Lähetettyjä työntekijöitä Suomessa lähes 20 000 – lähettävien yritysten ja tilaajien valvonnalla puututaan epäkohtiin
Työntekijöiden lähettämisestä on kyse, kun ulkomainen yritys lähettää työntekijänsä tilapäisesti Suomeen töihin, koska se on sopinut tarjoavansa palveluita Suomessa. Lähetetyn työntekijän tavallinen työskentelypaikka on siis jokin muu valtio kuin Suomi. Lähettämisen oikeudellinen pohja on EU-lainsäädännössä, josta on säädetty Suomessa lailla työntekijöiden lähettämisestä (447/2016). Tavoite on varmistaa lähetettyjen työntekijöiden suojelu lähetettynä olon ajan.
Lähettävän yrityksen tulee tehdä työsuojeluviranomaiselle ilmoitus työntekijöiden lähettämisestä Suomeen. Näistä ilmoituksista saadaan muun ohella tietoa ilmiön laajuudesta. Ilmoituksia lähettämisestä tehtiin viime vuonna yhteensä 10 003 kappaletta 57 eri maasta ja koskien lähes 20 000 työntekijää. Kolme suurinta lähtömaata olivat ilmoitusten perusteella Viro, Saksa ja Puola.
Lähetettyjen työntekijöiden palkkauksessa puutteita
Lähetettyjä työntekijöitä koskevien tarkastusten kohteena ovat ulkomaiset työnantajat, jotka lähettävät työntekijöitään töihin Suomeen sekä yritykset, jotka toimivat lähettävän yrityksen tilaajina. Viime vuonna tehtiin yhteensä 238 tarkastusta. Suurin osa tarkastuksista suuntautui rakentamisen ja teollisuuden aloille, joissa lähetettyjä työntekijöitä eniten työskentelee.
Eniten puutteita havaittiin työntekijöiden palkkauksessa. Lähetetyn työntekijän tulisi saada Suomessa vähintään sovellettavan työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Palkkauksen lainmukaisuutta valvottiin 85 tarkastuksella, joista 43 tarkastuksella annettiin ohjeita palkkauksen korjaamisesta. ”Samoja puutteita esiintyy vuodesta toiseen”, toteaa yksikön päällikkö Anna Pärtty Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta. ”Ilmiö johtunee siitä, että valvonnan kohteena olevat työnantajat vaihtuvat ja ne työnantajat, jotka saavat paljon moitteita toiminnastaan, eivät lähetä työntekijöitään enää Suomeen. Osa lähettävistä yrityksistä kuitenkin korjaa menettelyään.”
Laiminlyöntimaksuja aiempaa enemmän
Laissa työntekijöiden lähettämisestä on säädetty laiminlyöntimaksusta lähettävälle yritykselle, jos tämä laiminlyö tiettyjä samassa laissa säädettyjä velvollisuuksiaan. Näitä velvollisuuksia ovat ilmoituksen tekeminen lähettämisestä, edustajan asettaminen Suomeen sekä määrättyjen tietojen saatavilla pitäminen. Eniten maksuja määrättiin siitä syystä, että ilmoitusta työntekijöiden lähettämisestä ei ollut tehty. Toistaiseksi määrättyjen maksujen yhteissumma oli viime vuodelta 149 000 euroa, kun vuonna 2020 määrä oli 99 500 euroa. Huomionarvoista on, että osa 2021 aloitetuista prosesseista on maksun määräämisen osalta vielä kesken.
Tilaajista yli puolet sai toimintaohjeita
Valvotut tilaajat olivat pääosin suomalaisia yrityksiä, joilla on alihankkija tai sopimuskumppani, joka lähettää työntekijöitä tilaajan palvelukseen Suomeen. Yli puolessa näistä tarkastuksista työsuojelutarkastaja antoi toimintaohjeen, koska havaitsi korjattavaa tilaajan toiminnassa. Eniten ohjeita annettiin tilaajan velvollisuudesta huolehtia, että sopimuskumppani on tehnyt ilmoituksen työntekijöiden lähettämisestä.
Yhteysviranomainen neuvoo ja raportoi
Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue toimii yhteysviranomaisena, joka antaa lähettämistilanteita koskevaa yleisluonteista neuvontaa Suomessa sovellettavasta lainsäädännöstä. Lisäksi yhteysviranomainen muun muassa kokoaa vuosittain yhteen tietoa lähettämistä koskevista valvonnan toimenpiteistä ja ilmoituksista.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lakimies Anu Ikonen
0295 018 143, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Lounais-Suomen aluehallintovirasto
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Nuorten työssäoppimisen turvallisuus pääosin hyvällä tolalla29.3.2023 07:26:56 EEST | Tiedote
Suomessa on eri työpaikoilla runsaslukuinen määrä opiskelijoita työssä oppimassa. Myös vaarallisissa töissä. Työsuojeluviranomaiset ovat viimeisen parin vuoden aikana opastaneet ja valvoneet tehostetusti oppilaitoksia työturvallisuudessa. ”Olemme pyrkineet tukemaan erityisesti sitä, että työssäoppimisessa hallittaisiin työtapaturmien torjunta, fyysinen kuormitus sekä kemiallisten- ja biologisten tekijöiden riskit”, sanoo ylitarkastaja Jan Mikkonen.
Pohjois-Suomen valmiustoimikunta tilannekuvan ja riskiarvioiden äärellä28.3.2023 16:05:24 EEST | Tiedote
Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui 28.3.2023 käsittelemään juuri valmistuneet alueelliset riskiarviot ja kokoamaan alustusten pohjalta ajankohtaisen tilannekuvakatsauksen.
Alueellinen maanpuolustuksen jatkokurssi ajantasaistaa kurssilaisten tiedot maanpuolustusvalmiudesta, kehitysnäkymistä ja kokonaisturvallisuudesta28.3.2023 11:57:44 EEST | Tiedote
Itä-Suomen alueellinen maanpuolustuksen jatkokurssi nro 33/23 alkaa keskiviikkona 29.3.2023 Kuopiossa. Alueellisen maanpuolustuksen jatkokurssin tavoitteena on antaa ajantasaiset tiedot osallistujille maanpuolustuksen eri alojen valmiudesta, kehitysnäkymistä ja kokonaisturvallisuudesta
En arbetsplats, många arbetsgivare och information som inte förmedlas – arbetssäkerheten lider24.3.2023 08:17:19 EET | Tiedote
"Siffrorna visar att arbetarskyddsansvaret på många gemensamma arbetsplatser inte är särskilt bra skött. En central akilleshäl är samarbetet mellan olika aktörer på den gemensamma arbetsplatsen och informationsgången om lagenligt arbetarskyddsansvar", bedömer inspektör Laura Mäkilä.
Yksi työpaikka, monta työnantajaa, eikä tieto kulje – työturvallisuus kärsii24.3.2023 08:13:35 EET | Tiedote
”Valvontahavaintomme osoittavat, että yhteisten työpaikkojen työsuojeluvastuut eivät ole hoidettu useilla työpaikoilla kovin kaksisesti. Keskeinen akilleenkantapää on yhteisen työpaikan eri toimijoiden keskinäinen yhteistyö ja tiedonkulku työsuojeluvastuista”, arvioi tarkastaja Laura Mäkilä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme