Oulun yliopisto

LifeCycle-projekti yhdistää kohorttitutkimuksia terveen elämän lähtökohtien edistämiseksi

Jaa
Oulun yliopisto on mukana kansainvälisessä LifeCycle-projektissa, joka käynnistyi huhtikuussa 2017. LifeCycle-projektin tuloksia voidaan hyödyntää sellaisten varhaisen elämän stressitekijöiden uusien markkereiden tunnistamiseen, joilla saattaa olla vaikutusta terveyden kehityskaareen ihmisen eliniän aikana. Löydöksiä voidaan soveltaa elämän varhaisimpiin vaiheisiin keskittyvien ennaltaehkäisy- ja interventiomenettelytapojen luomiseen.

Oulun yliopiston tutkijat selvittävät LifeCycle-projektiin liittyen varhaisen elämän stressitekijöitä ja niiden liittymistä vanhenemiseen molekyylitasolla sekä sairauksien yhteisesiintymisen mallien kehittymistä elinkaaren aikana.

Oulun yliopiston johtamista kohorteista LifeCycle-projektiin kuuluvat Pohjois-Suomen syntymäkohortit 1966 ja 1986. Kohortit sisältävät laajoista väestötutkimuksista saatuja aineistokokoelmia ja biologisia näytteitä. Syntymäkohortit muodostavat koko elinkaaren kattavan hyvinvointi- ja terveystutkimusohjelman, jonka tavoitteena on edistää väestön terveyttä ja hyvinvointia. Kohorttien tutkimusaineisto on kerätty yli 20 000 henkilöstä.

LifeCycle-projekti kuuluu EU:n Horisontti 2020 -tutkimus- ja innovaatiorahoitusohjelmaan. Projekti kokoaa yhteen EU Child Cohort Network -verkoston raskaus- ja lapsikohorttitutkimuksia, joihin on koottu tietoa yli 250 000 lapsesta vanhempineen. LifeCycle-projektin toteuttaa monikansallinen ja monitieteinen konsortio, johon kuuluu 18 yhteistyökumppania kymmenessä eurooppalaisessa maassa sekä Australiassa.

LifeCycle on 10 miljoonan euron projekti, joka on saanut rahoitusta Euroopan unionin Horisontti 20 -tutkimus- ja innovaatiorahoitusohjelmasta. LifeCycle-projekti käynnistettiin 3. huhtikuuta 2017 Rotterdamin Erasmus-yliopiston Medical Centerissä Rotterdamissa, Alankomaissa.

Oulussa tutkimusta koordinoivat Marjo-Riitta Järvelin ja Sylvain Sebert Biocenter Oulussa ja Oulun yliopiston Elinikäisen terveyden tutkimusyksikössä.

Oulun yliopisto järjestää kesäkuussa 2018 LifeCycle-projektin yleiskokouksen. Kokous järjestetään Pohjois-Suomen syntymäkohorttitutkijoiden järjestämän kansainvälisen konferenssin yhteydessä.

Lisätietoja:

Sylvain Sebert, yliopistotutkija, Oulun yliopiston Elinikäisen terveyden tutkimusyksikkö, puh. 029 448 8004
Marjo-Riitta Järvelin, professori, Biocenter Oulu, email: m.jarvelin@imperial.ac.uk

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Oulun yliopistossa tehtiin viime vuonna 51 keksintöä – maailman henkisen omaisuuden päivää vietetään perjantaina 26.4.24.4.2024 06:52:00 EEST | Tiedote

Oulun yliopistossa tehdään vuosittain kymmeniä uusia keksintöjä, jotka voivat olla alkuja tulevaisuuden innovaatioille. Vuonna 2023 niitä raportoitiin 51. Eniten keksintöilmoituksia tehtiin tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnassa, 22 kappaletta. Teknillisessä tiedekunnassa ilmoituksia tehtiin 13 sekä biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunnassa 10. Viime vuonna Oulun yliopisto lähti patentoimaan seitsemää keksintöä.

Alaselkäkipuun liittyvää terveyspalvelujen käyttöä ja sairauspoissaoloja voidaan vähentää luokitteluun perustuvalla hoidolla24.4.2024 05:50:00 EEST | Tiedote

Alaselkäkipupotilaiden toipumista voidaan nopeuttaa, lääkärikäyntejä ja kuvantamistutkimuksia vähentää sekä selkäkivusta johtuvia sairauspoissaolopäiviä minimoida luokitteluun perustuvalla hoitomallilla, uusi tutkimus osoittaa. Luokitteluun perustuvassa hoidossa potilaat huomioidaan yksilöllisesti ja terveydenhuollon resursseja kohdennetaan eniten hoitoa tarvitseville.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye