmastonmuutoksen vaikutukset. Ilmastonmuutoksen ja sen hillinnän vaikutusketjut julkiseen talouteen ovat pitkät, monimuotoiset ja täynnä epävarmuuksia, joten vaikutusten arviointi edellyttää pitkäjänteistä ja monitieteistä mallinnustyötä. Tutkimuksen julkistustilaisuudessa pääset kuulemaan hankkeen keskeisimmistä tuloksista ja ilmastonmuutoksen talousvaikutusten mallintamisesta Ohjelma: 10.00 Tilaisuuden avaus, Laura V

Etla: taantuma jää lieväksi, mutta niin jää sitä seuraava kasvukin - ”Nousukausi jää kokematta”21.3.2023 09:00:00 EET | Tiedote

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ennustaa lähivuosiksi vain kituliasta talouskasvua. Etla on alentanut bkt-ennustettaan aiemmasta ja arvioi nyt Suomen bruttokansantuotteen kasvavan ensi vuonna reilun prosentin. Tänä vuonna bkt supistuu 0,3 prosenttia. Suomi ajautui tekniseen taantumaan jo viime vuoden lopussa ja talouskasvua leikkaavat jatkossakin inflaatio, rahapolitiikan kiristyminen sekä Venäjän hyökkäyssota välillisine vaikutuksineen. Yksityinen kulutus ja investoinnit supistuvat tänä vuonna, mutta työllisyysvaikutukset jäävät maltillisiksi.

Muistutuskutsu medialle: Etlan ennuste julki tiistaina 21.3.20.3.2023 09:34:06 EET | Tiedote

Pääseekö Suomi takaisin kasvuun kiinni? Joko inflaatiopiikki alkaa viimein taittua? Miltä korkotaso näyttää tulevina vuosina? Vastauksia kysymyksiin ja muihin lähivuosien talousteemoihin on tarjolla, kun Etla julkistaa vuoden 2023 ensimmäisen talousennusteensa, kevään laajan Suhdanteen. Ennuste julkaistaan verkossa klo 9 ja lukuja käydään tarkemmin läpi klo 9.30 alkavassa julkistuswebinaarissa. Aika: Tiistaina 21.3. klo 9.30–10.30 Paikka: Teams Webinaarissa Etlan ennustepäällikkö Päivi Puonti esittelee Etlan kevään 2023 suhdanne-ennusteen luvut ja arviot niiden takana. Paikalla webinaarissa kommentoimassa ja kysymyksiin vastaamassa ovat myös Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju sekä ennusteryhmän tutkijat Birgitta Berg-Andersson, Ville Kaitila ja Sakari Lähdemäki. Tilaisuuden ohjelma: 9.30–9.40 Ajankohtaista talouspolitiikasta / toimitusjohtaja Aki Kangasharju 9.40–10.20 Kevään Suhdanne 2023 / ennustepäällikkö Päivi Puonti 10.20–10.30 Keskustelu & kysymykset Ilmoittautuminen viimeistä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme