Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Lohjalla valvotaan työpaikkojen radonia

Jaa

Työsuojeluviranomainen valvoo tänä syksynä Lohjalla työpaikkojen radonia. Valvonta kohdistetaan työpaikkoihin, joissa on toimintaa maan tasalla tai kellarikerroksessa. Tarkastuksilla valvotaan, että työpaikalla on tehty radonmittaukset ja mittaustulosten perusteella tarvittavat toimenpiteet.

Lohja on joulukuusta 2018 alkaen laskettu yhdeksi niin sanotuista radonkunnista, joissa radonmittaukset työpaikoilla ovat pakollisia. Radon on maaperästä sisäilmaan kulkeutuva näkymätön ja hajuton radioaktiivinen kaasu, joka lisää riskiä sairastua keuhkosyöpään.

Tarkastukset tekee Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue.

Vajaa puolet työpaikoista oli tehnyt vaaditut radonmittaukset

Harva työpaikka on tehnyt vaaditut radonmittaukset. Tämä selvisi vuosina 2019–2021 ja alkuvuodesta 2022 tehdyssä radonvalvonnassa.

Valvonnassa tarkastettiin 1 693 sellaista työpaikkaa, jossa radonmittaukset tulee olla tehtyinä. Työpaikoista vain 708 oli tehnyt mittaukset (42 % valvontakohteista). 985 työpaikalla mittaukset olivat tekemättä (58 %). Valvontaa tehtiin tuolloin Forssassa, Jokioisissa, Karkkilassa, Keravalla, Kirkkonummella, Nurmijärvellä, Sipoossa ja Siuntiossa.

Työpaikat: radonmittaus kannattaa aloittaa heti

Jos Lohjalla sijaitsevan työpaikan radonmittaus on tekemättä, se kannattaa aloittaa nyt. Mittaus kestää kaksi kuukautta. Ohjeet mittaukseen löytyvät Säteilyturvakeskuksen sivulta Radon työpaikoilla.

Työpaikan radonmittaukset koskevat myös monia työpaikkoja, jotka sijaitsevat muualla kuin nyt tarkastettavissa kunnissa. Säteilyturvakeskuksen verkkosivuilta löytyy tietoa siitä, missä tapauksissa työpaikan tulee selvittää radonpitoisuus, ja missä kunnissa työpaikkojen radonmittaus on pakollinen. Radonmittausten tekeminen on työnantajan vastuulla.

Radonmittauksen voi tilata esimerkiksi Säteilyturvakeskuksesta, jolloin se lähettää mittauspurkit työpaikalle.

Tietoa radonista:

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylitarkastaja Petri Saukkoriipi, p. 0295 016 603
Työsuojeluinsinööri Sirkku Lehtimäki, p. 0295 016 295
etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme