Jyväskylän yliopisto

Lihaskunto on avain vanhenemista vastaan – lihasmassan ylläpito tukee naisten valtimoterveyttä

Jaa

Jyväskylän yliopiston tutkimuksessa selvisi, että naisilla, joilla oli suurempi lihasmassa, oli joustavammat valtimot nuoruudesta keski-ikään. Tutkimuksessa selvisi myös, että kohonnut verenpaine oli merkittävin valtimoiden jäykistymistä ennustava tekijä ikään katsomatta. Hyväkään kestävyyskunto ei kuitenkaan välttämättä suojaa iän aiheuttamalta valtimoiden jäykistymiseltä.

Kuva: Jyväskylän yliopisto
Kuva: Jyväskylän yliopisto

Valtimoiden seinämän joustava rakenne on edellytys valtimoiden sekä koko verenkiertoelimistön normaalille toiminnalle. Valtimoiden joustavuus heikkenee vähitellen ikääntymisen myötä, mutta erilaiset sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijät voivat kiihdyttää valtimoiden ikääntymistä ja altistaa valtimojäykkyyden kehittymiselle jo lapsuudesta alkaen. Kohonnut valtimojäykkyys altistaa sepelvaltimotaudille ja aivoverenkierronhäiriölle sekä muille sydän- ja verisuonisairauksille.

Tuoreessa tutkimuksessa tarkasteltiin kestävyyskunnon, kehon rasvaprosentin, lihasmassan ja verenpaineen merkitystä valtimojäykkyydelle 16–58-vuotiailla naisilla. Tulosten perusteella vain suurempi lihasmassa ja matalampi verenpaine olivat yhteydessä matalampaan valtimojäykkyyteen iästä riippumatta. Valtimoterveyttä edisti myös parempi kestävyyskunto ja matalampi rasvaprosentti, mutta ikä selitti nämä yhteydet.

– Tulostemme perusteella ikä on vahvin valtimoiden jäykistymistä selittävä tekijä, mutta iän vaikutuksia vastaan voi olla mahdollista taistella kiinnittämällä huomiota riittävän lihasmassan ylläpitoon ja verenpaineen hallintaan, sanoo liikuntafysiologian dosentti Eero Haapala Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta.

Tutkimukseen osallistui 146 iältään 16–58-vuotiasta naista. Maksimaalinen hapenottokyky kestävyyskunnon mittarina mitattiin maksimaalisen polkupyöräergometri- tai juoksumattotestin avulla. Kehon koostumus mitattiin joko InBody- tai DXA-laitteella. Valtimoiden seinämän jäykkyyttä arvioitiin kajoamattomalla pulssiaallonnopeutta mittaavalla laitteella.

Tutkimuksen tulokset julkaistiin Scientific Reports -tiedelehdessä.

Alkuperäinen tutkimus

Haapala EA, Lee E, Karppinen J, Skog H, Valtonen M, Kujala UM, Laukkanen JA, Ihalainen JK, Laakkonen EK. Associations of cardiorespiratory fitness, body composition, and blood pressure with arterial stiffness in adolescent, young adult, and middle-aged women. Scientific Reports 2022;12:21378. https://www.nature.com/articles/s41598-022-25795-x

Lisätietoa

Eero Haapala
FT, dosentti, yliopistonlehtori
Liikuntatieteellinen tiedekunta, Jyväskylän yliopisto
eero.a.haapala@jyu.fi
+358 40 805 4210

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jyväskylän yliopisto
Kuva: Jyväskylän yliopisto
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopistoon rahoitusta vihreän siirtymän ja digitalisaation avainaloille – hiilen sidontaa levän ja metsätalouden avulla7.2.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Pauliina Salmi, Katja Pulkkinen ja Kaisa Miettinen Jyväskylän yliopistosta saivat Suomen Akatemian erityisrahoitusta vihreää ja digitaalista siirtymää tukeviin tutkimushankkeisiin. Salmen ja Pulkkisen tutkimushankkeet liittyvät mikrolevien hyödyntämiseen muun muassa hiilidioksidin sidonnassa. Miettisen hanke liittyy ilmastoviisaan metsätalouden tukemiseen, jossa voidaan ottaa samanaikaisesti huomioon sekä taloudelliset että ilmastolliset tavoitteet.

Metsänhoito vaikuttaa ilmastonmuutosta voimakkaammin metsien ihmisille tarjoamiin hyötyihin6.2.2023 15:07:14 EET | Tiedote

Metsät edistävät ihmisten hyvinvointia monella tavalla tarjoamalla niin kutsuttuja ekosysteemipalveluja. Niitä ovat esimerkiksi puuntuotanto, hiilivarastot, virkistysarvot sekä marja- ja sienisadot. Jyväskylän yliopiston tutkijat yhdessä kansainvälisen tutkijaryhmän kanssa selvittivät metsänhoidon ja ilmastonmuutoksen vaikutuksia ekosysteemipalveluihin ja saivat selville, että metsänhoito vaikuttaa negatiivisesti niiden tarjontaan, erityisesti luonnon monimuotoisuuteen. Sitä vastoin ilmastonmuutoksella on yleisesti ottaen positiivinen vaikutus, joka kasvaa pohjoiseen mentäessä.

Väitös: Kasvavat vaatimukset kasvatus- ja koulutusalalla uuvuttavat johtajan6.2.2023 10:05:00 EET | Tiedote

Kasvatus- ja koulutusalalla johtajien työ on muuttunut yhä monimuotoisemmaksi ja vaativammaksi. Työn haasteet heijastuvat myös johtajien työhyvinvointiin lisäten kuormitusta, joka pahimmillaan voi johtaa työuupumukseen. Jyväskylän yliopistossa tarkastettavassa kasvatustieteen väitöskirjassa perehdytään kasvatus- ja koulutusalan johtajien työnkuvaan ja työhyvinvointiin suhteessa työhön kohdistuviin vaatimuksiin, resursseihin ja vuorovaikutusverkostoihin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme