Lämpenevä ilmasto ja voimistuva maankäyttö lisäävät kalojen elohopeapitoisuutta

Elohopea on luonnossa esiintyvä raskasmetalli, jonka erityisen myrkyllinen muoto, metyylielohopea, kertyy kaloihin ja rikastuu ravintoverkoissa. Ihmisiin metyylielohopea päätyy erityisesti kalaravinnon kautta.
Tutkijat selvittivät ilmaston ja maankäytön yhteisvaikutuksia Lapissa. Voimakas maankäyttö, lämpimämpi ilmasto ja suurempi sateisuus lisäävät maaperään varastoituneiden ravinteiden ja hiileen sitoutuneen elohopean huuhtoutumista vesistöihin. Ympäristön elohopeapitoisuus on lisääntynyt myös fossiilisten polttoaineiden käytön myötä.
– Lappi on tärkeä tutkimuskohde, sillä siellä lämpötila, sateisuus ja ravinnemäärät kasvavat merkittävästi pohjoisen lähes luonnontilaisista järvistä kohti eteläisempiä reheviä ja sameita vesiä. Samalla valuma-alueiden maankäyttö muuttuu porotaloudesta kohti voimaperäistä metsätaloutta. Tutkimusalueellamme ei ole suoria elohopean päästölähteitä, vaan elohopea on peräisin kaukolaskeumasta ja valuma-alueen maaperästä, toteaa Helsingin yliopiston Lammin biologisen aseman ympäristötutkimuksen professori Kimmo Kahilainen.
Tutkijat havaitsivat, että levien elohopeamäärä kasvoi sitä suuremmaksi, mitä lämpimämpi ja nuhraantuneempi järvi oli. Tämä heijastui myös kaloihin. Muikun ja särjen elohopeapitoisuus lämpimämmissä ja rehevöityneissä järvissä oli hieman korkeampi kuin luonnontilaisissa, kun taas ahvenen ja hauen elohopeapitoisuus kasvoi selvästi.
– Ilmaston lämpeneminen ja sateisuuden lisääntyminen sekä maankäytön voimistuminen kasvattavat huuhtoutumia valuma-alueelta. Tulevaisuudessa Lapin kalojen elohopeapitoisuus voikin olla lähempänä napapiirin eteläpuolisten järvien tasoa. Ilmaston ja maankäytön muuttuessa kalojen ja ravintoverkkojen elohopeapitoisuutta tulisi tutkia ja seurata entistä tarkemmin, Kahilainen sanoo.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kimmo Kahilainen, puh. 0504489515, kimmo.kahilainen@helsinki.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Helsingin yliopistoPL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Tiedottaja Eeva Karmitsa, Helsingin yliopiston viestintä, puh. 0294158461
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Pikkukeskosen heikkoon kielitaitoon kannattaa puuttua jo taaperoiässä27.10.2025 10:21:38 EET | Tiedote
Hyvin ennenaikaisesti syntyneillä lapsilla kaksivuotiaana havaittu heikko kielellinen kehitys on yhteydessä heikkoon luetun ymmärtämiseen vielä 11-vuotiaana. Varhaisten kielivaikeuksien tunnistaminen on tärkeää, jotta lapsille voidaan tarjota tukea ajoissa.
Oikeisto arvostaa sosiaalisessa mediassa tykkää-toimintoa, vasemmisto välttää sitä24.10.2025 11:04:34 EEST | Tiedote
Oikeistolainen aatemaailma hyväksyy kilpailullisen logiikan sosiaalisessa mediassa. Tässä aatteessa parhaat ajatukset nousevat esille tykkäämällä. Vasemmistolaisessa aatemaailmassa karsastetaan ideoiden välistä kilpailua, ilmenee tutkimuksesta.
Uusi tutkimus paljastaa poikkeavuuksia aivojen dopamiini- ja opioidijärjestelmässä autismikirjon häiriössä24.10.2025 10:22:19 EEST | Tiedote
Löydökset voivat selittää poikkeavaa sosiaalista käyttäytymistä ja tunne-elämää autismissa.
Koiran aineenvaihdunta reagoi paremmin rasvaan kuin hiilihydraatteihin24.10.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston DogRisk-tutkimusryhmän tutkimuksen mukaan runsaasti hiilihydraatteja sisältävä kuivaruokavalio ja vähähiilihydraattinen, raakaan lihaan perustuva ruokavalio vaikuttavat huomattavan eri tavoin koirien energia-aineenvaihduntaan.
Meksikonlahti, Telepaatti vai Bara Bada Bastu? Vuoden nimi 2025 valitaan seitsemän finalistin joukosta23.10.2025 09:02:48 EEST | Tiedote
Nimistöntutkimuksen asiantuntijat ovat valinneet Vuoden nimi 2025 -finaaliin seitsemän ehdokasta. Voittaja valitaan Nimistöntutkimuksen päivillä 31. lokakuuta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme