HUS

Lahjoitusvaroilla saatu koulutus muuttuu osaamiseksi – Lastenklinikalla uusia leikkaustekniikoita hengitystieavannepotilaille

Jaa
Lastenklinikalla on käytössä uusia leikkaustekniikoita, joilla voidaan auttaa lapsipotilaita, joiden hengitystieavanteen taustalla on kurkunpään synnynnäinen tai hankinnainen ahtaus.

Lastenklinikoiden Kummeilta saatu tuki mahdollisti kesällä 2017 kahden erikoislääkärin kuukauden kouluttautumisen ja vierailun Yhdysvaltain suurimmassa pediatrisen ilmatiekirurgian keskuksessa, Cincinnatin lastensairaalassa.

– Hyödynnämme vierailulta saatuja oppeja ilmatieongelmaisten lasten diagnostiikan ja valtakunnallisen hoidon kehittämisessä. Tuen saaminen on merkittävää, kun harvinaisiin sairauksiin kehitetään hoitoja, sanoo korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Johanna Nokso-Koivisto.

– Koulutusvierailulla opitut asiat jalostetaan omiin tarpeisiin. Kirurgisen osaamisen lisäksi voimme tarjota Suomen sairaaloille diagnostiikka-apua lasten ilmatieongelmien hoidossa sekä tehdä jälkikontrolleja ainakin osin myös videointien avulla, jatkaa lastenkirurgi Janne Suominen.

– Tämä on erinomainen osoitus siitä, että eri sektorien välisellä yhteistyöllä voidaan mahdollistaa merkittäviä edistysaskeleita lapsipotilaiden hoidossa. Lahjoitusten konkreettisen vaikutuksen osoittaminen on tärkeä viesti tukijoillemme heidän antamansa avun arvosta, sanoo Lastenklinikoiden Kummien toiminnanjohtaja Anne Knaster.

Uudet opit heti käyttöön


Osoitus uudesta osaamisesta on Lastenklinikalla tehty leikkaus, jossa potilaan omasta kylkirustosta käytettiin kahta erillistä rustosiirrettä, jotta henkitorven ja ruokatorven välille syntynyt aukko saatiin suljettua ja ilmatietä pystyttiin laajentamaan maksimaalisesti.

– Vuoden ikäiselle lapselle ei ole Suomessa tehty aiemmin vastaavia toimenpiteitä. Leikkauksen tavoitteena on vieroittaa kasvava lapsi hengitystieavanteesta, jolloin hän voi jatkossa elää normaalia elämää, kertoo lastenkirurgi Janne Suominen.

Trakeostomia eli hengitystieavanne on lapsella hengitystieongelmien hoidon äärimuoto. Lastenklinikalla tehdään vuodessa noin kymmenen uutta trakeostomiaa, joista valtaosa alle 1-vuotiaille lapsille. Hengitystieavanteeseen päädytään tyypillisesti erilaisiin syndroomiin liittyvien rakennepoikkeavuuksien tai pitkittyneen hengityskonehoidon seurauksena.

Pikkulasten hengitystieavanne edellyttää ympärivuorokautista hoitoa ja valvontaa, ja herättää erityistä huolta vanhemmissa. Usein sairaalahoitojaksot ovat potilaille myös pitkiä. Potilaan hoito kotona edellyttää vuositasolla viiden hoitajan työpanoksen ja sen kokonaiskustannukset ovat noin puoli miljoonaa euroa vuodessa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

HYKS Lasten ja nuorten sairaudet, lastenkirurgian ylilääkäri Pentti Kallio, p. 050 427 0449, pentti.kallio@hus.fi
Lastenklinikoiden Kummit ry, toiminnanjohtaja Anne Knaster, p. 040 418 6547, anne.knaster@kummit.fi

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HYKS Lasten ja nuorten sairaudet hoitaa potilaita lastentautien, lastenkirurgian, lastenneurologian ja lastenpsykiatrian aloilta. Potilaita on vuosittain yli 60 000. Valtakunnallisten hoitovastuiden lisäksi HYKS:ssä hoidetaan erilaisia erityisen vaikeita potilastapauksia kaikkialta Suomesta. Uusi lastensairaala aukeaa syksyllä 2018.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye