Lapsiasiavaltuutettu

Lapsiasiavaltuutettu: Lasten kanssa käsiteltävä vaikeitakin asioita, lasten arvioitava uusi opetussuunnitelma

Jaa

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila kehottaa kaikkia kuntia varautumaan Kouluterveyskyselyn käsittelyyn ensi vuonna. Siihen vastaavat perusopetuksen oppilaista tulevana keväänä 4., 5., 8. ja 9. luokan oppilaat koko maassa.

Lapsiasiavaltuutettu tervehti tänään 10-vuotiaita lapsia kaikista Suomen kunnista pääministeri Juha Sipilän isännöimässä lasten itsenäisyyspäivän juhlassa Helsingin Säätytalossa:

– Te lapset vastaatte ensi keväänä Kouluterveyskyselyyn. Siinä pääsette kertomaan monista tärkeistä asioista, kuten kavereista, koulun sujumisesta, vanhemmista, tästä meidän yhteiskunnastamme. Minä toivon, että kaikki kunnat ja koko Suomi valmistautuu kertomaan teille lapsille näistä tuloksista. Tämän avulla voimme käsitellä sellaisiakin asioita, jotka voivat pelottaa ja mietityttää. Toivon myös teiltä jokaiselta lapselta yhtä erityistä asiaa: kun te huomaatte, että kaverilla jokin painaa mieltä, kuunnelkaa ja kertokaa siitä. Meidän aikuisten tehtävä on auttaa ja olla tukena. Minä toivon, että me opettelemme kysymään toiselta ja kuuntelemaan toista. Esimerkiksi oma kännykkä on oltava yhtä turvallinen paikka kuin oma huone. Sinne ei saa tunkeutua, lasta on kunnioitettava. Aikuisille viestini on, niin kodeille kuin kouluille, keskustellaan mieltä painavista asioista, Kurttila kannusti.

Lapsiasiavaltuutettu toivotti lapsille hyvää itsenäisyyspäivää ja toivoi hallitukselta, että perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden toimivuus arvioidaan kysymällä lapsilta itseltään.

– Olen laittanut merkille, että aikuisilla on paljon mielipiteitä. Nyt olisi hyvä antaa lasten arvioida, miten he koulun ja sen uudistukset kokevat. Tämän toiveen kirjoitti Hilja Ahtiainen Kilpisen yhtenäiskoulusta, Jyväskylästä. Saman asian minulle toivat esille Valteri-koulun oppilaat. Annankin Valteri-koululaisten esittämän kysymyksen pääministeri Juhalle ja toivon häneltä viisaita toimia tässä lapsille ja koko yhteiskunnalle tärkeässä asiassa, Kurttila totesi tervehdyksessään.

Lisätietoa:

Tuomas Kurttila
lapsiasiavaltuutettu
p. 050 544 3757

Valteri-koululaisen kysymys:

”Uuden opetussuunnitelman myötä oppilaat saivat enemmän vastuuta ja työskentelyyn tuli enemmän projekteja. Jatkuvat projektit voivan aiheuttaa oppilaille stressiä ja tuntua raskaalta, koska oppilaalle voi tulla tunne, että pitäisi tehdä aina vain laajemmin ja paremmin ja nopeasti valmiiksi. Projektien aikana voi olla hankala oppia – olen huomannut, että asiat eivät jääneet mieleen, koska projektin valmistuminen ja tekstin määrä olivat tärkeintä. Voisiko oppilailta eri puolilta Suomea kysyä kokemuksia nykyisestä opetussuunnitelmasta?”

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Lapsiasiavaltuutettu
Lapsiasiavaltuutettu
Vapaudenkatu 58 A, 3. krs
40100 Jyväskylä

http://www.lapsiasia.fi/

Lapsiasiavaltuutettu on itsenäinen ja riippumaton viranomainen, josta on säädetty lailla (laki lapsiasiavaltuutetusta 1221/2004). Lapsiasiavaltuutettu antaa Suomen hallitukselle ja eduskunnalle lakisääteisen arvion lapsen oikeuksien ja hyvinvoinnin tilasta sekä raportoi määräajoin YK:n lapsen oikeuksien komitealle. Lapsiasiavaltuutettu tekee aloitteita ja antaa lausuntoja toimialansa teemoista. Lapsiasiavaltuutettu ei käsittele yksittäisen lapsen asioita. Lapsiasiavaltuutettu tekee tarvittaessa viranomaiskanteluja havaitsemistaan ongelmista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapsiasiavaltuutettu

Lapsiasiavaltuutetun toimisto: ”Ei väärinkäytöksiä”17.12.2018 13:48Tiedote

Lapsiasiavaltuutetun toimisto on saanut perjantaina oikeusministeriöltä valmistuneen tarkastusraportin luonnoksen. Suoritettu tarkastus on koskenut lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttilan vuoden 2018 taksilaskuja, taksinkäytön syitä sekä työtehtäviä tai tehtäviä, joihin taksin käyttö liittyy sekä perustetta muun kuin julkisen tai edullisemman kulkuneuvon valinnalle. Oikeusministeriö toteaa, että ”Kurttilan antamien tietojen pohjalta tehdyssä selvityksessä ei tullut esiin väärinkäytöksiä”.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme