Keski-Suomen ELY-keskus

Läpi harmaan kiven ja pitkin ratapenkkaa

Jaa

ELY-keskus ei säästele keinovalikoimaansa rakentaessaan ensi vuonna Keski-Suomeen uusia jalankulku- ja pyöräliikenteen väyliä. Vuoden 2022 aikana rakennetaan uutta väylää Jyväskylään, Muurameen ja Äänekoskelle.

Ruokkeella ammutaan kalliorinne matalaksi, kun Vesangantien varteen tehdään uusi jalankulun ja pyöräilyn väylä. Muuramen ja Säynätsalon välillä käytetään hyödyksi vanhaa ratapohjaa. Suolahdessa Sumiaistentien varteen suunniteltu uusi jalankulku- ja pyöräliikenteen väylä toteutetaan perinteisemmin menetelmin.

Hankkeiden rahoitukseen osallistuvat ELY-keskuksen lisäksi kunnat, joiden alueelle väylät rakennetaan.

– Kaikki hankkeet kilpailutetaan kevään 2022 aikana. Uusia väyliä pitkin pääsee kulkemaan jo ensi vuonna, lupaa yksikön päällikkö Janne Jaatinen Keski-Suomen ELY-keskuksesta.

Tarkemmin kerrottuna tätä saadaan

Sumiaistentien varteen Suolahden taajamaan Äänekoskelle rakennetaan uutta väylää noin 650 metrin matkalle Äänekoskentien ja Keiteleentien välille. Jalankulku- ja pyöräväylän rakentamisen yhteydessä toteutetaan myös Sumiaistentien ja Äänekoskentien liittymän siirtäminen sekä muutetaan katujen liikennejärjestelyjä, jotka parantavat alueen liikenneturvallisuutta.

Vesangantielle rakennettaan uusi väylä Ruokkeentieltä Könkkölään. Uusi väylä yhdistää Ruokkeen asuinalueen aina Jyväskylän keskustaan asti ja mahdollistaa turvalliset yhteydet Ruokkeelta esimerkiksi koululaisille ja työmatkaliikenteelle.

Kinkovuorentielle rakennettava uusi väylä täydentää olemassa olevaa verkkoa ja toteutuessaan luo yhtenäisen jalankulku- ja pyöräväyläverkon taajamien välille. Uuden väylän rakentaminen mahdollistaa turvalliset ja sujuvat yhteydet Muuramesta Säynätsaloon ja Kinkovuoreen sekä siitä edelleen Jyväskylän keskustaan.

MAL-sopimuksen mukaisina ja yhteisrahoitteisesti

Vesangantien ja Sumiaistentien väylät tullaan toteuttamaan Jyväskylän seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen (MAL) sopimuksen mukaisina pieninä liikennehankkeina. MAL-sopimuksen mukaiset pienet liikennehankkeet ovat seudun tärkeitä liikennejärjestelmän toimivuutta, kestävyyttä ja turvallisuutta edistäviä kustannustehokkaita parantamishankkeita. Seudun kunnat ja valtio ovat yhteisesti sopineet vuonna 2022 toteutukseen tulevat kohteet. Hankkeet toteutetaan valtion ja seudun kuntien yhteisesti rahoittamina.

MAL-sopimuksen mukaisesti seudulla on käytettävissä yhteensä 6,6 miljoonaa euroa ensimmäisellä MAL-kaudella pieniin liikennehankkeisiin (2022-2023). Rahoituksesta puolet tulee valtiolta ja toinen puoli seudun kunnilta.

Ensimmäisellä kaudella suunnitellaan ja toteutetaan myös muita kohteita, kuten pysäkkijärjestelyjä Muuramessa ja Jyväskylässä sekä liittymä- ja pysäkkijärjestelyjä Petäjävedellä. Jyväskylän seudun MAL-alueeseen kuuluu Jyväskylä, Muurame, Laukaa, Uurainen, Hankasalmi, Toivakka, Petäjävesi ja Äänekoski.

Kinkovuorentien jalankulku- ja pyöräväylä on Väyläviraston investointiohjelman mukainen hanke, ja se toteutetaan myös yhteisrahoitteisesti valtion, Muuramen kunnan ja Jyväskylän kaupungin kesken.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Keski-Suomen ELY-keskus: Janne Jaatinen, p. 0295 024 683, janne.jaatinen(at)ely-keskus.fi

Jyväskylän kaupunki: Hannu Onkila, p. 050 471 8300, hannu.onkila(at)jyvaskyla.fi

Muuramen kunta: Marko Riihimäki, p. 040 621 5937, marko.riihimaki(at)muurame.fi

Äänekosken kaupunki: Jukka Karppinen, puh. 040 559 1632, jukka.karppinen(at)aanekoski.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Keski-Suomen ELY-keskus
Keski-Suomen ELY-keskus
Cygnaeuksenkatu 1, PL 250
40101 Jyväskylä

0295 024 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-keski-suomi

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus

Keski-Suomen ELY-keskus jakoi avustuksia vesistöjen kunnostukseen5.7.2022 09:24:45 EEST | Tiedote

Keski-Suomen ELY-keskus on myöntänyt vesistökunnostushankkeisiin liittyviä avustuksia tänä vuonna 17 hankkeelle, joilla pyritään parantamaan vesistöjen käyttöä ja tilaa. Avusta jaettiin yhteensä noin 232 000 euroa. Myönnetyt avustukset vaihtelivat 2 483 ja 39 250 euron välillä. Avustuksia myönnettiin ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön ELY-keskuksille osoittamien avustusmäärärahojen puitteissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme