Lapsille alkaa ilmestyä oma tiedelehti verkossa
Jippo-lehden tavoitteena on innostaa lapsia luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian pariin sekä tuoda iloa ja elämyksiä. Kohderyhmänä ovat 7-12-vuotiaat. Lehdessä tiede tuodaan lähelle arkea. Kiehtovien tutkimusten, toiminnallisten matemaattisten tehtävien, mielenkiintoisten juttujen ja innostavien havaintojen myötä lapset oppivat ymmärtämään eri ilmiöitä.
Lehti tarjoaa viikoittain tutkimuksia ja aktiviteetteja, jotka voi toteuttaa helposti kotivälinein. Jipossa lapset kehittävät omaa luovuuttaan ja ilmaisuaan omien tuotosten kuten tutkimusten ja aktiviteettien raportoinnin, mielipidekirjoitusten sekä juttujen ja tarinoiden kirjoittamisen kautta. Verkkolehti välittää lapsille ajankohtaista tietoa lehden teemaan liittyvistä materiaaleista ja tapahtumista. Se tarjoaa myös kerho-ohjaajille ja opettajille ideoita ja materiaaleja. Jipon toimintamallin pohjana on viisi vuotta menestyksekkäästi toiminut Ksenonit-virtuaalikerho ( http://www.helsinki.fi/luma/ksenonit ).
LUMA-keskus järjestää vuosittain myös Jippo-tiedepäivän (ent. Ksenonit-tiedepäivän), jolloin lapset perheineen voivat osallistua Kumpulassa luonnontieteiden ja matematiikan ilmaistapahtumaan. Tiedepäivillä lapset tutkivat ilmiöitä ja työskentelevät kokeiden parissa oikeissa laboratoriotiloissa. Kesäisin järjestetään leirejä ja talvisin kerhoja. Kesällä 2008 järjestettiin ensimmäinen Jippo-tiedeleiri, jossa lapset pääsivät myös suunnittelemaan uutta lehteä sekä toimittamaan siihen juttuja.
Jippo-lehden vastuuhenkilönä toimii LUMA-keskuksen koordinaattori Maija Aksela. Lehden päätoimittaja on Jenni Västinsalo. Hän vastaa lehden sisällöstä ja sen kehittämisestä sekä johtaa kuusihenkistä toimituskuntaa, jossa on edustajat biologian, fysiikan, kemian, maantiedon ja matematiikan alueilta. Lapsia otetaan mukaan lehden suunnitteluun sekä toteuttamiseen.
Avajaiset pidetään torstaina 28.8.2008 kello 12.00 alkaen Helsingin yliopiston Kumpulan tiedekampuksella osoitteessa kemian laitos, auditorio A129, A. I. Virtasen aukio 1. Tilaisuuden avaa Helsingin yliopiston matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan dekaani Jukka Paakki, lehden avaa opetusneuvos Kaisa Vähähyyppä Opetushallituksesta .
LUMA-keskuksen (http://www.helsinki.fi/luma) yhtenä tavoitteena on tukea ja edistää lasten luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian mielekästä opetusta ja oppimista, tiedekasvatusta sekä harrastuneisuutta.
Lisätietoja:
Maija Aksela, koordinaattori, puh. 050 514 1450
Jenni Västinsalo, päätoimittaja, puh. 040 760 8346
Ystävällisin terveisin
Minna Meriläinen, tiedottaja, (09) 191 51042
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Mielenterveyden häiriöt koskettavat valtaosaa suomalaisista26.6.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Arviolta 77 % naisista ja 70 % miehistä saa elämänsä aikana jonkin mielenterveyden, käyttäytymisen tai neurokehityksen häiriön diagnoosin. Yleisimmät häiriöt ovat ahdistuneisuus- ja mielialahäiriöt. Miehillä häiriö todetaan useimmiten ensimmäisen kerran jo 6-vuotiaana.
Maahanmuuttajataustaisilla pojilla suurempi riski masennus- ja ahdistusoireiluun – koululla on tärkeä rooli heidän tukemisessaan26.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Maahanmuuttajataustaiset lapset ja nuoret raportoivat useammin masennus- ja ahdistusoireita. Oireilta suojaavissa tekijöissä korostuu koulun ja läheisten ihmissuhteiden rooli nuoren elämässä.
Kuinka saada irti kuolleen hirven etuhampaat?23.6.2025 10:36:14 EEST | Tiedote
Uusi tutkimus selvittää, kuinka kivikautiset ihmiset hankkivat raaka-aineen hammasriipuksiin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme