Lapsiasiavaltuutettu

Lapsiasiavaltuutettu: Lasten kanssa käsiteltävä vaikeitakin asioita, lasten arvioitava uusi opetussuunnitelma

Jaa

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila kehottaa kaikkia kuntia varautumaan Kouluterveyskyselyn käsittelyyn ensi vuonna. Siihen vastaavat perusopetuksen oppilaista tulevana keväänä 4., 5., 8. ja 9. luokan oppilaat koko maassa.

Lapsiasiavaltuutettu tervehti tänään 10-vuotiaita lapsia kaikista Suomen kunnista pääministeri Juha Sipilän isännöimässä lasten itsenäisyyspäivän juhlassa Helsingin Säätytalossa:

– Te lapset vastaatte ensi keväänä Kouluterveyskyselyyn. Siinä pääsette kertomaan monista tärkeistä asioista, kuten kavereista, koulun sujumisesta, vanhemmista, tästä meidän yhteiskunnastamme. Minä toivon, että kaikki kunnat ja koko Suomi valmistautuu kertomaan teille lapsille näistä tuloksista. Tämän avulla voimme käsitellä sellaisiakin asioita, jotka voivat pelottaa ja mietityttää. Toivon myös teiltä jokaiselta lapselta yhtä erityistä asiaa: kun te huomaatte, että kaverilla jokin painaa mieltä, kuunnelkaa ja kertokaa siitä. Meidän aikuisten tehtävä on auttaa ja olla tukena. Minä toivon, että me opettelemme kysymään toiselta ja kuuntelemaan toista. Esimerkiksi oma kännykkä on oltava yhtä turvallinen paikka kuin oma huone. Sinne ei saa tunkeutua, lasta on kunnioitettava. Aikuisille viestini on, niin kodeille kuin kouluille, keskustellaan mieltä painavista asioista, Kurttila kannusti.

Lapsiasiavaltuutettu toivotti lapsille hyvää itsenäisyyspäivää ja toivoi hallitukselta, että perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden toimivuus arvioidaan kysymällä lapsilta itseltään.

– Olen laittanut merkille, että aikuisilla on paljon mielipiteitä. Nyt olisi hyvä antaa lasten arvioida, miten he koulun ja sen uudistukset kokevat. Tämän toiveen kirjoitti Hilja Ahtiainen Kilpisen yhtenäiskoulusta, Jyväskylästä. Saman asian minulle toivat esille Valteri-koulun oppilaat. Annankin Valteri-koululaisten esittämän kysymyksen pääministeri Juhalle ja toivon häneltä viisaita toimia tässä lapsille ja koko yhteiskunnalle tärkeässä asiassa, Kurttila totesi tervehdyksessään.

Lisätietoa:

Tuomas Kurttila
lapsiasiavaltuutettu
p. 050 544 3757

Valteri-koululaisen kysymys:

”Uuden opetussuunnitelman myötä oppilaat saivat enemmän vastuuta ja työskentelyyn tuli enemmän projekteja. Jatkuvat projektit voivan aiheuttaa oppilaille stressiä ja tuntua raskaalta, koska oppilaalle voi tulla tunne, että pitäisi tehdä aina vain laajemmin ja paremmin ja nopeasti valmiiksi. Projektien aikana voi olla hankala oppia – olen huomannut, että asiat eivät jääneet mieleen, koska projektin valmistuminen ja tekstin määrä olivat tärkeintä. Voisiko oppilailta eri puolilta Suomea kysyä kokemuksia nykyisestä opetussuunnitelmasta?”

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Lapsiasiavaltuutettu
Lapsiasiavaltuutettu
Vapaudenkatu 58 A, 3. krs
40100 Jyväskylä

0295 666 850http://www.lapsiasia.fi/

Lapsiasiavaltuutettu on itsenäinen ja riippumaton viranomainen, josta on säädetty lailla (laki lapsiasiavaltuutetusta 1221/2004). Lapsiasiavaltuutettu antaa Suomen hallitukselle ja eduskunnalle lakisääteisen arvion lapsen oikeuksien ja hyvinvoinnin tilasta sekä raportoi määräajoin YK:n lapsen oikeuksien komitealle. Lapsiasiavaltuutettu tekee aloitteita ja antaa lausuntoja toimialansa teemoista. Lapsiasiavaltuutettu ei käsittele yksittäisen lapsen asioita. Lapsiasiavaltuutettu tekee tarvittaessa viranomaiskanteluja havaitsemistaan ongelmista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapsiasiavaltuutettu

Lapsiasiavaltuutettu päättää kautensa ja luovuttaa Vuosikirjan hallitusohjelmavalmistelijoille23.4.2019 12:50:10 EESTTiedote

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila julkistaa Vuosikirjan, jossa hän tekee 30 esitystä Suomen lasten oikeuksien ja hyvinvoinnin parantamiseksi. Vuosikirjassa arvioidaan hallituskauden 2015–2019 vaikutuksia lapsiin. Vuosikirjan julkistaminen päättää Kurttilan vuonna 2014 alkaneen toimikauden. Tilaisuus Säätytalolla perjantaina 26.4. klo 9.30 on tiedotusvälineille avoin, mutta ilmoittautuminen vaaditaan.

Suomen valtion raportti lapsen oikeuksien sopimuksen toteutumisesta reippaasti myöhässä, lapsiasiavaltuutettu, Suomen UNICEF ja Lastensuojelun Keskusliitto vaativat ihmisoikeussopimuksen kunnianpalautusta.14.2.2019 05:30:00 EETTiedote

YK:n lapsen oikeuksien sopimus on maailman laajimmin ratifioitu ihmisoikeussopimus. Vain Yhdysvallat on sopimuksen ulkopuolella. Suomi on lisäksi ratifioinut sopimuksen kolme valinnaista lisäpöytäkirjaa: koskien lasten osallistumista aseellisiin selkkauksiin, lasten myyntiä, lapsiprostituutiota ja lapsipornografiaa sekä lapsen oikeuksia koskevan yleissopimuksen valitusmenettelyä.

Lapsiasiavaltuutetun toimisto: TET-selvitys osoittaa – oppilaiden yhdenvertaisuus taattava vahvemmin TET-jaksoilla13.2.2019 09:30:00 EETTiedote

Lapsiasiavaltuutetun toimiston tekemän selvityksen mukaan koulujen työelämään tutustumis- eli TET-jaksot ovat monille yläkoulun oppilaille myönteinen kokemus. Jaksoilla oppilaiden on mahdollista saada motivoivia kokemuksia työelämästä ja tukea omiin ammattivalintoihin. Selvityksen mukaan on kuitenkin joukko oppilaita, jotka eivät koe TET-jaksoista olevan hyötyä. Selvityksessä, jossa kartoitettiin 66 oppilaan kokemuksia ja 29 opettajan näkemyksiä, noin kolmasosa yhdeksännen luokan oppilaista kuvasi jaksoja koskevia kokemuksiaan kielteisesti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme