Lapinjärven kunta

Lapinjärvellä kokeillaan nyt aurinkovoimaa biolämpölaitoksella

Jaa
Lapinjärvellä kokeiluihin suhtaudutaan positiivisesti ja kannustavasti. Se näkyy myös Lapinjärven Lämmössä. Lapinjärven Lämpö kokeilee aurinkopaneeleita Kirkonkylän biolämpölaitoksella. Laitoksen katolle on elokuussa 2019 asennettu Kymenlaakson Sähkö Oy:n Oma aurinko -aurinkosähköjärjestelmä.
Lapinjärven Lämmössä kokeillaan aurinkovoimaa biolämpölaitoksessa. (Kuva: Vesa Peltola)
Lapinjärven Lämmössä kokeillaan aurinkovoimaa biolämpölaitoksessa. (Kuva: Vesa Peltola)

Järjestelmä on mitoitettu niin, että aurinkoisena päivänä se voisi tuottaa merkittävän osan laitoksen tarvitsemasta sähköstä. Mahdollinen ylijäämäsähkö myydään Kymenlaakson Sähkölle.

Aurinkosähkö kiinnostaa

Lapinjärveläisen aurinkosähkökokeilun tavoitteena on selvittää aurinkopaneelien soveltuvuutta biolämpölaitoksen tarvitseman sähkön tuottamiseen. Kokeilussa seurataan sähkön tuotantomääriä eri vuodenaikoina ja eri säillä sekä aurinkosähköjärjestelmän teknistä toimintaa ja kestävyyttä. Järjestelmä koostuu 18 mustasta aurinkopaneelista.

Tuotantoon vaikuttaa aurinkoisuuden ohella mm. ulkolämpötila sekä aurinkokennojen suunta ja kaltevuus. Kirkonkylän laitoksella aurinkopaneelit ovat ihanteellisesti etelään päin ilman auringonpaisteen tielle osuvia varjostavia puita. Arvioitu vuosituotanto (n. 4 800 kWh) on noin 8 prosenttia Kirkonkylän laitoksen vuosittain käyttämästä sähköstä.

Kokeilun perusteella tehdään päätöksiä aurinkosähkön käyttöönotosta muilla lämpölaitoksilla. Tämän kokeilun tuottamia kokemuksia voidaan hyödyntää myös muualla kuntakonsernissa.

- Aurinkosähkökokeilu on osa kuntamme resurssiviisasta strategiaa ja osa ihmislähtöistä kuntaamme. Kokeileva kehittäminen on yksi Lapinjärven rakennuspuista, kertoo kunnanjohtaja Tiina Heikka ja jatkaa, - Meillä kokeilukulttuuriin kannustetaan. Hyvät ideat laitamme myös jakoon.

Aurinkosähkön kokeileminen kytkeytyy Lapinjärven kunnan tavoitteeseen lisätä uusiutuvan energian käyttöä. Aurinkosähkön käyttö pienissä, teholtaan enintään 5 megawatin lämpölaitoksissa ei ole vielä kovin yleistä, vaikka joitakin yksittäisiä kokeiluja Suomessa on jo tehty.

- Olemme ylpeitä lämpöyhtiöstämme, joka on toimissaan edelläkävijä kuntastrategian mukaisesti ja löytää uusia tapoja tuottaa energiaa Lapinjärvellä. Aurinkoenergia täydentää nykyistä toimintaa hyvin. Kun sähköä tuottaa ympäristöystävällisesti ja paikallisesti niin voi vähentää kasvihuonepäästöjä. Toivottavasti kokeilusta saadaan myönteisiä käyttökokemuksia myös asukkaille, jos joku haluaisi asentaa omat aurinkopaneelit katolle, avaa asiaa Lapinjärven kunnanhallituksen puheenjohtaja Christoffer Hällfors.

Aurinkopaneelin sähköntuotantoa voi seurata myös kotoa

Aurinkopaneeleiden sähkötuotannosta kiinnostuneet voivat käydä seuraamassa Kirkonkylän lämpölaitoksen aurinkosähkön tuottoa seurantajärjestelmästä.

- Idea tällaisesta palvelusta syntyi, kun tiesimme olevan epäilyksiä aurinkopaneelien käytännön tehosta. Nyt jokainen voi itse käydä katsomassa, minkä verran aurinkosähköä saadaan, myös pilvisellä säällä, selittää Jouko Toropainen, Lapinjärven Lämmön hallituksen puheenjohtaja.

Seurantajärjestelmästä näkee muun muassa hetkellisen sähköntuoton ja historiatietoa vaikkapa kuluvalta kuukaudelta. Seurantaa varten on myös ladattavissa mobiililaitteelle ilmainen mobiilisovellus, josta näkee vastaavat tiedot.

Tutustu seurantajärjestelmään tästä.

Lapinjärven Lämpö

Lapinjärven Kunta

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lapinjärven Lämmössä kokeillaan aurinkovoimaa biolämpölaitoksessa. (Kuva: Vesa Peltola)
Lapinjärven Lämmössä kokeillaan aurinkovoimaa biolämpölaitoksessa. (Kuva: Vesa Peltola)
Lataa
Lapinjärven Lämmön biolämpölaitoksen katolle on kiinnitetty 18 aurinkopaneelia. (Kuva: Vesa Peltola)
Lapinjärven Lämmön biolämpölaitoksen katolle on kiinnitetty 18 aurinkopaneelia. (Kuva: Vesa Peltola)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lapinjärven kunta
Lapinjärven kunta
Lapinjärventie 20
07800 LAPINJÄRVI

019 510 860http://www.lapinjarvi.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapinjärven kunta