Kutsu: Vaalikevään isot kysymykset käsittelyssä Tiedekulmassa
Pinnalla: Vaaleista isosti! -ohjelmasarja käsittelee eduskuntavaalien kynnyksellä suomalaisen yhteiskunnan suuria murroksia ja kohtalonkysymyksiä.
Asiantuntijat taustoittavat vaalikeskustelua ja puhuvat ratkaisuista, joilla on vaikutusta. Tapahtumissa käsitellään seuraavan hallituksen pöydälle nousevia isoja kysymyksiä: hyvinvointivaltion rahoitusta, vaikuttavimpia ilmastotekoja sekä terveydenhuollon tulevaisuutta.
Sarjan järjestävät yhteistyössä Helsingin yliopisto ja Helsingin Sanomat.
Pinnalla-sarjan tapahtumat ovat kaikille avoimia, ja niitä voi seurata sekä Tiedekulmassa (Yliopistonkatu 4, 00100 Helsinki) että striimin välityksellä Tiedekulman verkkosivuilla ja HS.fi:ssä.
Tapahtumista julkaistaan jälkikäteen videotallenteet Tiedekulman Youtube-kanavalla ja podcastit yleisimmissä podcast-palveluissa.
Ohjelmasarjan osat:
Köyhtyykö Suomi? 8.3. klo 17
Millaisella talouspolitiikalla suomalainen hyvinvointiyhteiskunta turvataan myös tulevaisuudessa? Millaisilla teoilla on suurin vaikutus? Mitä vaalikeskusteluissa on jäänyt sanomatta?
Keskustelemassa makrotaloustieteen professori Niku Määttänen, Suomen Pankin ennustepäällikkö Meri Obstbaum ja väitöskirjatutkija Antti Ronkainen. Juontajana Helsingin Sanomien toimittaja Robert Sundman.
Miten estämme sosiaali- ja terveyspalveluiden romahtamisen? 14.3. klo 17
Mikä terveydenhuoltoa ja hoiva-alaa odottaa tulevina vuosina? Miten palveluita voidaan priorisoida ja kuka valinnat tekee? Mitä valintoja seuraavan hallituksen tulee tehdä?
Keskustelemassa tutkimusjohtaja Ville-Pekka Sorsa, tutkimuspäällikkö Liina-Kaisa Tynkkynen ja apulaisprofessori Paulus Torkki. Juontajana Helsingin Sanomien toimittaja Veera Paananen.
Mikä ilmastoteko on kaikkein tärkein? 21.3. klo 17
Miten Suomi pystyy saavuttamaan omat ja kansainväliset tavoitteet ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi? Mitkä ovat seuraavan vaalikauden tärkeimmät ilmasto- ja ympäristötoimet?
Keskustelemassa vanhempi tutkija, Luontopaneelin varapuheenjohtaja Liisa Kulmala, yliopistotutkija Kaisa Matschoss sekä tutkimusjohtaja, Ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen. Juontajana Helsingin Sanomien toimittaja PetjaPelli.
Yhteyshenkilöt
Toni Rönni
Vastaava tuottaja
Helsingin yliopisto/Viestintä ja yhteiskuntasuhteet
+358 (0)50 3268990
toni.ronni@helsinki.fi
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiTietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Yhteenkuuluvuuden ja jatkuvuuden säilyttämisen kokemus avaintekijöitä muistisairauteen sopeutumisessa13.5.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Työikäisenä muistisairauteen sairastuneiden sopeutumista kuten myös heidän läheistensä sopeutumista sairauteen vaikuttaa se, miten sairaus muuttaa arjessa toimimista, kuinka sairastuneet ja läheiset pystyvät säilyttämään jatkuvuuden kokemusta sekä millaiseksi heidän välinen yhteenkuuluvuus muuntuu. Tiedot ilmenevät Helsingin yliopistossa tarkastettavasta väitöstutkimuksesta.
Synnyttäjät kokevat hyvinvointimittarit tärkeinä mutta riittämättöminä13.5.2025 07:30:00 EEST | Tiedote
Henkisen jaksamisen kartoittamisen pitäisi synnyttäjien mielestä olla kattavampaa.
KUTSU: Ydinturvallisuus, pelko ja Ukrainan kriisi puhututtavat Tiedekulmassa 14.5.12.5.2025 12:39:32 EEST | Kutsu
Helsingin yliopisto ja Säteilyturvakeskus järjestävät asiantuntijaseminaarin ydinturvallisuudesta ja Ukrainan kriisistä Tiedekulmassa keskiviikkona 14.5. kello 17-19, Yliopistonkatu 4:ssä.
Lupaava uusi menetelmä hopean irrottamiseen elektroniikkajätteistä – munkkirasva liuottaa ja erottelee hopean romusta12.5.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
Rasvahapot toimivat liuottimena. Prosessi vaatii lisäksi valoa ja laimennettua vetyperoksidia. Uuden menetelmän myötä voidaan turvata hopean saanti ja vähentää ympäristön kuormitusta.
Missä ovat pääkaupunkiseudun monimuotoisimmat ja saavutettavimmat viheralueet?9.5.2025 06:50:00 EEST | Tiedote
Tuoreen tutkimuksen tulokset osoittavat, että viheralueet, jotka ovat tärkeitä luonnon monimuotoisuuden kannalta, eivät aina ole samoja kuin ne, jotka ovat tärkeitä saavutettavuuden kannalta. Uudet menetelmät auttavat tunnistamaan viheralueiden merkittävyyden eri näkökulmista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme