Lukiolaiset metsästävät maanantaina 4.3. hiukkasia LHC-kiihdyttimellä myös Kumpulassa
Cernissä sijaitsevaa LHC-kiihdytintä käytetään alkeishiukkasten tutkimiseen. Kaikki aine ja energia rakentuu näistä pienimmistä peruspalikoista. Alkeishiukkasten tutkiminen tuottaa vallankumouksellista uutta tietoa luonnosta atomien sisältä maailmankaikkeuden mittakaavaan asti. LHC-kokeiden tuloksia seuraavat mielenkiinnolla niin ammattitutkijat kuin suuri yleisökin.
Kansainvälinen Masterclass-päivä antaa lukiolaisille lähituntumaa eturivin tutkimukseen, kun he saavat työskennellä kuin oikeat tutkijat.
“Kansainvälinen Masterclass-tapahtuma, jossa päästään itse tutkimaan hiukkasfysiikan kokeita, on koululaisille ainutkertainen mahdollisuus työskennellä rinta rinnan tutkijoiden kanssa” sanoo Michael Kobel, fysiikan professori Dresdenin Teknillisestä korkeakoulusta ja Masterclass-tapahtuman kansainvälinen johtaja.
Koululaiset työskentelevät nyt ensimmäistä kertaa sellaisen datan kanssa, jossa on mukana oikeita Higgs-kandidaatteja. Viime kesänä julkistettiin Higgsin kaltaisen hiukkasen löytyminen LHC-kiihdyttimellä.
Helsingin yliopiston fysiikan laitos, Fysiikan tutkimuslaitos ja LUMA-keskus järjestävät tapahtuman Suomessa maanantaina 4.3., ja siihen osallistuu 25 lukiolaista pääkaupunkiseudulta. Päivän aluksi he seuraavat Helsingin yliopiston professori Katri Huidun esitelmää hiukkasfysiikasta ja dosentti Syksy Räsäsen esitelmää kosmologiasta.
Iltapäivällä he pääsevät itse tutkimaan CMS-kokeella mitattuja hiukkastörmäyksiä helsinkiläisten tutkijoiden ohjauksessa sekä vierailemaan ilmaisinlaboratoriossa. Lukiolaiset työskentelevät oikean CMS-datan kanssa, joka on kerätty vain muutamaa kuukautta aikaisemmin. He voivat esimerkiksi löytää itse Z bosonin uudelleen, tutkia protonin rakennetta tai havaita outoja hiukkasia. He voivat jopa metsästää Higgsin bosonia.
Päivän päätteeksi tuloksista ja kokemuksista keskustellaan videokonferenssissa, johon osallistuu suomalaisten lisäksi lukiolaisryhmät Rio de Janeirosta, Santanderista sekä Triestestä.
”Huippututkimusdatan käyttö opetuksessa on uusi jännittävä avaus, ja tapahtuma toimii samalla pilottiprojektina hankkeelle, jota suunnittelemme yhdessä Tieteellisen laskennan keskuksen (CSC) ja Helsingin yliopiston fysiikan aineopettajakoulutuksen kanssa”, toteaa tapahtuman suomalainen vastuuhenkilö, professori Paula Eerola Helsingin yliopistosta.
Lukiolaisille suunnattuja Masterclass-tapahtumia on järjestetty vuodesta 2005 lähtien kansainvälisen hiukkasfysiikan popularisointiryhmän IPPOG:n (International Particle Physics Outreach Group) aloitteesta. IPPOG on itsenäinen ryhmä edustajia maista, jotka ovat mukana tutkimuksessa Cernissä ja Cernin kanssa yhteistyötä tekevissä tutkimuslaboratorioissa. Ryhmän tavoitteena on tehdä hiukkasfysiikkaa tunnetuksi suurelle yleisölle.
Kansainvälisen Masterclassin toteutuksesta vastaa Dresdenin Teknillinen korkeakoulu yhdessä QuarkNet:n ja IPPOG:n kanssa.
Tapahtuma järjestetään noin 160 yliopistossa ja laboratoriossa yhteensä 37 eri maassa. Ohjelmaan osallistuu Euroopan maiden lisäksi USA, useat Latinalaisen Amerikan maat, Uusi Seelanti, Indonesia, Etelä-Afrikka sekä uusimpina osanottajina Lähi-idän maita (Kypros, Egypti, Palestiinalaishallinto ja Turkki). Maailmanlaajuinen osanotto heijastaa hiukkasfysiikan kansainvälistä yhteistyötä.
Lisätietoja:
Kotisivu International Masterclasses: http://www.physicsmasterclasses.org
Aikataulu (videokonfrenssit CERN:n kanssa): http://www.physicsmasterclasses.org/index.php?cat=schedule
Aikataulu (videokonfrenssit Fermilabin kanssa): http://www.quarknet.us/library/index.php/Schedules_2013
QuarkNet: http://quarknet.fnal.gov/
Video: video saatavilla International Masterclassista: http://www.youtube.com/watch?v=Lm3irM8f5OI
Yhteystiedot:
Yhteyshenkilöt Suomessa:
TkT Tapio Lampén, puh. (09) 191 50597, tapio.lampen@cern.ch
Prof. Paula Eerola, puh. (09) 191 50140, paula.eerola@helsinki.fi
Kansainvälisen Masterclassin johtaja:
Prof. Dr. Michael Kobel, Tel.: +49 351 463 39880, kobel@physik.tu-dresden.de
Kansainvälisen Masterclassin koordinointi:
Dr. Uta Bilow, Tel.: +49 351 463-32956, uta.bilow@physik.tu-dresden.de
Ystävällisin terveisin
Minna Meriläinen-Tenhu, tiedottaja, puhelin (09) 191 51042
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme