Lastensuojelun Keskusliitto

Lastensuojelusta pitää puhua

Jaa

Lastensuojelun tilasta ja tulevaisuudesta puhutaan Valtakunnallisilla lastensuojelupäivillä Tampereella 1.-2.10.2019. On tärkeää, että lastensuojelusta sekä epäkohtineen että onnistumisineen puhutaan ja sen kokeneita kuunnellaan. Vain niin voidaan varmistaa, että kaikkien lasten oikeus hyvään elämään toteutuu.

Lastensuojelu koskettaa jatkuvasti kymmeniä tuhansia lapsia Suomessa. Lastensuojeluilmoituksia tehtiin viime vuonna yhteensä 145 880 kappaletta. 18 544 lasta eli kodin ulkopuolelle sijoitettuna ja 54 883 lasta oli avohuollon asiakkaana. Edelleen on myös monia, joita apu ei tavoita.

Näyttelijä, kirjailija, elokuvaohjaaja Peter Franzén on ollut yksi näistä lapsista. Hänen lapsuuden kodissaan läsnä olivat sekä alkoholi että väkivalta. Franzén on kirjoittanut kokemuksistaan kirjassaan ja elokuvassaan Tumman veden päällä sekä kirjassaan Samoilla silmillä. Lastensuojelupäivillä keskiviikkona 2.10. Franzén puhuu viattomuudesta ja siitä, miten lohdutamme niitä, joilta se riistetään.

– Halusin kirjoittaa omasta lapsuudestani, jotta huomiota kiinnitettäisiin muiden vastaavissa tilanteissa oleviin lapsiin, hän on kertonut Lapsen Maailma -lehdelle.

Valtakunnallisilla lastensuojelupäivillä julkaistaan tiistaina 1.10. myös Lastensuojelun Keskusliiton ja WSOY:n kustantama uusi kirja Minä jaksan tämän päivän – Tarinoita lastensuojelusta. Kirjassa tarinansa kertoo 15 nuorta, joilla on omaa kokemusta lastensuojelusta. Myös heille näkymättömissä olevien näkyväksi tekeminen on ollut motivaationa oman tarinansa kertomiseen. Lapsi itse ei aina tunnista, että jotain on pielessä, ja siksi ympärillä olevien aikuisten on oltava hereillä.

Olen taas ollut vääränlainen, tuhma, tottelematon. Tämä toistuu niin monta kertaa. Mutten ole vihainen sinulle, olethan sentään äitini. Sinä väännät hanan auki, kylmälle, täysille. Pakotat minut alle, kylmyyteen, sinun julmuuteesi. Vaatteet päällä. Kylmä vesi sattuu, enemmän kuin lyöntisi. Mutta rakastan sinua äiti. Annan sinun tehdä niin, luotan siihen, että tiedät, mikä minulle on oikein, kirjoittaa nimimerkki Pikkumyy.

Osallisuuden vallankumous

Siinä missä lapsia aiemmin suojeltiin nälältä, köyhyydeltä ja kulkutaudeilta, on suurin syy yhteiskunnan puuttumiselle lapsen kasvatustehtävään nykyisin lasten turvattomissa kasvuoloissa. Kun aiemmin korostettiin vanhempien oikeuksia lapseen, painottuu nyt lapsen oikeus hyvään elämään ja osallisuuteen.

Lasten omia kokemuksia ja mielipiteitä on myös lastensuojelussa alettu kuunnella, vaikkakaan ei vielä riittävästi. Kokemusasiantuntijatoiminta on lisääntynyt ja heistä koostuvat lastensuojelun kehittäjäryhmät ovat usein mukana palvelujärjestelmän kehittämisessä. Valtakunnallisilla lastensuojelupäivillä esiintyvä professori Cath Larkins Lancashiren yliopistosta peräänkuuluttaa osallisuuden vallankumousta lastensuojelussa.

Myös Minä jaksan tämän päivän – tarinoita lastensuojelusta -kirjan nuoret vetoavat sen puolesta, että lapsia itseään kuunneltaisiin. Nimimerkki rikkinäinen prinsessa kirjoittaa:
Toivon, että lasten mielipiteet huomioidaan, niitä kunnioitetaan ja asioihin puututaan. Aikuiset osaavat esittää kyllä yhden tapaamisen ajan täydellistä vanhempaa.

Mitä enemmän lastensuojelusta puhutaan, sitä herkempiä yhteiskuntana osaamme olla sille, miten lapset oikeasti voivat, ja miten heistä tulisi pitää huolta. Siksi lastensuojelusta pitää puhua, ja nimenomaan niiden suulla, jotka sen todellisuuden tuntevat.

Toimittajat ovat tervetulleita lastensuojelupäiville

Valtakunnalliset lastensuojelupäivät keräävät yhteen noin 1500 lastensuojelun ja sosiaalityön ammattilaista ja päättäjää Tampere-talolle 1.-2.10.2019. Päivät ovat loppuunmyydyt, mutta toimittajat ovat tervetulleita seuraamaan ohjelmaa. Pyydämme ilmoittautumista etukäteen.

Toimittajat voivat tavata Minä jaksan tämän päivän – Tarinoita lastensuojelusta -kirjan tekijöitä lastensuojelupäivien mediatilassa (Tampere-talon VIP-huone) tiistaina 1.10. klo 11:30-13:00 välillä. Kirjoittajia saa haastatella vain nimimerkeillä ja heitä ei saa kuvata, mutta heistä tehdyt sarjakuvahahmot saa kuvituskuvaksi pyytämällä. Kirjan ennakkokappaleen saa pyytämällä luettavaksi.

Toimittajilla on mahdollisuus haastatella Peter Franzénia lastensuojelusta sekä hänen ammatillisista kuulumisistaan mediatilassa (Tampere-talon VIP-huone) keskiviikkona 2.10. klo 11-12:30 välillä.

Lisätietoja, kirjapyynnöt ja ilmoittautumiset: viestintäpäällikkö Juuli Hurskainen, juuli.hurskainen@lskl.fi, p. 050 3533480, tai erityisasiantuntija Eliisa Jämsén, eliisa.jamsen@lskl.fi, p. 040 708 5845.

Avainsanat

Kuvat

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lastensuojelun Keskusliitto
Lastensuojelun Keskusliitto
Armfeltintie 1
00150 HELSINKI

09 329 6011http://www.lskl.fi

Lastensuojelun Keskusliitto on keskusjärjestö, joka edistää lapsen oikeuksia ja kehittää lastensuojelun laatua.

Valtakunnalliset lastensuojelupäivät ovat lastensuojelualan suurin vuosittainen koulutustapahtuma. Lastensuojelupäivät järjestetään tänä vuonna Tampereella.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lastensuojelun Keskusliitto

Perheiden tuki pitää pystyä turvaamaan poikkeusoloissa9.4.2020 12:00:00 EESTTiedote

Lastensuojeluilmoitusten määrä on laskenut poikkeustilan aikana, kun yhteydet tukea tarvitseviin perheisiin ovat heikentyneet. Perheissä ei kuitenkaan tarvita vähemmän apua, vaan enemmän. Pahimmillaan tilanne voi johtaa siihen, ettei perheille pystytä tarjoamaan tukea ajoissa, vaan ongelmat kärjistyvät. Lapsi- ja perhejärjestöt toivovat yhtenäisiä linjauksia perheiden palvelujen järjestämiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme