Kutsu: Seminaari kielirajat ylittävästä pedagogiikasta 29.10.
Mitä tapahtuu, kun ruotsin- ja suomenkieliset oppilaat tekevät yhteistyötä yhteisten oppituntien aikana, ja minkälaiset menetelmät toimivat parhaiten hyvien kohtaamisten luomiseksi? Miten 9-vuotiaat kokevat kielipolitiikan, mitä yliopisto-opiskelijat ajattelevat monikielisyydestä suomenruotsalaisesta näkökulmasta ja mitä tarkoittaa kielikylpytandem varhaiskasvatuksessa?
Seminaarin järjestävät tutkimushankkeet DIDIA – Monikieliset dialogit ja didaktiikat Helsingin yliopiston kasvatustieteellisestä tiedekunnasta sekä Alla språk med! Kaikki kielet mukaan! Åbo Akademista. Seminaarissa esitetään hankkeiden kolmivuotisen toiminnan kokemuksia ja tuloksia sekä keskustellaan niistä. Hankkeet ovat osa Svenska kulturfonden rahoittamaa Hallå!-ohjelmaa.
Hallå!-hankkeen puitteissa on kaikkiaan yhdeksän projektia. Yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa, niin kouluissa kuin niiden ulkopuolella, projektit ovat luoneet mahdollisuuksia yhteistyöhön ruotsin- ja suomenkielisten oppilaiden, opettajien ja opiskelijoiden välille. Projektit ovat seuranneet ja analysoineet kielirajat ylittäviä toimintoja ja kohtaavat nyt avoimessa seminaarissa keskustellakseen tuloksista yhdessä kaikkien kiinnostuneiden kanssa.
Seminaari järjestetään perjantaina 29.10.2021 klo 10 Helsingin yliopiston tiloissa, Minerva-torilla, Siltavuorenpenger 5, Helsinki. Seminaari lähetetään myös suorana striiminä, joten siihen pystyy myös osallistumaan etänä. Seminaari järjestetään kokonaisuudessaan kaksikielisenä ja on maksuton.
Seminaari koostuu kahdesta osasta sekä niitä yhdistävästä paneelikeskustelusta. Osassa 1 tarkastellaan tutkimuksen näkökulmia kielirajat ylittävään opetusyhteistyöhön. Osassa 2 keskitytään kielirajat ylittävään opetusyhteistyöhön käytännössä. Osallistujat ovat tervetulleita osallistumaan joko yhteen tai molempiin osiin. Osioiden näkökulmat kootaan yhteen Jens Bergin moderoimassa paneelikeskustelussa Asenteet ja ratkaisut käytännössä – viisi näkökulmaa kaksi- ja monikielisyydestä koulutuksessa.
Seminaarin ensimmäisessä osassa tutkijat kiteyttävät keskeisiä teemoja ja kokemuksia:
Teema 1: Opettaja–tutkijayhteistyö (Katri Hansell)
Teema 2: Turvallisia kohtaamisia ja yhteistyötä kieliryhmien välillä (Tuuli From, Gunilla Holm ja Harriet Zilliacus)
Teema 3: Matalat kynnykset, leikki ja kielikohtaamiset (Riitta Juvonen, Marjo Savijärvi, Anna Slotte ja Kirsi Wallinheimo)
Teema 4: Tilan luominen kommunikaatiolle ja siihen kannustaminen, kielellinen tuki (Marina Bendtsen ja Johanna Still)
Teema 5: Lapsinäkökulmia kielipolitiikkaan (Anna Slotte ja Tuuli From)
Ilmoittaudu seminaariin Emma Heikkilälle, emma.heikkila@helsinki.fi
Lisätietoja:
Tutkimusavustaja Emma Heikkilä
emma.heikkila@helsinki.fi
029 412 0633
Yliopistonlehtori Anna Slotte
anna.slotte@helsinki.fi
029 414 0972
DIDIA – Monikieliset dialogit ja didaktiikat -hanke edistää opiskelijoiden, opettajankouluttajien ja opettajien positiivisia asenteita, lisää kielitaitoa ja -tietoisuutta sekä vahvistaa didaktista ymmärrystä oppimisesta monikielisissä tilanteissa kehittämällä monikielisiä toimintaympäristöjä, joita analysoidaan asenteiden ja kielenkäytön näkökulmasta. Tulokset tuottavat suomalaiseen kieliympäristöön sopivia didaktisia malleja, jotka perustuvat nykyaikaiseen ja joustavaan käsitykseen kielenkäytöstä ja -oppimisesta.
Alla språk med! Kaikki kielet mukaan!-hanke kehittää, dokumentoi ja välittää tutkittuja työtapoja kielitietoiseen ja kielirajat ylittävään opetusyhteistyöhön. Hanke rakentuu yhteistyölle tutkijoiden ja käytännön toimijoiden välillä ja kokonaisuus kattaa Vaasan kaupungin opetustoimen varhaiskasvatuksesta lukiokoulutukseen.
Yhteyshenkilöt
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiTietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Mielenterveyden häiriöt koskettavat valtaosaa suomalaisista26.6.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Arviolta 77 % naisista ja 70 % miehistä saa elämänsä aikana jonkin mielenterveyden, käyttäytymisen tai neurokehityksen häiriön diagnoosin. Yleisimmät häiriöt ovat ahdistuneisuus- ja mielialahäiriöt. Miehillä häiriö todetaan useimmiten ensimmäisen kerran jo 6-vuotiaana.
Maahanmuuttajataustaisilla pojilla suurempi riski masennus- ja ahdistusoireiluun – koululla on tärkeä rooli heidän tukemisessaan26.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Maahanmuuttajataustaiset lapset ja nuoret raportoivat useammin masennus- ja ahdistusoireita. Oireilta suojaavissa tekijöissä korostuu koulun ja läheisten ihmissuhteiden rooli nuoren elämässä.
Kuinka saada irti kuolleen hirven etuhampaat?23.6.2025 10:36:14 EEST | Tiedote
Uusi tutkimus selvittää, kuinka kivikautiset ihmiset hankkivat raaka-aineen hammasriipuksiin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme