Työterveyslaitos

Linja-autoliikenteessä tulee huomioida käyttövoiman vaikutukset turvallisuuteen – OiRA-työkalu pienyritysten avuksi

Jaa
Vuorovaikutteinen riskinarviointityökalu OiRA helpottaa erityisesti pienyritysten turvallisuustyötä. Uudistettu linja-autoliikenteen työkalu auttaa huomioimaan sähkö- ja kaasubussien erityispiirteet kuljettajien työturvallisuudessa. Myös kasvava palveluliikenne ja yhteiset työpaikat on tärkeää ottaa huomioon riskinarvioinnissa.

Työterveyslaitoksen mediatiedote 9.6.2022 klo 8.30

Linja-autokuljettajien työ on monipuolista, ja myös turvallisuusnäkökulmia on aiempaa enemmän. Alan työpaikoilla tarvitaankin säännöllistä riskinarviointia. 

– Kun otetaan käyttöön uusia käyttövoimia, on huomioitava vaikutukset kuljettajan työskentelyyn ja turvallisuuteen. On tärkeää tietää, miten toimia kaasu- tai sähköbussin kanssa, jos ajoneuvossa ilmenee toimintahäiriö tai liikenteessä sattuisi esimerkiksi törmäys tai kolari, sanoo vanhempi asiantuntija Susanna Visuri Työterveyslaitoksesta.

– Viime vuonna rekisteröidyistä uusista linja-autoista puolet oli sähköbusseja. Kaupunkiliikenne liikenne sähköistyy nyt kovaa vauhtia. On hyvä, että uudet käyttövoimat on huomioitu OiRA-riskiarviointityökalussa, sanoo Linja-autoliiton toimitusjohtaja Mika Mäkilä.

Työkalu auttaa pieniä toimijoita ja oppilaitoksia

Riskinarviointityökalu OiRA on päivitetty yhdessä linja-autoliikennealan toimijoiden kanssa. Mukaan on lisätty esimerkiksi kuljettajien vireystilaan ja terveyteen liittyviä näkökulmia.

– Haluamme panostaa henkilöstömme hyvinvointiin. Olemme ottaneet OiRAn käyttöön ja saaneet vinkkejä riskien kartoittamiseen, kertoo henkilöstöpäällikkö Marjut Kuosmanen Korsisaari-yhtiöistä.

Maksuton työkalu soveltuu erityisesti pienyrityksille, joissa työturvallisuutta halutaan kehittää yhdessä henkilöstön kanssa.

– Helppokäyttöinen työkalu helpottaa pieniä toimijoita, joilla on vähän resursseja. OiRA on auttanut meitä tunnistamaan riskejä ja suunnittelemaan riskienhallintatoimia, sanoo yrittäjä Anssi Manninen Bussi-Manninen Oy:sta.

OiRA sopii myös perehdyttämiseen, ja oppilaitokset voivat hyödyntää työkalua turvallisuuden opettamisessa.

Linja-autonkuljettaja kohtaa monenlaisia asiakkaita

Palveluliikenne on kasvussa, ja kuljetettavana voi olla iäkkäitä ihmisiä ja muita erityisryhmiä.

– Kuljettajat kohtaavat työssään monenlaisia matkustajia, joiden kanssa on pystyttävä toimimaan kaikissa palvelutilanteissa. Kuljettajilla pitää olla valmiudet huomioida oma ja asiakkaan turvallisuus erilaisissa työtilanteissa, joita ovat esimerkiksi matkustajan avustaminen tai tunnetilaltaan kiihtyneiden asiakkaiden kohtaaminen, sanoo Susanna Visuri Työterveyslaitoksesta.

Yöliikenteessä päihtyneet ja uhkaavasti käyttäytyvät asiakkaat saattavat aiheuttaa riskitilanteita, joihin tulee varautua. Päivitetyssä työkalussa huomioidaan aiempaa paremmin myös toiminta erilaisten asiakkaiden kanssa.

Lisätiedot

OiRA – vuorovaikutteinen riskinarvioinnin työkalu

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Juha Hietanenmediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet

Puh:+358504773267juha.hietanen@ttl.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Työterveyslaitos
Työterveyslaitos
Topeliuksenkatu 41 b
00250 Helsinki

+35830 474 1https://www.ttl.fi/

Työterveyslaitos on työhyvinvoinnin asiantuntija, joka tutkii, palvelee ja vaikuttaa.

Kehitämme asiakkaidemme kanssa hyviä työyhteisöjä ja turvallisia työympäristöjä sekä tuemme työntekijöiden työkykyä. Asiakkaitamme ovat työpaikat, päättäjät, kansalaiset, työterveysyksiköt sekä muut työhyvinvointia kehittävät organisaatiot.

Visiomme on ”Hyvinvointia työstä”, sillä terveellinen, turvallinen ja mielekäs työ luo hyvinvointia. Toimipisteemme sijaitsevat Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Henkilöstön määrä on noin 500.

Lisätietoja:
Tietoa meistä
Medialle-sivulta löydät asiantuntijoiden yhteystiedot ja aiemmat tiedotteemme
Aineistopankki (logot, asiantuntijoiden kuvat)

Twitter: @tyoterveys (fi), @FIOH (en)

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työterveyslaitos

Arbetsengagemang upplevs mest inom människorelaterade yrken och inom administrativt ledarskapsarbete22.3.2023 09:00:00 EET | Tiedote

I materialet som sammanställts av svaren i Arbetshälsoinstitutets Arbetsengagemang-test framkommer att arbetsengagemang är kopplat till hälsa, arbetsförmåga och tillfredsställelse med livet. Enligt resultaten är arbetsengagemang inte ett sällsynt fenomen i finländskt arbetsliv. Det finns dock skillnader mellan olika verksamhetsområden. Arbetsengagemanget är stort speciellt inom undervisnings-, social- och hälsovårdssektorn. Inom industriellt arbete är engagemanget mindre.

Work engagement is highest in interpersonal work and administrative management work22.3.2023 09:00:00 EET | Tiedote

Work engagement is connected to health, work ability and satisfaction in life, according to the data compiled from the responses to the Finnish Institute of Occupational Health’s Work engagement test. According to the results, work engagement is not an unknown phenomenon in the Finnish work life. However, there are differences between industrial sectors. High levels of work engagement can be found in the education, social welfare and health care sectors, in particular. In industrial work, the engagement level is lower.

Työn imua eniten ihmissuhdeammateissa ja hallinnollisessa johtamistyössä22.3.2023 09:00:00 EET | Tiedote

Työn imu on yhteydessä terveyteen, työkykyyn ja tyytyväisyyteen elämässä, kertoo Työterveyslaitoksen Työn imu -testin vastauksista koottu aineisto. Tulosten mukaan työn imu ei ole suomalaisessa työelämässä harvinainen ilmiö. Eroja toimialojen väliltä kuitenkin löytyy. Korkeaa työn imua on etenkin opetus-, sosiaali- ja terveysalalla. Teollisessa työssä imu on vähäisempää.

Försämringen av arbetshälsan har inte kunnat stoppas9.3.2023 11:00:00 EET | Tiedote

Finländarnas arbetshälsa och upplevelse av arbetsförmågan har fortsättningsvis blivit allt sämre, berättar Arbetshälsoinstitutets uppföljningsundersökning Miten Suomi voi? (Hur mår Finland?). Även arbetsengagemanget har försvagats något. Symtomen på arbetsutmattning har ökat särskilt bland arbetstagare med en lägre utbildningsnivå. Även yngre ålder hör samman med försvagad arbetshälsa. Forskarna efterlyser en ändrad utvecklingsriktning på arbetsplatserna genom att förbättra arbetsförhållandena och arbetets resurser.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme