Lapsettomat kokevat syrjintää työelämässä

Tahattomasti ja vapaaehtoisesti lapsettomat kokevat työelämässä syrjintää, joka liittyy erityisesti työvuorojen ja loma-aikojen suunnitteluun, työn ja vapaa-ajan yhdistämiseen, työelämän joustoihin, yhdenvertaiseen kohteluun ja uralla etenemiseen.
Lapsettomien kokemusten mukaan loma-aikojen ja työvuorojen suunnittelussa pidetään lapsiperheellisten toiveita ensisijaisina. Esihenkilöt ja kollegat saattavat odottaa, että lapseton on lapsiperheellistä useammin valmis joustoihin.
“Työkaverit ovat sanoneet, että miksi minun pitäisi saada olla kesälomalla heinäkuussa, kun olen lapseton ja minulla ei ole menoa.” Tahattomasti lapseton
Kolmasosa kokenut syrjintää
Kokemukset selvisivät Lapsettomien yhdistys Simpukka ry:n ja Vapaaehtoisesti Lapsettomat ry:n syksyllä 2021 teettämistä kyselyistä. Kyselyissä kartoitettiin lapsettomuuteen liittyviä syrjintäkokemuksia työelämässä. Kyselyihin vastasi yhteensä noin 570 vapaaehtoisesti ja tahattomasti lapsetonta.
Kolmasosa vastanneista kertoi kokeneensa viimeisen viiden vuoden aikana työelämässä lapsettomuuteen tai lapsettomuushoitoihin liittyvää syrjintää.
Tahattomasti lapsettomista 61 prosenttia ja vapaaehtoisesti lapsettomista 39 prosenttia on kokenut syrjintää vuosilomien tai työvuorojen järjestelyissä. Vuorotöitä tekevistä vastaajista 80 prosenttia kertoi kohdanneensa työvuorosyrjintää. Tahattomasti lapsettomista joka kolmas ja vapaaehtoisesti lapsettomista joka neljäs on kokenut työn ja vapaa-ajan yhdistämiseen liittyvää syrjintää.
“Lomatoiveissa korostettiin, että lapselliset työntekijät ovat etuoikeutettuja valitsemaan loma-ajat vaikka nuorin lapsi olisi jo 17–18.” Vapaaehtoisesti lapseton
Työhyvinvointi on kaikkien oikeus
Yhdistysten mukaan työn ja perheen yhdistämiseen liittyvän puheen sijaan olisi merkittävämpää puhua työn ja vapaa-ajan yhdistämisestä. Myös lapsettoman vapaa-aika voi täyttyä kuormittavista tehtävistä, vastuista ja velvollisuuksista.
- Työelämässä on usein stereotyyppiset asenteet lapsiperheellisiä ja lapsettomia kohtaan. Työhyvinvointi, joustot työtehtävissä ja -ajoissa sekä palauttava vapaa-aika tulee olla kaikkien oikeus riippumatta perhe- tai lähisuhdemuodoista, muistuttaa Vapaaehtoisesti Lapsettomat ry:n puheenjohtaja Soile Rajamäki.
- Syrjintään on totuttu eikä osata välttämättä kyseenalaistaa epäoikeudenmukaisesti suunniteltuja työvuorolistoja. Lapsettomuus ei saa olla syynä siihen, että joutuu joustamaan lapsiperheellistä enemmän, sanoo Lapsettomien yhdistys Simpukka ry:n toiminnanjohtaja Piia Savio.
Lapsettomat toivovat, että esimiehet ja muu työyhteisö eivät tee perhesuhteista oletuksia, kuten että hedelmällisessä iässä oleva työntekijä jäisi lähiaikoina perhevapaalle. Oletukset eivät saa vaikuttaa vastuista ja koulutuksista päätettäessä.
“Oletusarvo on, että on hyvä opettaja vasta kun on itse äiti tai isä. Tämä tulee esille niin kollegoiden kuin huoltajien asenteesta." Tahattomasti lapseton
“Lapselliset henkilöt voivat mennä toimistolle, jotta saavat työrauhan, mutta minä yksin asuvana en, vaikka tämä 24/7 yksinolo käy jo mielenterveyden päälle ja vaikuttaa työntekoon. Vastaus on joka kerta ei ´koska perheettömällä ei ole tarvetta toimistotyöskentelyyn.´” Vapaaehtoisesti lapseton korona-ajan etätyömääräyksestä
Palkallinen sairausloma lapsettomuushoidoista ja sterilisaatiosta
Lapsettomuushoitojen psyykkinen ja fyysinen kuormitus vaikuttavat jaksamiseen, työkykyyn ja urasuunnitelmiin. Työvuorojen järjestely, sijaisten etsiminen ja vapaiden pyytäminen hoidoissa käymisestä johtuvien poissaolojen ajaksi on usein hankalaa. Klinikat ovat avoinna vain arkisin toimistoaikaan ja jos matka on pitkä, on vapaata järjestettävä tunteja tai jopa kokonaisia päiviä.
- Vapaan pyytämisen vuoksi lapsettomuushoidoista on pakko kertoa, mikä voi johtaa epäasialliseen kohteluun. Hoidoissa käyvän kohdalla saatetaan myös pidättäytyä ylennyksistä, vakinaistamisesta tai kouluttamisesta, Savio sanoo.
Keskeinen ongelma on myös epäselvät ja työnantajakohtaiset sairauslomakäytännöt työkyvyttömyyttä aiheuttavien lapsettomuushoitojen ajalta.
Vapaaehtoisesti lapsettomat toivovat, että sterilisaatiosta tai muusta ehkäisyasioihin liittyvästä toimenpiteestä tulisi tarvittaessa olla oikeus palkalliseen sairauspäivään.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätiedot ja haastateltavapyynnöt
Lapsettomien yhdistys Simpukka ry
Toiminnanjohtaja Piia Savio
040 4808 676, piia.savio@simpukka.info
simpukka.info
Vapaaehtoisesti Lapsettomat ry
Puheenjohtaja Soile Rajamäki
045 6336 408, vapaaehtoisestilapsettomatry@gmail.com
vapaaehtoisestilapsettomat.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tampellan Esplanadi 8 B LH 35
33100 TAMPERE
+358 400 844 823http://www.simpukka.info/
Vapaaehtoisesti Lapsettomat ry
Vapaaehtoisesti Lapsettomat kokoaa yhteen aikuisia ihmisiä, jotka ovat lapsettomia vapaasta tahdosta. Yhdistys tukee ja edistää vapaaehtoisesti lapsettomien oikeuksia, tasa-arvoa ja asemaa ja tarjoaa vertaistukea. Lähes joka neljäs parikymppinen suomalainen on vapaaehtoisesti lapseton. Vuoden 2018 perhebarometriaineistossa nollaa lasta ihanteenaan pitävien osuus oli 12,3 prosenttia.Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Lapsettomien yhdistys Simpukka ry
Kaksi äitiä Susanna Silvander-Rosti ja Ella Rosti palkittiin Simpukan Helmellä10.5.2025 14:00:00 EEST | Tiedote
Susanna Silvander-Rostille ja Ella Rostille on myönnetty Simpukan Helmi 2025 -tunnustuspalkinto. Lapsettomien yhdistys Simpukka jakaa vuosittain Lapsettomien lauantaina Simpukan Helmi -tunnustuksen. Tunnustus annetaan henkilölle tai taholle, joka on edistänyt tahatonta lapsettomuutta kokeneiden hyvinvointia ja asemaa yhteiskunnassa. Nooa Sammalkäpy sai kunniamaininnan Yksin isäksi -dokumentista. Lapsettomuuslääkäri Eero Varilalle myönnettiin Simpukka ry:n elämäntyöpalkinto.
Julkisen sektorin hedelmöityshoitojen resursseja on lisättävä välittömästi10.5.2025 10:06:49 EEST | Tiedote
Julkisen sektorin osuus lahjasoluhoitojen toteuttajana on kasvanut merkittävästi vuodesta 2020, mutta resursseja ei ole lisätty. Hoitojen määrän vuoksi hedelmöityshoitoklinikoilla on jatkuva pula sukusolujen lahjoittajista. Munasolulahjoittajien haittakorvauksen korotus on toivottu konkreettinen toimi, mutta ei sellaisenaan riittävä.
Lapsettomien lauantai ja Lapsettomien Simpukka-viikko 5.–11.5.2025: Vertaistuki auttaa tahattoman lapsettomuuden kriisistä selviytymisessä2.5.2025 07:17:26 EEST | Tiedote
Tahattoman lapsettomuuden kriisistä selviytymisessä tärkeää on saada tukea muilta saman kokeneilta. Vertaisten tapaaminen lievittää yksinäisyyden, ahdistuksen ja surun tunteita. Lapsettomien Simpukka-viikko 5.–11.5.2025 ja Lapsettomien lauantai 10.5.2025 muistuttavat, että tahatonta lapsettomuutta kokeva ei ole tilanteen ja tunteiden kanssa yksin.
“Vähemmän yksinäinen, vähemmän epätoivoinen.” Vertaistuki auttaa tahattoman lapsettomuuden kriisistä selviytymisessä. Lapsettomien lauantai ja Lapsettomien Simpukka-viikko 202524.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Tahattoman lapsettomuuden kriisistä selviytymisessä tärkeää on saada tukea muilta saman kokeneilta. Vertaisten tapaaminen lievittää yksinäisyyden, ahdistuksen ja surun tunteita. Lapsettomien Simpukka-viikko 5.–11.5.2025 ja Lapsettomien lauantai 10.5.2025 muistuttavat, että tahatonta lapsettomuutta kokeva ei ole tilanteen ja tunteiden kanssa yksin.
Lahjasoluhoidoilla alkunsa saaneet ovat jäämässä täysin yksin - lahjasoluviikko 21.–27.4.20258.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Lahjasoluhoidoilla alkunsa saaneilla on oikeus saada tukea omaan taustaan liittyvien tunteiden ja kokemusten käsittelyyn. Järjestöjen rahoitusleikkausten vuoksi Simpukka ry:n Helminauha-toiminta loppuu vuoden 2025 lopussa. Lahjasoluviikolla 21.–27.4.2025 tarjotaan tiedon lisäksi vertaistukea, koska vain samaa kokeneet tietävät täysin, mistä lahjasoluhoidoilla lapsiperheellistymisessä on kyse.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme