Jyväskylän yliopisto

Liberialaisella järjestöllä on monta isäntää

Jaa

Anja Onalin (VTM, KTM) väitöskirjatutkimuksen tulokset kertovat, miten globaalin etelän kansalaisjärjestöt tasapainottelevat paikallisen toimintaympäristön ja kansainvälisen kehitysyhteistyön vaatimusten välillä. Järjestöt ”palvelevat monia isäntiä” ollakseen sekä tehokkaita että ylläpitääkseen järjestön legitimiteettiä, eli uskottavuutta ja olemassaolon oikeutusta eri sidosryhmien silmissä.

Anja Onali
Anja Onali

Onali tutki National Adult Education Association of Liberia -järjestöä, joka edistää aikuislukutaitoa Liberiassa, missä sisällissotien perintönä etenkin naisten koulunkäynti on jäänyt väliin. Järjestön lukupiireissä harjoitellaan perusluku- ja kirjoitustaitoa ja opitaan ottamaan osaa oman yhteisön kehittämiseen. Väittelijä keräsi haastattelu- ja havainnointiaineistoa järjestöstä ja sen eri sidosryhmistä kolmen kenttämatkan aikana.

Järjestön tärkeimmät sidosryhmät olivat opetusministeriö, kansainväliset avunantajat ja paikalliset yhteisöt, joiden odotukset olivat ajoittain ristiriitaisia. Kaikki toimijat odottivat kuitenkin järjestön toimivan lakien mukaan, olevan tehokas hanketoteuttaja sekä välittäjä avunantajien ja yhteisöjen välillä.

Paikallisiin tilanteisiin sopivat työtavat ja niiden tuomat tulokset vakuuttivat sekä viranomaiset että avunantajat. Erilaisten verkostojen jäsenyys, politiikkaprosesseihin osallistuminen ja taloudellisen pohjan laajentaminen vahvistivat järjestön riippumattomuutta.

Tärkeintä oli kuitenkin tukea eri sidosryhmiä niihin itseensä kohdistuvien odotusten täyttämisessä. Esimerkiksi avunantajat tarvitsevat seurantatietoa ja tuloksia yhteisöistä voidakseen perustella omaa rahankäyttöään ja toimintaansa omille rahoittajilleen.

Globaalin etelän ja pohjoisen toimijat voivat käyttää tutkimuksen tuottamaa ymmärrystä pohtiessaan omaa rooliaan kehitysyhteistyössä.

Kysymyksessä on ensimmäinen kehitystutkimuksen väitöskirja Jyväskylän yliopistossa, ja se on osa Kansalaisyhteiskunta, kansalaisuus ja kehitys -tutkimusryhmän toimintaa.

VTM, KTM Anja Onalin kehitystutkimuksen väitöskirjakäsikirjoituksen "Serving many masters: Liberian non-governmental organization managing multiple legitimacy audiences" tarkastustilaisuus pidetään 27.10.2021 alkaen klo 12. Vastaväittäjänä toimii Reader in Development Management and Policy, PhD Farhad Hossain (University of Manchester) ja kustoksena apulaisprofessori, dosentti, FT Tiina Kontinen (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on englanti.

Yleisö voi seurata tilaisuutta verkosta, osoite on https://r.jyu.fi/dissertation-onali-271021.

Kustoksen puhelinnumero, johon yleisö voi tilaisuuden lopussa esittää mahdolliset kysymyksensä, on 040 485 6718.

Julkaisu on luettavissa: URN:ISBN:978-951-39-8889-0

Lisätietoja

Anja Onali, anja.k.onali@student.jyu.fi

Kansalaisyhteiskunta, kansalaisuus ja kehitys -tutkimusryhmä
https://www.jyu.fi/hytk/fi/laitokset/yfi/en/research/projects/research-groups/citde

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Anja Onali
Anja Onali
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopiston asiantuntijat esittelevät vuoden Nobel-palkitut aiheet verkkolähetyksessä 7.12.1.12.2021 13:06:28 EET | Tiedote

Tieteen suurista saavutuksista kerrotaan ja keskustellaan jälleen Jyväskylän yliopiston Nobel-illassa tiistaina 7.12.2021. Tilaisuus on Jyväskylän kaupunginkirjastossa Minnansalissa kello 18-20, mukaan pääset ilmoittautumalla. Tilaisuutta voi seurata myös suorana verkkolähetyksenä sekä yliopiston että tapahtuman yhteistyökumppanin Keskisuomalaisen verkkosivuilla. Tilaisuuden juontaa tiedetoimittaja Mari Heikkilä, yleisö voi lähettää kysymyksiä jo ennakkoon. HUOM! Tapahtuma järjestetään Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston tapahtumia koskevien ohjeiden mukaisesti, tiedot mahdollisista rajoituksista voivat päivittyä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme