HUS

Lohjan sairaanhoitoalueella ahkeroidaan kaksikielisen palvelun parantamiseksi

Jaa

Lohjan sairaanhoitoalueella on panostettu palveluiden parantamiseen ruotsin kielellä. Johto seuraa kielikysymyksiä säännöllisesti mm. asiakastyytyväisyyskyselyllä.

Viimeisimmän asiakastyytyväisyysraportin tuloksista ilmenee, että ruotsinkielinen palvelu on parantunut. Asiakastyytyväisyys ruotsinkieliseen palveluun vuonna 2020 oli 80,4 %. Edellisenä vuonna se oli 71,2 %.

”Olemme iloisia, että panostukset, joita olemme tehneet vahvistaaksemme kaksikielisen palvelumme tarjontaa, ovat tuottaneet konkreettisia tuloksia. Tämä kannustaa meitä kehittymään edelleen”, sanoo johtava lääkäri Tom Löfstedt.

Johto tukee henkilökuntaa vahvasti kielikysymyksissä

Syksyllä 2020 toteutettiin kielitaitokartoitus, jolla mitattiin henkilöstön kielitaitoja. HUS sai uuden kaksikielisyysohjelman myös syksyllä 2020. Ohjelma sisältää useita toimenpiteitä monilla tasoilla, jotka muun muassa parantavat ja vahvistavat henkilöstön kielitaitoa. HUSissa on jo monena vuonna ollut kielilähettiläitä. Kielilähettiläiden tehtävänä on edistää kaksikielisyyttä yksiköissä kannustamalla ja tukemalla kollegojaan puhumaan ruotsia keskenään ja potilaiden kanssa. Lohjan sairaanhoitoalue sai monta uutta kielilähettilästä viime vuonna.

HUSin järjestämiin kielikursseihin on nyt myös helpompaa osallistua, koska ne järjestetään etänä. Kielikursseja on myös kehitetty ja niitä voidaan räätälöidä eri ammattiryhmille, kuten esimerkiksi lääkäreille. Kielenkäyttölisän myöntäminen kielitaitotodistuksella henkilöstölle on kasvanut. Kielenkäyttölisän saaneiden määrä on kasvanut lähes 30 % kesäkuusta 2020 helmikuuhun 2021. Lisäksi on kehitetty sisäisiä intranetsivuja, joista henkilökunta saa tietoa ja vinkkejä kielikysymyksiin.

“Haluamme todella tukea henkilöstöä kielitaidon, ja erityisesti ruotsin kielen taidon suhteen. Yksi tämän vuoden tavoitteistamme on lisätä osallistujien määrää kielikursseillamme”, Tom Löfstedt sanoo. ” Toivomme myös, että saamme matalalla kynnyksellä palautetta kaksikielisestä palvelustamme. Se antaa meille arvokasta tietoa ja auttaa kehittämään palveluitamme edelleen.”

Yksiköt tarjoavat myös itse inspiroivia ja luovia tapoja käyttää ruotsin kieltä. Mainittakoon esimerkiksi Lohjan sairaanhoitoalueen synnytysosasto, joka on jo useamman vuoden ollut aktiivinen sosiaalisessa mediassa, sekä suomeksi että ruotsiksi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot:
Johtava lääkäri Tom Löfstedt, Lohjan sairaanhoitoalue
puh 050 373 1288
tom.lofstedt@hus.fi

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme