Säteilyturvakeskus (STUK)

Kutsu UV-infoon 25.4. tiedotusvälineille

Jaa

Ilmatieteen laitos, Säteilyturvakeskus (STUK) ja Syöpäjärjestöt järjestävät jo perinteiseksi muodostuneen auringon UV-säteilystä muistuttavan infotilaisuuden. Tänä keväänä aiheena on suomalaisten riskitietous UV-säteilyn haitoista sekä nuorison aurinkokäyttäytyminen.

Aika: torstai 25.4. klo 9.30-10.30

Paikka: Sokos Hotel Vaakuna; Ravintola Loiste (Kaivokatu 3, Helsinki)

Ilmatieteen laitoksen tutkija Anu Heikkilä esittelee terveydelle haitallisen UV-säteilyn voimakkuuden ennustamisesta ja monitoroinnista Suomessa. Maan pohjoisesta sijainnista huolimatta väestö voi altistua haitalliselle UV-säteilylle suuren osan vuodesta. Tämä käykin ilmi Ilmatieteen laitoksen 1990-luvulla aloitetuista mittausaikasarjoista. Kotimaassa saatuun altistukseen summautuu vielä etelän lomakohteissa kerätty UV-säteilykuorma.

Säteilyturvakeskuksen teettämän kyselytutkimuksen mukaan valtaosa suomalaisista tiedostaa UV-säteilyn terveysriskin. Kuitenkin nuorista, erityisesti nuorista miehistä, useat eivät pidä UV-säteilyä oman terveyden kannalta riskinä eivätkä näin ollen myöskään suojaudu kovin aktiivisesti säteilyn haittavaikutuksilta. Nuoret naiset puolestaan polttavat ihonsa keskimääräistä useammin. STUKin tarkastaja Anne Höytö kertoo kyselytutkimuksen tuloksista sekä STUKin tavoitteista vaikuttaa nuorten asenteisiin ja auringonottokäyttäytymiseen.

Ihomelanooma on kaikkein nopeimmin yleistyvä syöpätyyppi ja sen tärkein riskitekijä on auringon UV-säteily. Riittävällä suojautumisella voitaisiin ehkäistä 90 – 95 prosenttia melanoomatapauksista. Muista ihosyövistä poiketen melanoomaa esiintyy myös suhteellisen nuorilla ihmisillä. Syöpäjärjestöjen asiantuntijalääkäri Petteri Hervonen kertoo tuoreimmista ihosyöpätilastoista, ihosyövän yleistymisen syistä sekä siltä suojautumisesta.

Tilaisuuden lopussa on mahdollisuus haastatella asiantuntijoita.

Pyydämme ilmoittautumisia viimeistään tiistaina 23.4. osoitteeseen info@stuk.fi

Lämpimästi tervetuloa!

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Säteilyturvakeskus (STUK)
Säteilyturvakeskus (STUK)
Laippatie 4
00880 HELSINKI

Mediapalvelu: 010 850 4761http://www.stuk.fi

Säteilyturvakeskus (STUK) on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan viranomainen, joka valvoo säteily- ja ydinturvallisuutta Suomessa. Tehtävämme on ihmisten, yhteiskunnan, ympäristön ja tulevien sukupolvien suojelu säteilyn haitallisilta vaikutuksilta. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Säteilyturvakeskus (STUK)

STUKin nettisivut kertovat Tšernobylin onnettomuuden vaikutuksista Suomessa ja muualla23.4.2020 13:00:00 EESTTiedote

Tšernobylin ydinvoimalaitoksen onnettomuus 26.4.1986 aiheutti suoria terveysvaikutuksia parille sadalle ihmiselle. Turman myöhäisvaikutukset koskettavat miljoonia ihmisiä. Onnettomuusalueen lähellä olleet ihmiset saivat merkittäviä kilpirauhasannoksia radioaktiivisten jodipäästöjen takia ja sen seurauksena kilpirauhassyöpä lisääntyi alueella 1990-luvulla. STUKin, Syöpärekisterin ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuksen mukaan Tšernobylin ydinvoimalaitosonnettomuuden aiheuttama laskeuma ei ole havaittavasti lisännyt syöpien määrää Suomessa. Toisessa tutkimuksessa on selvitetty, että onnettomuuden seurauksena Suomessa eivät lisääntyneet säteilylle herkimpinä pidetyt syövät, lasten leukemia ja kilpirauhassyöpä. Suomalaiset saivat vuonna 1987 ruuan mukana keskimäärin 0,13 millisievertin suuruisen säteilyannoksen. Säteilyannos johtui Suomeen kulkeutuneesta radioaktiivisesta cesiumista. Vuoteen 1996 mennessä sisäinen säteilyannos oli laskenut noin viidesosaan eli 0,02 millisi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme