Työn ja talouden tutkimus LABORE

Lapsuuden terveys selittää taloudellista käyttäytymistä aikuisuudessa

Jaa

Uuden tutkimuksen mukaan henkilöt, joilla on varhaislapsuudessa alttius heikolle terveydentilalle välttävät osallistumista osakemarkkinoille aikuisiässä. Varhaisen terveyden yhteys osakemarkkinoille osallistumiseen saattaa selittyä sillä, että heikosta terveydestä kärsivät karttavat todennäköisemmin taloudellisia riskejä aikuisiässä.

Kuva: iStock.
Kuva: iStock.

Työn ja talouden tutkimus LABOREn johtava tutkija, professori Petri Böckermanin ym. tutkimuksessa tarkasteltiin varhaisen lapsuuden terveyden vaikutusta taloudellisiin päätöksiin aikuisuudessa. 

Terveys vaikuttaa taloudelliseen käyttäytymiseen aiemman tutkimuksen valossa. Varhaisen terveyden vaikutusta osakemarkkinoille osallistumiseen on arvioitu ainoastaan muutamassa aiemmassa tutkimuksessa. 

Nyt julkaistussa tutkimuksessa tarkasteltiin varhaisen terveyden vaikutuksia taloudelliseen käyttäytymiseen Suomessa käyttäen Oulun seudulta kerättyä seuranta-aineistoa vuonna 1966 syntyneistä henkilöistä sekä rekisteritietoja arvopaperiomistuksista.

Tutkimuksen rahoittivat Strategisen Tutkimuksen Neuvosto sekä OP-ryhmä.

Tutkimusryhmä:

  • Prof. Petri Böckerman, Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu ja Työn ja talouden tutkimus LABORE ja IZA
  • Dr. Andrew Conlin, Oulun yliopiston kauppakorkeakoulu
  • Prof. emeritus Rauli Svento, Oulun yliopiston kauppakorkeakoulu

Linkki tutkimukseen: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S221463502100112X

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: iStock.
Kuva: iStock.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Työn ja talouden tutkimus LABORE
Työn ja talouden tutkimus LABORE
Arkadiankatu 7
00100 Helsinki

040 940 1940https://labore.fi

Työn ja talouden tutkimus LABORE (ent. Palkansaajien tutkimuslaitos) on vuonna 1971 perustettu itsenäinen taloudellinen tutkimuslaitos, jossa tehdään tieteen kansainväliset laatukriteerit täyttävää soveltavaa taloustieteellistä tutkimusta. Tutkimuksen painopistealueet ovat työn ja koulutuksen taloustiede, julkistaloustiede sekä makrotaloustiede.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työn ja talouden tutkimus LABORE

Talous & Yhteiskunta 2/2022 | Ammatillisen koulutuksen uudistus epäonnistui1.7.2022 15:59:35 EEST | Tiedote

Kun hyvää tarkoittavat keskiluokkaiset ihmiset yrittävät auttaa työläisiä omista lähtökohdistaan, he eivät aina onnistu. Ammatillista koulutusta pidennettiin, jotta se tuottaisi yliopistokelpoisuuden. Keskiluokkaiset ihmiset tunsivat jonkun työväenluokasta ponkaisseen, ja luulivat auttavansa. Tulos: amiksista ei jatkettu opintoja yhtään enempää. Päinvastoin: amisopintojen keskeytykset lisääntyivät.

Venäjän sota Ukrainaa vastaan hidastaa teollisuuden kasvua merkittävästi14.6.2022 10:00:00 EEST | Tiedote

Hidastuva talouskasvu jakautuu epätasaisesti eri toimialoille. Venäjän-kaupan päättyminen ja heikentynyt kansainvälinen talouskasvu heikentävät erityisesti teollisuuden näkymiä. Osa toimialoista palautuu vielä pandemiasta, esimerkiksi majoitus- ja ravitsemistoiminta ja kuljetus- ja varastointipalvelut. Kaupanalan näkymät ovat heikentyneet huomattavasti ostovoiman heikentymisen ja Venäjän-kaupan päättymisen takia. Kasvu jatkuu kohtuullisen hyvänä liike-elämän palveluiden osalta.

M&A-podcast: Usko, toivo ja IT-hankkeet10.6.2022 06:00:00 EEST | Tiedote

IT-hankkeet menevät usein metsään, paitsi julkiset hankkeet, jotka epäonnistuvat melkein aina. Netin tulon jälkeen tietotekniikasta on ollut enemmän riesaa käyttäjälle kuin riemua tuottavuudelle. Juhlittu tekoälykin on jäänyt lähtökuoppiin. Miksi näin on ja pystyykö IT enää uuteen tuottavuusloikkaan? Talouden ja tekniikan kauas katsova silmä M&A-podcast sanoo: kyllä. IT:n seuraava lupaus on isompi asia kuin nettiselain. Se ei maksa paljon ja se hillitsisi villinä laukkaavaa inflaatiota. Onko se liian hyvää ollakseen totta?

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme