Oulun yliopisto

Lisätyllä todellisuudella tukea vanhusten arkeen

Jaa

Kuinka parantaa vanhusten arkea ja pärjäämistä kotona, kun realiteetti on, että läheiset tai hoitohenkilöstö eivät voi olla paikalla koko ajan? Ovatko lisätyn todellisuuden (augmented reality) mahdollisuudet toimiva ratkaisu ja apu vanhusten päivittäisten askareiden hoitoon? Vanhusten ikääntyminen tuo mukanaan fyysistä ja kognitiivista kunnon heikkenemistä, mikä haastaa heidän kykyään suoriutua päivittäisistä askareistaan.

Valoprojisointi ohjaa vanhuksen toimimista keittiöympäristössä
Valoprojisointi ohjaa vanhuksen toimimista keittiöympäristössä

Zeeshan Asghar selvitti ratkaisuja väitöstutkimuksessaan Oulun yliopiston Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnassa. Hänen väitöskirjansa on Vanhusten toiminnan etäopastus valoprojektiolla. Vanhukset eivät voi kantaa mitään erillisiä laitteita käsissään, eikä heitä voi laittaa perehtymään datalasien käyttöön, siksi tutkimuksessa otettiin lähtökohdaksi vallitsevaan ympäristöön projisoimalla toteutettavat apuratkaisut.

--Aktivoidaan vanhusta tekemään asioita itse ja virtualisoidaan hoito-ominaisuudet henkilön kotiin, tuttuun ympäristöön. Lisätty todellisuus, augmented reality, tarkoittaa, että avustava tieto siirretään ja integroidaan heijasteina asunnon sisälle sekä ulkotiloihin. Erityisesti projektiopohjainen lisätty todellisuus soveltuu vanhuksille, koska opastustieto voidaan näyttää millä tahansa pinnalla tai esineellä vaatimatta vanhukselta toimenpiteitä tai laitteiden käyttöosaamista. Tutkimustulokset demonstroivat kohteeksi valittujen toimintojen osalta, miten voidaan kehittää vanhusten päivittäisen toiminnan opastusjärjestelmiä, joita hoitaa etäavustaja, väittelijä Zeeshan Asghar kertoo.

Etäopastus tarjoaa siis tukielementtejä vanhusten arkeen. Toinen ihminen on luomassa tätä tukea eli läsnä ollaan etänä. Tulokset ovat sovellettavissa käytäntöön.

--Huoneisiin sijoitettu ja projisoitu tekniikka on mahdollista toteuttaa jo tämän päivän laitteistolla. Mukana kulkeva tekniikka on mahdollista ehkä noin viiden vuoden päästä. Olennaista on mahdollistaa vanhuksille sosiaalinen vuorovaikutus ja pärjääminen tutussa ympäristössä, omassa kodissa, hoitopaikkaan siirtämisen sijaan. Vapaa itsenäinen elämä, joskin tuettuna, lisää hyvinvointia ja elämänlaatua, tarkentaa väitöstutkimuksen ohjaaja professori Petri Pulli.

Työssä kehitettiin kaksi ratkaisua ulkotiloissa tapahtuvaan jalan liikkumisen opastukseen laservalolla ja neljä ratkaisua sisätiloissa tapahtuvaan ruuanlaittoon kiinteästi keittiöön sijoitetuilla projektoreilla. Näiden ratkaisujen käyttökelpoisuus ja käytettävyys arviotiin käyttäjäryhmällä joka koostui vanhuksista, joista osa kärsi muistin vajaatoiminnasta. Käyttäjätestaus on tehty Suomessa eri kohteissa ja testihenkilöitä on ollut eri vaiheissa mukana useita kymmeniä. Menetelmällisesti Asgharin tutkimus soveltaa suunnittelutiedettä, jossa ratkaisuja suunnitellaan, toteutetaan ja arvioidaan toistuvina iteraatiokierroksina.

--Olemassa oleviin vanhusten käyttämiin käyttöesineisiin, laitteisiin ja tiloihin voidaan asentaa lisätyn todellisuuden valaistusvarustus. Tutkimustulokseni antavat myös viitteitä lisätyn todellisuuden laajemmasta soveltuvuudesta muihinkin päivittäisiin toimintoihin, kuten ostoksilla käyntiin ja astioiden tiskaukseen, jotka osaltaan parantavat vanhusten itsenäistä selviytymistä, elämän laatua ja turvallisuuttajahyvinvointia, hän kiteyttää.

Väitöskirjan nimi englanniksi on Remote activity guidance for the elderly utilizing light projection. Vastaväittäjänä toimii kokenut AR-tutkija professori Yoshitsugu Manabe Japanista (Graduate School of Advanced Integration Science, Chiba University Japan). Japanissa ikääntymiseen liittyvät haasteet ovat erittäin ajankohtaisia ja niitä tutkitaan paljon.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tohtoriopiskelija Zeeshan Asghar 040 9380390, zeeshan.asghar@oulu.fi (englanniksi)
Oulun yliopiston Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta

Professori Petri Pulli 040 5000 765, petri.pulli@oulu.fi
Oulun yliopiston Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta

Viestinnän asiantuntija Ville Wittenberg 050 464 4902, ville.wittenberg@oulu.fi
Oulun yliopisto

Kuvat

Valoprojisointi ohjaa vanhuksen toimimista keittiöympäristössä
Valoprojisointi ohjaa vanhuksen toimimista keittiöympäristössä
Lataa
Tutkimusasetelma kokonaisuudessaan.
Tutkimusasetelma kokonaisuudessaan.
Lataa
Tutkimuksen koelaitteisto asennettuna keittiöön
Tutkimuksen koelaitteisto asennettuna keittiöön
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Väitös: Puhelimessa tehtävä hoidon tarpeen arviointi vähentää ensihoidon kiireettömiä tehtäviä ja voi tuoda säästöjä ensihoitopalvelun järjestämiseen13.5.2022 09:20:00 EEST | Tiedote

Puhelimessa tehty hoidon tarpeen arviointi (PHTA) vähensi ensihoidon kiireettömiä tehtäviä peräti kolmanneksella, ja myös potilaat olivat tyytyväisiä saamaansa palveluun. Kiireettömien tehtävien vähentyessä ensihoidon resursseja voitaisiinkin kohdistaa paremmin hätätilapotilaiden hoitoon. Tiedot selviävät Oulun yliopistossa väittelevän TtM Petri Roivaisen väitöstutkimuksesta.

Oulun yliopisto tukee työperäistä maahanmuuttoa uusilla yrityskoulutuksilla13.5.2022 06:39:00 EEST | Tiedote

Oulun yliopisto tukee työperäistä maahanmuuttoa uusilla yrityksille suunnatuilla Soft Landings -perehdytyskoulutuksilla. Syksyllä 2021 aloitetuilla koulutuksilla on tarkoitus tukea suomalaisten yritysten kykyä rekrytoida kansainvälisiä työntekijöitä tarjoamalla yritysten kansainvälisille työntekijöille laaja perehdytyskoulutus suomalaisesta yhteiskunnasta, paikallisesta elämästä ja työelämästä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme