Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Lähiomaisten ja lasten tapaamiset alkavat vankiloissa 24.6. alkaen

Jaa

Rikosseuraamuslaitos purkaa koronapandemian vuoksi tehtyjä rajoituksia. Lisäksi aloitetaan uudelleen sakonmuuntorangaistusten ja ehdottomien vankeusrangaistusten täytäntöönpanot, koska valmiuslain voimassaolo päättyi 16.6.2020.

Rikosseuraamuslaitos purkaa koronapandemian vuoksi tehtyjä rajoituksia.
Rikosseuraamuslaitos purkaa koronapandemian vuoksi tehtyjä rajoituksia.

Rikosseuraamuslaitos on joutunut koronapandemian vuoksi rajoittamaan vankiloiden tapaamisia. Vankien tapaamisrajoituksia puretaan ja ensimmäisenä aloitetaan vankien lähiomaisten ja alaikäisten lasten valvotut tapaamiset 24.6. alkaen.

Rise käy läpi kaikki koronan perusteella annetut ohjeet ja niiden sisältämät rajoitukset. Poikkeustilan loputtua rajoituksilla ei enää ole perusteita, joten rajoitukset poistetaan. Muista rajoitteista, kuten muista tapaamisista ja poistumisluvista päätetään juhannuksen jälkeen tiistaina.  Rajoitukset poistettaneen 1.7. mennessä.

Vankiloiden sisäisten toimintojen avaamisesta on päätetty jo aikaisemmin. Rajoituksia poistetaan vankilaturvallisuudesta tinkimättä. Korona on yhä keskuudessamme, joten vankien ja henkilökunnan suojaamiseksi annettu ohjeistus pidetään voimassa.

Ensimmäiset tapaamisrajoitusten lievennykset koskevat vangin lähiomaisen ja alaikäisten lasten välisiä valvottuja tapaamisia, sekä lähiomaisten tapaamisia. Omien lasten lisäksi tapaamiseen voivat osallistua vangin kanssa samassa taloudessa asuvat puolison alaikäiset lapset.

Tapaamissa huolehditaan riittävistä turvaväleistä ja käsihygieniasta. Avolaitoksissa tapaamisia voidaan järjestää myös ulkona, kuitenkin niin että turvaväleistä on edelleen huolehdittava ja niitä on pystyttävä riittävästi valvomaan. Kaikissa tapaamisissa on ehdoton kosketuskielto.

Rajoitukset ovat olleet vankiloissa kattavia. Poistumislupien käyttö on rajoittunut vain välttämättömimpiin syihin kuten läheisen hautajaisiin.

Vankiloissa ei ole koronaa. Valmiusryhmä seuraa koronaviruksen tartuntatilannetta ja lievennysten vaikutuksia vankiloissa, avovankiloissa ja yhdyskuntaseuraamustoimistoissa sekä ohjeistaa alueita ja yksiköitä. Vankiloissa on paljon riskiryhmiin kuuluvia henkilöitä.

Sakonmuuntorangaistusten ja ehdottomien vankeusrangaistusten täytäntöönpano aloitetaan

Vankiloissa vankien määrä on pudonnut maaliskuusta vajaalla 500 vangilla. Vankeja on nyt Suomen vankiloissa noin 2100, joista koevapausvankien määrä on 239.

Yhteensä sakonmuuntotuomioita on tulossa rajoitusten päätytyttä täytäntöönpantaviksi noin 1400 sakonmuunnosta.

Valmiuslain ja poikkeusolojen päättymisen vuoksi täytäntöönpanotoimet aloitetaan 16.6.2020 alkaen. Tavoitteena on purkaa hallitusti kertynyttä jonoa täytäntöönpanoissa.  Toimia jaksotetaan pidemmälle ajanjaksolle lain puitteissa. Huomioon otetaan vankipaikkojen määrä sekä eri täytäntöönpanovaiheiden resurssit. Joustoa tilanteeseen antaa myös esimerkiksi mahdollisuus jaksottaa ilmoittautumisajankohtia sekä hyödyntämällä vankipaikkoja valtakunnallisesti.

Täytäntöönpanoprosessi jatkuu heidän osaltansa, joilla se keskeytyi rajoitusten alkaessa sekä alkaa heillä, joiden tuomio on tullut voimaan rajoitusten aikana. Peruutetut etsintäkuulutukset vankeusrangaistusten osalta pannaan voimaan viimeistään viikon 26 aikana sekä ilmoittautumatta jättäneiden etsintäkuulutukset voidaan panna voimaan.

Kaikissa toimissa otetaan huomioon työntekijöiden ja asiakkaiden turvallisuus.

Hallitus päätti sakon muuntorangaistusten ja ehdottomien vankeusrangaistusten täytäntöönpanon aloituksen siirtämisestä lailla korkeintaan heinäkuun loppuun saakka koronapandemian vuoksi. Tavoitteena oli rajata uusien vankien ottamista vankilaan, jotta koronavirusepidemian vaikutukset saataisiin minimoitua ja tilaa vankiloihin

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Rikosseuraamuslaitos
pääjohtaja Arto Kujala
puh. 029 56 88500

Rikosseuraamuslaitos
turvallisuusjohtaja Ari Juuti
puh. 029 56 88456

Kuvat

Rikosseuraamuslaitos purkaa koronapandemian vuoksi tehtyjä rajoituksia.
Rikosseuraamuslaitos purkaa koronapandemian vuoksi tehtyjä rajoituksia.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Lintulahdenkatu 5
00530 HELSINKI

029 56 88500http://www.rikosseuraamus.fi

Rikosseuraamuslaitos on oikeusministeriön alaisuudessa toimiva vankeusrangaistusten ja yhdyskuntaseuraamusten täytäntöönpanoviranomainen. Rikosseuraamuslaitoksen tavoitteena on omalta osaltaan ehkäistä uusintarikollisuutta ja lisätä yhteiskunnan turvallisuutta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Det finns skillnader i hur väl man känner till samhällspåföljderna - Myndigheternas medvetenhet om alternativen inom samhällspåföljderna bör ökas31.8.2020 14:34:05 EESTTiedote

I undersökningen kartlades regionala skillnader när det gäller påföljderna, likabehandling och vad myndighetsprocessen får för konsekvenser när det gäller användning av samhällspåföljderna. Bakgrunden till studien var en kraftig minskning i antalet påförda samhällstjänster, en mindre än förväntad användbarhet av övervakningsstraffet och regionala skillnader som konstaterats i användningen av de undersökta samhällspåföljderna under de senaste tio åren.

Yhdyskuntaseuraamusten tunnettuudessa on eroja - Viranomaisten tietämystä yhdyskuntaseuraamusten vaihtoehdoista olisi lisättävä31.8.2020 14:34:05 EESTTiedote

Tutkimuksessa kartoitettiin seuraamusten alueellisia eroja, yhdenvertaisuutta ja viranomaisprosessin vaikutuksia yhdyskuntaseuraamusten käyttöön. Selvityksen taustalla oli yhdyskuntapalvelurangaistusten määrän voimakas lasku, valvontarangaistusten ennustettua heikompi käytettävyys ja tutkittujen yhdyskuntaseuraamusten käytössä havaitut alueelliset erot kuluneen 10 vuoden aikana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme