Tampereen yliopisto

Liettuaan on kehitteillä tekoälyn huippuosaamiskeskus - mukana suomalaisosaamista

Jaa

Tampereen yliopisto on mukana kehittämässä kestävään asumiseen ja työntekoon keskittyvää huippuosaamiskeskusta Liettuaan. Uudessa keskuksessa kehitetään ja sovelletaan tekoälyyn perustuvia tutkimus- ja innovaatioratkaisuja tuotannon, energian, terveyden ja liikenteen alojen tarpeisiin. EU:n Horisontti Eurooppa tukee Tampereen yliopiston osuutta hankkeesta 2,5 miljoonan euron rahoituksella.

AI Hub Tampereen asiantuntijat Roel Pieters, Aparajita Chowdhury ja Aino Ahtinen tutustuivat Health Hubin toimintaan Kaupin kampuksella Tampereella. Photo: AI Hub Tampere
AI Hub Tampereen asiantuntijat Roel Pieters, Aparajita Chowdhury ja Aino Ahtinen tutustuivat Health Hubin toimintaan Kaupin kampuksella Tampereella. Photo: AI Hub Tampere

Kuusivuotisessa SustAInLivWork-hankkeessa Liettuan neljä johtavaa yliopistoa hyödyntävät tekoälyn tutkimuskeskus AI Hub Tampereen kehittämiä toimintamalleja.

Hankkeen tarkoituksena on kehittää toimintaa yhdessä kansainvälisten kumppaneiden Tampereen yliopiston ja Hampurin teknillisen yliopiston (TUHH) kanssa. Kumppanit auttavat asiantuntemuksellaan liettualaisyliopistoja luomaan lisäarvoa kehittyneistä tekniikoista.

Tampereen yliopisto edistää hankkeessa älykkäiden koneiden ja tekoälyn tutkimuksen huippuosaamista kestävän asumisen sekä siihen liittyvien energian ja hyvinvoinnin sovelluksissa.

– Tampereen tekoälytutkimuskeskuksen AI Hubin tavoitteena on lisätä kansainvälistä yhteistyötä tekoälyn vaikuttavuuden edistämiseksi yhteiskunnassa ja teollisuudessa. Näin tutkimusta voidaan viedä uudelle tasolle. Tiimimme odottaa innolla yhteistyötä kumppaniverkostossa, kertoo hanketta Tampereen yliopistossa johtava teollisuusprofessori Mika Grundström.

Tekoälyn avulla kestävyyttä ja uusia liiketoimintamalleja

Grundströmin mukaan yhteistyö vahvistaa Liettuan tutkimus- ja innovointiosaamista sekä kansallisella että kansainvälisellä tasolla. Yhteistyökumppaneita Liettuassa ovat Kaunasissa sijaitsevat Kaunasin teknillinen yliopisto (KTU), Vytautas Suuren yliopisto (Vytauto Didžiojo Universitetas VDU) ja Liettuan terveystieteiden yliopisto (Lietuvos Sveikatos Mokslu Universitetas LSMU) sekä Vilnan Gediminasin teknillinen yliopisto (VILNIUS TECH).

– Hankkeen tavoitteena on edistää kestävää kehitystä Liettuassa uusilla, vähemmän hiilidioksidipäästöjä aiheuttavilla liiketoimintamalleilla ja ratkaisuilla. Tekoälyn avulla teemme näistä ratkaisuista turvallisia, luotettavia ja läpinäkyviä. Liettuan lisäksi hankkeella on vaikutusta koko Itämeren alueella, myös Pohjoismaissa, Grundström sanoo.

Tarkoituksena on perustaa kumppanuusyliopistoihin erityisiä keskuksia, hubeja, joissa tarjotaan niille uusia koulutuksia ja harjoitusohjelmia. Tavoitteena on lisätä yksityisen sektorin ja viranomaisten välistä yhteistyötä ja luoda tekoälykeskittymä, joka edistää kestävää kehitystä Liettuassa.

– Tämä hanke parantaa Liettuan asemaa EU:n innovaatiotuloksissa, lisää kansainvälistä yhteistyötä, mobilisoi kansallisia, eurooppalaisia ja muita kansainvälisiä rahoitusohjelmia luomalla palvelupaketteja, tekoälylaboratorioita ja erilaista yhteistyötä sekä kansallisella että kansainvälisellä tasolla, Grundström kiteyttää.

Euroopan Unioni rahoittaa hanketta kokonaisuudessaan yli 14,5 miljoonalla eurolla, josta Tampereen yliopisto saa 2,5 miljoonaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mika Grundström
050 554 2343
mika.grundstrom@tuni.fi

Kuvat

AI Hub Tampereen asiantuntijat Roel Pieters, Aparajita Chowdhury ja Aino Ahtinen tutustuivat Health Hubin toimintaan Kaupin kampuksella Tampereella. Photo: AI Hub Tampere
AI Hub Tampereen asiantuntijat Roel Pieters, Aparajita Chowdhury ja Aino Ahtinen tutustuivat Health Hubin toimintaan Kaupin kampuksella Tampereella. Photo: AI Hub Tampere
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Väitös: Tietyt verenpainelääkkeet saattavat parantaa syöpäpotilaiden ennustetta30.1.2023 09:21:15 EET | Tiedote

Verenpainetauti on suomalaisessa väestössä yleinen sairaus ja verenpainelääkkeet paljon käytettyjä lääkkeitä. Aiemmissa tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että verenpainetta laskevan vaikutuksen lisäksi tietyillä verenpainelääkeryhmillä saattaa olla vaikutusta myös syöpien ennusteeseen. LL Eerik Santalan väitöskirja tarjoaa uutta tietoa verenpainelääkkeiden käytön ja syöpäkuolemien riskin välisestä yhteydestä.

"Mielipidevaikuttamista on paljon enemmän kuin kuvittelemme" – Venäjän disinformaatio aiheena seminaarissa Nokia Areenan Paidiassa 31.1.202327.1.2023 12:24:21 EET | Tiedote

Disinformaatiolla vaikuttamiseen on useita syitä, joiden ytimessä ovat pyrkimykset vaikuttaa kohdemaan väestön polarisointiin ja sitä kautta poliittisiin päätöksiin. Näiden tarkoituksena on heikentää yhteiskuntaa. Tutkijatohtori Pekka Kallioniemi järjestää Rajapinta ry:n seminaarin tiistaina 31.1.2023 Paidiassa. Sen aiheena on Venäjän disinformaatio ja mielipidevaikuttaminen. Monipuoliset puhujat lähestyvät aihetta eri näkökulmista ja tarjoavat syväluotaavan katsauksen ajankohtaiseen ilmiöön ja ongelmaan.

Opettajien muovautuvuusajattelu vaikuttaa oppilaiden yhdenvertaisuuteen20.1.2023 11:48:49 EET | Tiedote

Syksyllä 2022 päättynyt CORE-hanke tutki suomalaisten opettajien ja opettajaksi opiskelevien kulttuurienvälisiä valmiuksia muovautuvuususkomusten näkökulmasta. Suomen Akatemian rahoittamassa hankkeessa selvitettiin, miten perustavanlaatuiset uskomukset, koskien ihmisiä ja kulttuureja, ohjaavat opettajien tapaa tehdä työtään. Havaintojen perusteella ihmisten ja kulttuurien muovautuvuuteen uskovat opettajat pitävät yhdenvertaisuuden ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden tavoittelua tärkeämpänä kuin opettajat, jotka mieltävät inhimilliset ominaisuudet pysyviksi ja kulttuurit muuttumattomiksi. Myös eriarvoisuuden syyt ja omat vaikuttamismahdollisuudet siihen mielletään hyvin eri tavoin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme