Lapsiasiavaltuutettu

Lapsiasiavaltuutettu: ”Jokaiseen kuntaan asunto-ohjelma”

Jaa

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila esittää, että lakiin asunto-olojen kehittämisestä säädettäisiin kunnille velvoitteeksi laatia kunnan asunto-ohjelma.

– Tällä hetkellä laissa ei säädetä asunto-ohjelmasta velvoittavasti ja ohjelman sisällöistä ei todeta mitään. Kun maakunnat aloittavat ja merkittävä osa nykyisten kuntien tehtävistä siirtyy maakunnille, kunnan ydintehtäviin jää asuntopolitiikka. Asunto-ohjelman sisällöiksi tulisi säätää muun muassa asunnottomuuden ehkäisy, lasten ja nuorten tuetun asumisen varmistaminen, lapsiperheiden ja ikäihmisten asunto-olojen ja näihin kiinnittyvien palvelujen huomioon ottaminen sekä kunnan eri asuinalueiden välisten erojen kaventaminen, Kurttila linjaa.

Lapsiasiavaltuutettu Kurttila toivoo, että kuntien asunto-ohjelmat tulisivat säännönmukaisesti, esimerkiksi kolmen vuoden välein, valtiolle arvioitavaksi, mikä mahdollistaisi valtion asuntopolitiikan dynaamisuuden ja rahoitustarpeiden suunnittelun parantamisen.

– Valtiolta tarvitaan vahvempi ote kansalliseen asuntopolitiikkaan yhdessä kuntien kanssa. On varmistettava tonttien saanti, yleishyödyllisten toimijoiden elintila sekä asuntojen hintojen ja asuntokoon kohtuullisuus. Toivon, että yhä varhaisemmin kotoaan muuttavat lapset ja nuoret otetaan erityisesti huomioon. Toisen asteen koulutukseen pääsy tarkoittaa monille lapsille ja nuorille muuttoa kotoa. Esimerkiksi ammattiin opiskelevat ovat tuoneet esille asuntoloiden toimivuuden. Markkinoilla on pitkään vastattu pienten yksiöiden kysyntään, jotka ovat lopulta lapsille ja nuorille sekä heidän perheilleen kalliita asuntoratkaisuja. On tärkeää turvata esimerkiksi asuntoloiden saatavuus ja soluasuntojen tuotanto. Näiden leimaaminen ”hellehuoneiksi” on ollut lyhytnäköistä sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti, Kurttila päättää.

Lapsiasiavaltuutettu puhui 30.8. Jyväskylän asuntofoorumissa ajankohtaisesta asuntopolitiikasta ja sen tarpeista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Lapsiasiavaltuutettu
Lapsiasiavaltuutettu
Vapaudenkatu 58 A, 3. krs
40100 Jyväskylä

0295 666 850http://www.lapsiasia.fi/

Lapsiasiavaltuutettu on itsenäinen ja riippumaton viranomainen, josta on säädetty lailla (laki lapsiasiavaltuutetusta 1221/2004). Lapsiasiavaltuutettu antaa Suomen hallitukselle ja eduskunnalle lakisääteisen arvion lapsen oikeuksien ja hyvinvoinnin tilasta sekä raportoi määräajoin YK:n lapsen oikeuksien komitealle. Lapsiasiavaltuutettu tekee aloitteita ja antaa lausuntoja toimialansa teemoista. Lapsiasiavaltuutettu ei käsittele yksittäisen lapsen asioita. Lapsiasiavaltuutettu tekee tarvittaessa viranomaiskanteluja havaitsemistaan ongelmista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapsiasiavaltuutettu

Lapsiasiavaltuutettu: ”Köyhien lasten määrä kohoamassa ennätyslukemiin”20.12.2018 06:00Tiedote

Köyhien lasten määrä on Suomessa kasvussa. Lapsiköyhyysaste on kohonnut 13,9 prosenttiin. Köyhien lasten määrä on noussut 150 000 lapseen. Köyhien lasten määrä on saavuttamassa pian lapsiköyhyyden huippuvuoden 2007 luvut. Köyhien lasten osuus on ohittanut koko väestön köyhyysasteen, joka on kasvussa ja on tällä hetkellä 13,7 prosenttia. Nämä luvut perustuvat laskennalliset asuntotulot huomioon ottavaan tulomittariin.

Lapsiasiavaltuutetun toimisto: ”Ei väärinkäytöksiä”17.12.2018 13:48Tiedote

Lapsiasiavaltuutetun toimisto on saanut perjantaina oikeusministeriöltä valmistuneen tarkastusraportin luonnoksen. Suoritettu tarkastus on koskenut lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttilan vuoden 2018 taksilaskuja, taksinkäytön syitä sekä työtehtäviä tai tehtäviä, joihin taksin käyttö liittyy sekä perustetta muun kuin julkisen tai edullisemman kulkuneuvon valinnalle. Oikeusministeriö toteaa, että ”Kurttilan antamien tietojen pohjalta tehdyssä selvityksessä ei tullut esiin väärinkäytöksiä”.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme