Laajan kyselyn tulos: Palvelualoilla panostettava perehdytykseen – uusi opas tarjoaa ratkaisuja
Kokemukset perehdytyksen laadusta ovat heikentyneet palvelualojen työntekijöiden joukossa. Lisäksi lähes kaksi kolmesta työntekijästä on harkinnut työnantajan vaihtoa. Myös kiireen kokemus on kasvanut huomattavasti. Tiedot selviävät laajasta kyselytutkimuksesta. Erityisesti työvoimaintensiiviset, runsaasti nuoria ja maahanmuuttajataustaisia työllistävät palvelualat, tarvitsevat tukea perehdytystyöhön. Ratkaisuja tarjoaa Työterveyslaitoksen uusi digitaalinen opas.
Työterveyslaitoksen mediatiedote 24.1.2023
Opas on tuotettu Työhyvinvointia ja osaamista palvelualoilla -hankkeessa, jonka tavoitteena oli kartoittaa viimeaikaisten muutosten vaikutuksia palvelualojen työhön. Hankkeessa etsittiin myös ratkaisuja työhyvinvoinnin kannalta ongelmallisiin kehityskulkuihin.
– Erityisesti työn henkisen ja fyysisen kuormituksen sekä kiireen lisääntyminen ovat huolestuttavia kehityssuuntia. Lisäksi työpaikoilla toivutaan koronan rasituksista ja työvoimasta on pulaa. Perehdytyksen laatuun panostamalla voidaan alusta lähtien tukea alojen ammattilaisia työssään, toteaa erikoistutkija ja projektipäällikkö Sara Lindström Työterveyslaitoksesta.
Kiireen kokemus ja tyytymättömyys perehdytykseen korostuvat
Kaksivuotisessa tutkimushankkeessa toteutettiin kaksi laajaa palvelualojen työntekijöille suunnattua kyselyä vuosina 2021 ja 2022. Tietoa verrattiin vuonna 2008 kerättyyn vastaavaan aineistoon. Vastaajat työskentelivät kaupan alalla, majoitus- ja ravintola-alalla sekä kiinteistöpalvelualalla.
Työhyvinvointia uhkaavat aiempaa vaihtelevammat työajat yhdistettynä heikentyneisiin mahdollisuuksiin vaikuttaa työaikoihin ja työvuoroihin. Kiirettä kokevien työntekijöiden osuus on kasvanut merkittävät 15–20 prosenttiyksikköä alasta riippuen. Työnsä fyysisesti ja henkisesti raskaaksi kokevien osuus on lisääntynyt 30–40 prosenttiyksiköllä.
Tyytyväisyys perehdytykseen on laskenut palvelualoilla jopa 5–10 prosenttiyksikköä alasta riippuen. Enää noin 60 prosenttia palvelualojen työntekijöistä kokee, että hänet on perehdytetty työhönsä hyvin.
– Muuttuneessa tilanteessa tarvitaan työkykyjohtamisen tehostamista, jolla voidaan vaikuttaa sekä pito- että vetovoimaan työpaikoilla. Tärkeitä keinoja ovat muun muassa kunnolliseen perehdytykseen panostaminen, töiden organisointi muutokset huomioiden, työaikoihin liittyvien vaikutusmahdollisuuksien lisääminen sekä esihenkilön tuen varmistaminen, toteaa vanhempi asiantuntija Irmeli Pehkonen Työterveyslaitoksesta.
Työn imu ei ole vähentynyt
Palvelualoilla nähdään kuitenkin myös positiivista kehitystä monilla työelämän osa-alueilla. Uhkaavat tilanteet ja asiakasväkivalta ovat vähentyneet viimeisen 15 vuoden aikana. Tyytyväisyys lähijohtamiseen, esihenkilöltä ja työtovereilta saatavaan tukeen sekä tunnustuksen saamiseen hyvästä työstä ovat kehittyneet suotuisasti. Aloilla koetaan edelleen usein työn imua.
– Tulokset heijastunevat työpaikan ja koko alan pitovoimaan, työn tuottavuuteen, osaamiseen ja työhyvinvointiin. Kyselytutkimuksen antama tilannekuva on tärkeää tietoa palvelualoille, ja perehdytyksen tärkeyteen on nyt viimeistään herättävä aloilla, toteaa tutkimuspäällikkö Antti Veirto PAMista.
Tutustu Onnistunut perehdytys palvelualoilla -oppaaseen: Onnistunut perehdytys palvelualoilla | Työterveyslaitos (ttl.fi)
Työhyvinvointia ja osaamista palvelualoilla -tutkimushanke
- Tutkimuskyselyt toteutti Työterveyslaitos, ja kyselyn vastaajina olivat palvelualojen ammattiliitto PAM ry:n jäsenet. Vastauksia oli yhteensä 12 0000 kolmessa eri kyselyssä.
- Tutkimuksen päärahoittaja on Työsuojelurahasto. Yhteistyökumppaneita ovat Palvelualojen ammattiliitto PAM ry, Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa ry ja Kiinteistötyönantajat ry.
- Hankkeen loppuraportti: Työhyvinvointi ja osaaminen palvelualoilla (julkari.fi)
- Hankkeen kyselyraportti: Töissä palvelualoilla : Kyselytuloksia työhyvinvoinnista ja osaamisesta 2008, 2021 ja 2022 (julkari.fi)
- Lisätietoa hankkeesta: Työhyvinvointia ja osaamista palvelualoilla | Työterveyslaitos (ttl.fi)
Lisätiedot
- erikoistutkija ja projektipäällikkö Sara Lindström, Työterveyslaitos, 043 824 4521, sara.lindstrom@ttl.fi
- vanhempi asiantuntija Irmeli Pehkonen, Työterveyslaitos, 040 708 3784, irmeli.pehkonen@ttl.fi
- tutkimuspäällikkö Antti Veirto, Palvelualojen ammattiliitto PAM ry, 050 465 7501, antti.veirto@pam.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Juha Hietanenmediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet
Puh:+358504773267juha.hietanen@ttl.fiPäivi Lehtomurtomediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet
Puh:+358504156309paivi.lehtomurto@ttl.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Työterveyslaitos on työhyvinvoinnin asiantuntija, joka tutkii, palvelee ja vaikuttaa.
Kehitämme asiakkaidemme kanssa hyviä työyhteisöjä ja turvallisia työympäristöjä sekä tuemme työntekijöiden työkykyä. Asiakkaitamme ovat työpaikat, päättäjät, kansalaiset, työterveysyksiköt sekä muut työhyvinvointia kehittävät organisaatiot.
Visiomme on ”Hyvinvointia työstä”, sillä terveellinen, turvallinen ja mielekäs työ luo hyvinvointia. Toimipisteemme sijaitsevat Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Henkilöstön määrä on noin 500.
Lisätietoja:
Tietoa meistä
Medialle-sivulta löydät asiantuntijoiden yhteystiedot ja aiemmat tiedotteemme
Aineistopankki (logot, asiantuntijoiden kuvat)
Twitter: @tyoterveys (fi), @FIOH (en)
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Työterveyslaitos
Ingripande i den etiska belastningen inom äldrearbetet förbättrar arbetshälsan, vårdkvaliteten och tillgången till arbetskraft31.1.2023 08:30:00 EET | Tiedote
Etisk belastning är en betydande faktor som belastar arbetshälsan inom äldreomsorgen. Modellen Vanhustyön vatupassi (Vattenpasset för äldrearbete) erbjuder lösningar för chefer och ledningen, med vilka de kan stävja den etiska belastningen i vardagen inom äldrearbetet och bygga en etisk arbetskultur. Resultatet är bättre arbetshälsa och på lång sikt äldrearbete med större dragningskraft.
Vanhustyön eettiseen kuormitukseen puuttuminen parantaa työhyvinvointia, hoidon laatua ja työvoiman saatavuutta31.1.2023 08:30:00 EET | Tiedote
Eettinen kuormitus on merkittävä vanhustyön työhyvinvointia koetteleva tekijä. Vanhustyön vatupassi -malli tarjoaa esihenkilöille ja johdolle ratkaisuja, joilla hillitä eettistä kuormitusta vanhustyön arjessa ja rakentaa eettistä työkulttuuria. Tuloksena on parempaa työhyvinvointia ja pitkällä tähtäimellä vetovoimaisempaa vanhustyötä.
Majority of employees support the climate actions of their workplace30.1.2023 08:02:28 EET | Press release
Employees consider the role of their workplace in the mitigation of climate change to be important. Every two employees reported an increase in climate-friendly working practices. The views of employees about the ecological sustainability of their work and the climate action of their workplace was surveyed for the first time in Finland by Finnish Institute of Occupational Health.
Majoriteten av löntagarna stödjer klimatåtgärder på sin arbetsplats30.1.2023 08:00:22 EET | Tiedote
Arbetstagarna upplever arbetsplatsernas roll viktig i begränsning av klimatförändringen. Varannan arbetstagare berättade om förändringar mot arbetsmetoder som är mer klimatvänliga än tidigare. Arbetstagarnas åsikter om sitt eget arbetes ekologiska hållbarhet och arbetsplatsernas klimatåtgärder utreddes med Arbetshälsoinstitutets enkät för första gången i Finland.
Enemmistö palkansaajista tukee työpaikkansa ilmastotekoja30.1.2023 08:00:00 EET | Tiedote
Työntekijät kokevat työpaikkojen roolin tärkeäksi ilmastonmuutoksen hillinnässä. Joka toinen työntekijä kertoi muutoksista aiempaa ilmastoystävällisempiin työtapoihin. Työntekijöiden näkemyksiä oman työn ekologisesta kestävyydestä ja työpaikkojen ilmastotoimista selvitettiin Suomessa ensimmäistä kertaa Työterveyslaitoksen kyselyllä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme