Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Lauttasaaren sillasta uusi katusuunnitelma

Jaa

Ensi kesänä remonttiin menevälle Lauttasaaren sillalle on tehty uusi katusuunnitelma. Siinä sillalle esitetään yhtä ajokaistaa keskustan suuntaan ja kahta ajokaistaa Lauttasaaren suuntaan. Nykyisin sillalla on kaksi ajokaistaa molempiin suuntiin.

Havainnekuva Lauttasaaren sillan katusuunnitelmasta. Kuva: A-Insinöörit
Havainnekuva Lauttasaaren sillan katusuunnitelmasta. Kuva: A-Insinöörit

Suunnitelman mukaan sillan molemmille puolille tulisi yksisuuntaiset pyörätiet, jotka erotettaisiin tasoerolla sekä ajoradasta että jalkakäytävistä. Jalkakäytävä sillan eteläpuolella olisi neljä metriä leveä, jolloin sillalla olisi tilaa myös onkijoille.

– Kolmitasoratkaisu parantaa sekä jalankulkijoiden että pyöräilijöiden turvallisuutta, sillä tasoero pitää eri kulkumuodot omilla väylillään tehokkaammin kuin pelkkä maalattu viiva, projektipäällikkö Katariina Hämäläinen Helsingin kaupungilta sanoo.

Lauttasaaren silta on Helsingin vilkkain pyöräväylä: sillan yli tehtiin 1,1 miljoonaa pyörämatkaa vuoden 2017 aikana.

Liikennevalot merkittävämpi tekijä kuin kaistojen määrä

Aiemmin kesällä Lauttasaaren sillalle esiteltiin kahta vaihtoehtoa, joissa toisessa oli yksi ajokaista ja toisessa kaksi ajokaistaa molempiin suuntiin.

– Uuteen, 1+2-kaistaiseen suunnitelmaan päädyttiin saadun palautteen ja lisätarkastelujen perusteella. Tämä ratkaisu tuo riittävästi tilaa miellyttävälle jalankululle sekä sujuvalle pyörä- ja autoliikenteelle, Katariina Hämäläinen toteaa.

Liikenteen sujuvuudesta tehdyt lisätarkastelut osoittivat, että välityskyvyn kannalta sillan päätyjen liikennevalojen ajoituksella on suurempi merkitys liikenteen sujuvuuteen kuin sillan kaistojen määrällä. Autoliikenteen määrä on sillalla vähentynyt vuodesta 2000 tähän vuoteen 46 prosenttia.

Katusuunnitelma nähtävillä 10.–23. lokakuuta

Lauttasaaren sillan katusuunnitelmaehdotus on nähtävillä 10.–23. lokakuuta infotila Laiturilla (Narinkka 2), Lauttasaaren kirjastossa (Pajalahdentie 10 A) ja Jätkäsaaren infokeskuksessa (Tyynenmerenkatu 1) sekä verkkosivuilla osoitteessa www.hel.fi/suunnitelmat kohdassa Katu- ja puistosuunnitelmat. Suunnitelmasta voi tehdä muistutuksen nähtävilläoloaikana. Katusuunnitelma tulee kaupunkiympäristölautakunnan käsittelyyn näillä näkymin marraskuussa.

Lauttasaaren sillan liikennejärjestelyiden muuttaminen tuli ajankohtaiseksi sillan peruskorjauksen takia. Vuonna 1969 valmistunut silta on huonossa kunnossa. Ensi kesänä alkavassa peruskorjauksessa kunnostetaan ja vahvistetaan sillan rakenteita. Katusuunnitelman mukaiset muutostyöt pyritään toteuttamaan peruskorjauksen yhteydessä.

Sillan päihin tehdään liikennesuunnitelmaa

Katusuunnitelman lisäksi kaupunki laatii parhaillaan liikennesuunnitelmaa siitä, millaisia muutoksia sillan päihin Lauttasaarentielle ja Porkkalankadulle tarvitaan. Suunnitelma koskee Lauttasaarentietä välillä Meripuistotie–Lauttasaaren silta ja Porkkalankatua välillä Lauttasaaren silta–Tallberginkatu.

Lauttasaarentielle esitetään muun muassa yksisuuntaisia pyöräteitä, puurivistöä kadun molemmille reunoille sekä 15:tä uutta pysäköintipaikkaa kadunvarren kivijalkaliikkeiden asiakkaille.

Liikennesuunnitelmaa esitellään yleisötilaisuudessa torstaina 11. lokakuuta kello 17–19 Lauttasaaren ala-asteen koulun ruokasalissa, Myllykalliontie 3. Suunnitelmaan voi tutustua myös 10.–23. lokakuuta osoitteessa www.hel.fi/kaupunkiymparisto/ilmoitukset. Palautetta suunnitelmasta voi antaa tilaisuudessa sekä esilläoloaikana alueen liikennesuunnittelijalle kirjeitse tai sähköpostitse. Liikennesuunnitelma on tarkoitus viedä kaupunkiympäristölautakunnan käsittelyyn marraskuussa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Katusuunnitelma:
Katariina Hämäläinen
projektipäällikkö
Helsingin kaupunkiympäristön toimiala
p. 09 310 20706
katariina.m.hamalainen@hel.fi

Liikennesuunnitelma:
Eeva Väistö
liikenneinsinööri
Helsingin kaupunkiympäristön toimiala
p. 09 310 37353
eeva.vaisto@hel.fi

Kuvat

Havainnekuva Lauttasaaren sillan katusuunnitelmasta. Kuva: A-Insinöörit
Havainnekuva Lauttasaaren sillan katusuunnitelmasta. Kuva: A-Insinöörit
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 14.6.201914.6.2019 16:21:42 EESTTiedote

Kokouksen päätöstiedote on luettavissa osoitteessa: https://www.hel.fi/static/public/hela/Kaupunkiymparistolautakunnan_ymparisto-_ja_lupajao/Suomi/Paatostiedote/2019/Kymp_2019-06-14_Ylja_10_Pt/index.html Jaosto kokoontuu seuraavan kerran 16.8.2019 Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/ Matti Miinalainen viestintäsuunnittelija Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala puh. 09 310 31520 matti.miinalainen@hel.fi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme