Kainuun ELY-keskus

Kuusamon yhteismetsä suojelee Suomussalmen Jumalissärkiltä vanhan metsän alueen

Jaa

Kuusamon yhteismetsä ja Kainuun ELY-keskus ovat sopineet yksityisen luonnonsuojelualueen perustamisesta Suomussalmen Pienenjärvenkankaan alueelle.

Luonnonsuojelualue perustetaan Suomussalmen Pienenjärvenkankaan alueelle.
Luonnonsuojelualue perustetaan Suomussalmen Pienenjärvenkankaan alueelle.

Suomussalmen Pienenjärvenkankaan alueelle perustettavan yksityisen luonnonsuojelualueen pinta-ala on noin 39 hehtaaria. Suojelualue rajautuu kahteen vesistöön, Saarilampeen ja Jumalisjärveen kuuluvaan Pienijärveen. Alue on paikallisesti tärkeää virkistysaluetta ja sen halki johtaa retkeilypolkuja Jumalissärkille.

Osa alueesta sisältyy valtakunnalliseen harjujensuojeluohjelmaan ja Natura-verkostoon, luontotyyppeinä harjumetsät ja kirkasvetiset järvet. Puusto on vanhaa, keskimäärin 140-vuotiasta männikköä. Pystyyn kuolemassa olevat keloutuvat männyt turvaavat alueen lahopuujatkumoa.

Kohteen edustavuutta heikentävät useita kymmeniä vuosia sitten tehdyt pienimuotoiset harvennushakkuut. Kohteen rauhoittaminen turvaa ehyen maisemallisen ja suojelullisesti merkittävän kokonaisuuden arvokkaalla harjumuodostumalla Jumalisjärven ja Loukkojärven välillä.

Alueella on Saarilammen läheisyydessä laavu ja käymälä, joiden käyttö ja hoito sallitaan suojelualueen rauhoitusmääräyksissä. Sallittu on myös alueen halki johtavien retkeilypolkujen käyttö. Suojelualueen rauhoitusmääräyksissä on kielletty muun muassa metsänhakkuut ja kaikki metsänhoitotoimenpiteet. Metsästyksestä alueella päättää edelleen maanomistaja kuten tähänkin saakka. Alueen omistus säilyy yhä Kuusamon yhteismetsällä.

- Suojeluun tarjoamamme alue on paikallisille ihmisille tärkeää retkeilyaluetta ja liittyy suoraan Jumalissärkkien vanhojen metsien kokonaisuuteen. Alue täydentää hyvin yhteismetsän omaa suojelualueverkostoa, Kuusamon yhteismetsän toiminnanjohtaja Jarmo Korhonen toteaa.

Kainuun ELY-keskus hankkii suojelualueita ympäristöministeriön myöntämällä määrärahalla vuosille 2020-2022. Määräraha on käytettävissä koko Kainuun alueella. Suojelualueiden toteutuksessa sovelletaan METSO-ohjelmassa käytössä olevia valintakriteerejä.

Vanhojen metsien suojelussa kohteen pinta-alan tulee olla yli 10 hehtaaria ellei alue rajaudu jo olemassa olevaan suojelualueeseen. Kohteen suojelu voidaan toteuttaa perustamalla yksityinen luonnonsuojelualue omalle maalle tai myymällä alue valtiolle luonnonsuojelutarkoituksiin. Suojelusta maksettavat korvaukset ovat verovapaita. Maanomistajat voivat tarjota kohteita suojeluun myös metsäkeskuksen tai metsänhoitoyhdistysten kautta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuusamon yhteismetsä, toiminnanjohtaja Jarmo Korhonen, jarmo.korhonen@kuusamonyhteismetsa.fi, 040 514 6058

Kainuun ELY-keskus, ympäristöasiantuntija Marja Manninen, marja.manninen@ely-keskus.fi, 0295 023 813

Kuvat

Luonnonsuojelualue perustetaan Suomussalmen Pienenjärvenkankaan alueelle.
Luonnonsuojelualue perustetaan Suomussalmen Pienenjärvenkankaan alueelle.
Lataa
Pystyyn keloutuvat männyt turvaavat alueen lahopuujatkumoa. Kuva: Kainuun ELY-keskus, Marja Manninen
Pystyyn keloutuvat männyt turvaavat alueen lahopuujatkumoa. Kuva: Kainuun ELY-keskus, Marja Manninen
Lataa
Alue rajoittuu koillisosastaan Saarilampeen. Kuva: Kainuun ELY-keskus, Marja
Alue rajoittuu koillisosastaan Saarilampeen. Kuva: Kainuun ELY-keskus, Marja
Lataa
Kartta perustetusta luonnonsuojelualueesta.
Kartta perustetusta luonnonsuojelualueesta.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kainuun ELY-keskus
Kainuun ELY-keskus
Kalliokatu 4
87100 Kajaani

029 502 3500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kainuu

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Kotalahdentie Sotkamon Tipasojalla katkaistaan tierumpujen uusimisen vuoksi19.3.2021 15:37:34 EET | Tiedote

Sotkamossa Tipasojan kylällä, Kotalahdentiellä, uusitaan tierumpuja viikoilla 12-13. Tierumpujen uusimisen yhteydessä Kotalahdentie joudutaan katkaisemaan Pungankosken kohdalta. Katkaisupäivinä tie suljetaan työmaa-aidoilla Tipasojantien ja Räätäkankaan puoleisista päistä. Paikalle kulkee kiertotie reittiä Lontantie-Räätäkyläntie-Korkealehdontie-Ruunantie-Kiuluniementien eteläinen haara-Kotalahdentie. Kiertotiellä liikennöi työmaan keston ajan myös raskasta maansiirtokalustoa, joten pyydämme kiertotiellä liikkujia varovaisuuteen. Työmaan keston ajan myös Pungankosken laavu on pois yleisestä käytöstä työturvallisuuden vuoksi, koska laavun alueelle joudutaan varastoimaan työmaan tarvikkeita ja alueella liikkuu työkoneita. Pahoittelemme alueen teitä ja kotaa käyttäville koituvaa haittaa työmaan johdosta. Rakennuttajana urakassa toimii Kainuun ELY-keskus ja urakoitsijana Destia Oy.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme