Helsingin yliopisto

Kutsu: Seminaari kielirajat ylittävästä pedagogiikasta 29.10.

Jaa

Seminaari Kielirajat ylittävä pedagogiikka – kokemuksia ja visiota esittelee tutkimusnäkökulmia kielirajoja ylittävästä opetusyhteistyöstä Suomessa.

Mitä tapahtuu, kun ruotsin- ja suomenkieliset oppilaat tekevät yhteistyötä yhteisten oppituntien aikana, ja minkälaiset menetelmät toimivat parhaiten hyvien kohtaamisten luomiseksi? Miten 9-vuotiaat kokevat kielipolitiikan, mitä yliopisto-opiskelijat ajattelevat monikielisyydestä suomenruotsalaisesta näkökulmasta ja mitä tarkoittaa kielikylpytandem varhaiskasvatuksessa?

Seminaarin järjestävät tutkimushankkeet DIDIA – Monikieliset dialogit ja didaktiikat Helsingin yliopiston kasvatustieteellisestä tiedekunnasta sekä Alla språk med! Kaikki kielet mukaan! Åbo Akademista. Seminaarissa esitetään hankkeiden kolmivuotisen toiminnan kokemuksia ja tuloksia sekä keskustellaan niistä. Hankkeet ovat osa Svenska kulturfonden rahoittamaa Hallå!-ohjelmaa.

Hallå!-hankkeen puitteissa on kaikkiaan yhdeksän projektia. Yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa, niin kouluissa kuin niiden ulkopuolella, projektit ovat luoneet mahdollisuuksia yhteistyöhön ruotsin- ja suomenkielisten oppilaiden, opettajien ja opiskelijoiden välille. Projektit ovat seuranneet ja analysoineet kielirajat ylittäviä toimintoja ja kohtaavat nyt avoimessa seminaarissa keskustellakseen tuloksista yhdessä kaikkien kiinnostuneiden kanssa.

Seminaari järjestetään perjantaina 29.10.2021 klo 10 Helsingin yliopiston tiloissa, Minerva-torilla, Siltavuorenpenger 5, Helsinki. Seminaari lähetetään myös suorana striiminä, joten siihen pystyy myös osallistumaan etänä. Seminaari järjestetään kokonaisuudessaan kaksikielisenä ja on maksuton.

Seminaari koostuu kahdesta osasta sekä niitä yhdistävästä paneelikeskustelusta. Osassa 1 tarkastellaan tutkimuksen näkökulmia kielirajat ylittävään opetusyhteistyöhön. Osassa 2 keskitytään kielirajat ylittävään opetusyhteistyöhön käytännössä. Osallistujat ovat tervetulleita osallistumaan joko yhteen tai molempiin osiin. Osioiden näkökulmat kootaan yhteen Jens Bergin moderoimassa paneelikeskustelussa Asenteet ja ratkaisut käytännössä – viisi näkökulmaa kaksi- ja monikielisyydestä koulutuksessa.

Seminaarin ensimmäisessä osassa tutkijat kiteyttävät keskeisiä teemoja ja kokemuksia: 

Teema 1: Opettaja–tutkijayhteistyö (Katri Hansell
Teema 2: Turvallisia kohtaamisia ja yhteistyötä kieliryhmien välillä (Tuuli From, Gunilla Holm ja Harriet Zilliacus
Teema 3: Matalat kynnykset, leikki ja kielikohtaamiset (Riitta Juvonen, Marjo SavijärviAnna Slotte ja Kirsi Wallinheimo
Teema 4: Tilan luominen kommunikaatiolle ja siihen kannustaminen, kielellinen tuki (Marina Bendtsen ja Johanna Still
Teema 5: Lapsinäkökulmia kielipolitiikkaan (Anna Slotte ja Tuuli From) 

Tutustu koko ohjelmaan.

Ilmoittaudu seminaariin Emma Heikkilälle, emma.heikkila@helsinki.fi

Lisätietoja:

Tutkimusavustaja Emma Heikkilä
emma.heikkila@helsinki.fi
029 412 0633

Yliopistonlehtori Anna Slotte
anna.slotte@helsinki.fi
029 414 0972

DIDIA – Monikieliset dialogit ja didaktiikat -hanke edistää opiskelijoiden, opettajankouluttajien ja opettajien positiivisia asenteita, lisää kielitaitoa ja -tietoisuutta sekä vahvistaa didaktista ymmärrystä oppimisesta monikielisissä tilanteissa kehittämällä monikielisiä toimintaympäristöjä, joita analysoidaan asenteiden ja kielenkäytön näkökulmasta. Tulokset tuottavat suomalaiseen kieliympäristöön sopivia didaktisia malleja, jotka perustuvat nykyaikaiseen ja joustavaan käsitykseen kielenkäytöstä ja -oppimisesta.

Alla språk med! Kaikki kielet mukaan!-hanke kehittää, dokumentoi ja välittää tutkittuja työtapoja kielitietoiseen ja kielirajat ylittävään opetusyhteistyöhön. Hanke rakentuu yhteistyölle tutkijoiden ja käytännön toimijoiden välillä ja kokonaisuus kattaa Vaasan kaupungin opetustoimen varhaiskasvatuksesta lukiokoulutukseen.

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme