Helsingin yliopisto

Lähdetään yhdessä ulos metsäretkipäivänä 17.5.2018

Jaa

Suomen lasten metsäretkipäivä ja kansainvälinen Ulkoluokkapäivä kannustavat kaikkia opettajia ja perheitä lähtemään lasten ja nuorten kanssa ulos yhteisenä tapahtumapäivänä 17.5.2018. Tapahtumapäivän suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Kuva: 123rf
Kuva: 123rf

Lasten ulkoilu vähentynyt kotona ja koulussa

Lapset viettävät yhä vähemmän aikaa ulkona, erityisesti luonnonympäristöissä. Päiväkodissa ja koulussa ei lähdetä välttämättä pihaa pidemmälle ja perheiden yhteiset luontoretket ovat vähentyneet etenkin siellä, missä luonnonympäristöihin, esimerkiksi metsiin, on pidempi matka. Lasten luontosuhteen kehittyminen herättää huolta, sillä luontosuhde ei synny itsestään. Luonnossa tapahtuva leikki ja oppiminen antavat lapselle mahdollisuuden luontosuhteen luomiseen ja auttavat ymmärtämään, että ihminen on osa luontoa.

Tapahtumapäivä muistuttaa ulkoilun hyödyistä

Yhteisellä tapahtumapäivällä 17.5. kannustetaan opettajia ja perheitä lähtemään lasten ja nuorten kanssa yhdessä ulos luontoon. Luontoelämykset tukevat jaksamista ja auttavat toimintakyvyn ylläpitämisessä. Ulkoilmassa mieliala kohenee ja keskittymiskyky paranee. Luonnossa vietetty aika ja ulkona tapahtuva leikki ja oppiminen lisäävät tutkimusten mukaan lasten terveyttä, onnellisuutta ja iloa.

– Asiat opitaan paremmin, kun lapset pääsevät ulos itse tutkimaan ja tekemään. Ulkona on tilaa riehakkaammalle leikkimiselle ja oppimiselle, kertoo biologian didaktiikan yliopistonlehtori Arja Kaasinen Helsingin yliopistosta.

Yhdessä ulos 17.5.2018

Tapahtumapäivän pääjärjestäjinä ovat Helsingin yliopiston kasvatustieteiden osaston biologian didaktiikan tutkimusryhmä ja ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomi. Yhteistyökumppaneina toimivat mm. Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liitto (LYKE-verkosto), MAPPA-materiaalipankki, Suomen latu, Suomen ympäristöopisto SYKLI, Luonto-Liitto, LUMA-keskus, Biologian ja maantieteen opettajien liitto, Suomen metsäyhdistys ry, Sanoma Pro Oppi&Ilo ja kumppanien määrä kasvaa edelleen.

Lisätietoja:

Suomen lasten metsäretkipäivä: Arja Kaasinen, puh. 050 318 7286, s-posti arja.kaasinen@helsinki.fi

Ulkoluokkapäivä: Sinikka Kunttu, toiminnanjohtaja, FEE Suomi (Suomen Ympäristökasvatuksen Seura ry), puh. 050 329 3388, s-posti sinikka.kunttu@feesuomi.fi,

Lisätietoa tapahtumista:

Suomen lasten metsäretkipäivä
Metsäretkipäivän tarkoituksena on kannustaa kaikkia aikuisia, niin perheitä, lasten kanssa työskenteleviä kuin muitakin metsäretkistä kiinnostuneita tahoja viemään lapsia metsäretkille. Metsäretkipäivä muistuttaa metsissä liikkumisen tärkeydestä ja on kunnianosoitus suomalaiselle metsäluonnolle. Metsäretkipäivää on järjestetty Suomessa vuodesta 2016 ja siihen on osallistunut edellisinä vuosina tuhansia lapsia eri puolilla Suomea. Tapahtumaa organisoi Helsingin yliopiston kasvatustieteiden osaston biologian didaktiikan tutkimusryhmä ja luokanopettajaopiskelijat.

Verkkosivut  
Facebook  

Ulkoluokkapäivä
Ulkoluokkapäivän (Outdoor Classroom Day) tarkoituksena on edistää ulkona tapahtuvaa oppimista ja leikkiä. Kansainväliseen kampanjaan osallistui vuonna 2017 lähes puoli miljoonaa lasta yli sadassa eri maassa. Kansainvälistä Outdoor Classroom Day -kampanjaa koordinoi brittiläinen sosiaalinen yritys ja yhteisöllisten projektien verkosto Project Dirt yhteistyössä Unileverin Dirt is good -hankkeen kanssa. Suomessa tapahtumasta vastaa FEE Suomi (Suomen Ympäristökasvatuksen seura ry). Ulkoluokkapäivä on suunnattu päiväkodeille ja kouluille, jotka voivat ilmoittautua mukaan osoitteessa http://ulkoluokkapaiva.org/  -> Lähde mukaan!

Verkkosivut    
Facebook  

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: 123rf
Kuva: 123rf
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Opettajankoulutusta uudistetaan Suomessa21.5.2018 13:50Tiedote

Miksi uudistaa jo kansainvälisesti erinomaiseksi kehuttua opettajankoulutusta? Mitä opettajan on osattava nyt ja tulevaisuudessa? Helsingin yliopistosta johdetussa ja opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa laajassa opettajankoulutuksen uudistamishankkeessa etsitään ratkaisuja ja tarjotaan koulutusta ja tukea nykyisille ja tuleville opettajille. Hankkeen 12 osahanketta johtavat professorit ja dosentit Helsingin yliopiston eri tiedekunnissa ja hanketta koordinoi professori Auli Toom Yliopistopedagogiikan keskuksesta.

Suomalaisuus on vahva viitekehys koulutuksen kentässä21.5.2018 13:05Tiedote

Suomalaisuus ja suomalainen koulutus herättävät mielenkiintoa ympäri maailmaa. Aiheita koskevissa keskusteluissa korostuu tasa-arvon, oikeudenmukaisuuden ja erinomaisuuden eetos. Kansainvälisestä näkökulmasta suomalainen yhteiskunta, elämä ja koulutuksen laatu näyttävät olevan hyvällä mallilla: oppimista mittaavien vertailujen mukaan koulutuksellinen tasa-arvoisuus tuottaa laatua oppimisessa. Suomalaisen koulun menestys siivittää myös monia koulutusvientihankkeita yliopistojen, korkeakoulujen ja yksityisen yritystoiminnan areenoilla.

Gravitaatioaallot ja ajan suunnan kääntäminen; kaksi maailmankaikkeuden aihetta fysiikan nobelistien luennoidessa Helsingissä toukokuussa16.5.2018 14:04Tiedote

Helsingin yliopistossa luennoi toukokuun lopussa kaksi fysiikan nobelistia. Tilaisuudet ovat avoimia. Torstaina 24.5. kello 17.00 yliopiston juhlasalissa luennoi vuoden 2004 fysiikan nobelisti Frank Wilczek otsikolla The strange, unfinished story of time reversal. Viikon kuluttua torstaina 31.5. kello 10.00 Kumpulassa alkavassa symposiumissa vuoden 2017 fysiikan nobelisti Rainer Weiss puhuu otsikolla The beginnings of gravitational wave astronomy.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme