Suomen ympäristökeskusSuomen ympäristökeskusSuomen ympäristökeskus

Lapin jokien virtaamat nousussa – Tornionjoen ja Muonionjoen tulvista tulossa keskimääräistä suurempia

Jaa
Tulvakeskus ja Lapin ELY-keskus tiedottavat: Lämmin sää on kiihdyttänyt lumen sulantaa, mikä näkyy Lapin jokien virtaaman nousuna. Simojoella virtaama on juuri nyt korkeimmillaan ja Ivalojoella viikonvaihteessa. Muissa vesistöissä tulvan ennustetaan olevan huipussaan ensi viikon loppupuolella tai sen jälkeen. Lapin suuris-ta jokivesistöistä jäät ovat jo monin paikoin lähteneet tai sulaneet paikalleen.
Tornionjoen Kukkolankoski 9.5.2023. Kuva: Lapin ELY-keskus
Tornionjoen Kukkolankoski 9.5.2023. Kuva: Lapin ELY-keskus

Tornionjoen ja Muonionjoen tulvista on tulossa keskimääräistä suurempia. Tornionjoella virtaamat ovat olleet nousussa huhtikuun lopusta alkaen. Vedenkorkeuden ennustetaan nousevan tulevan viikon ai-kana Torniossa noin 1,5 metriä ja Pellossa noin 2 metriä. Vedenkorkeudet ovat korkeimmillaan ensi viikon lopussa. Muonionjoella virtaama on vasta lähdössä nousuun ja sen ennustetaan nousevan no-peasti huippuunsa ensi viikon loppuun mennessä. Tulvavahinkojen riskin arvioidaan kuitenkin olevan pieni. Tulva voi aiheuttaa haittaa liikenteelle joillakin alavilla tieosuuksilla.

Simojoella virtaama on ollut nousussa huhtikuun loppupuolelta asti ja on nyt korkeimmillaan. Tulvasta on tulossa tavanomaista pienempi. Ivalojoella vedenkorkeus on Ivalon kohdalla lähtenyt nousuun maa-nantaina ja on nyt noussut noin metrin. Vedenkorkeuden ennustetaan olevan korkeimmillaan viikon lopulla tai ensi viikon alkupuolella. Ivalojoella tulvan suuruus on tavanomainen tai hieman sitä pienem-pi.

Ounasjoella Kittilässä vedenkorkeus on lähtenyt selvään nousuun maanantaina, ja nousua on kertynyt jo yli 1,5 metriä. Tulvahuipun ajankohta on ensi viikon lopulla, ja tulvan ennustetaan jäävän todennä-köisesti vahinkorajan alapuolelle. Vahinkorajan ylittyminen on kuitenkin mahdollista, jos ensi viikolla on sateista ja hyvin lämmintä.

Kemijärvellä vedenkorkeus on vielä alhainen, mutta sen ennustetaan nousevan tulevan viikon aikana noin 4 metriä. Rovaniemellä Kemijoen vedenkorkeus on noussut toukokuun alusta noin puoli metriä, ja se on korkeimmillaan ensi viikon lopussa tai sen jälkeen. Kemijoella tulva on todennäköisesti jäämässä tavanomaista pienemmäksi.

Tenojoella vedenkorkeudet ovat kääntyneet tiistaina nousuun. Karigasniemellä ja Onnelansuvannossa vedenkorkeus on kohonnut noin metrin ja veden ennustetaan vielä nousevan 2–2,5 metriä tulevan vii-kon aikana. Tenojoen tulvahuippua ennustetaan ensi viikon puolivälin tuntumaan. Tulvan suuruus on tavanomainen tai hieman sitä pienempi.

Lämpötilan kehitys ja mahdolliset sateet voivat vielä muuttaa tulvien suuruutta ja tulvahuippujen ajan-kohtaa merkittävästi. Nyt on hyvä hetki tarkistaa veneiden ja laitureiden kiinnitykset sekä kerätä irtain tavara pois alavilta ranta-alueilta.

Seuraava viranomaisten tulvakokous on 17.5.2023

Linkkejä

Lapin ELY-keskuksen tulvasivu

Ajantasainen vesitilannetieto vesi.fi-palvelussa

Tulvakeskuksen tulvatilannepalvelu vesi.fi-palvelussa

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tornionjoen Kukkolankoski 9.5.2023. Kuva: Lapin ELY-keskus
Tornionjoen Kukkolankoski 9.5.2023. Kuva: Lapin ELY-keskus
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen ympäristökeskus
Suomen ympäristökeskus
Latokartanonkaari 11
00790 HELSINKI

0295 251 000https://www.syke.fi/fi-FI

------------------------
Tulvakeskus on Ilmatieteen laitoksen ja Suomen ympäristökeskuksen yhteinen palvelu, joka perustuu tiiviiseen yhteistyöhön ELY-keskusten ja pelastuslaitosten kanssa.
tulvakeskus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen ympäristökeskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme