Helsingin yliopisto

Lukiolaiset metsästävät maanantaina 4.3. hiukkasia LHC-kiihdyttimellä myös Kumpulassa

Jaa
Helmi-maaliskuussa yli 10 000 koululaista eri puolilta maailmaa osallistuu kansainväliseen Masterclass-päivään ja analysoi Cernin suurella LHC-kiihdyttimellä (Large Hadron Collider) kerättyä dataa. Tapahtuma järjestetään 37 maassa ympäri maailman 26.2.-22.3. välisenä aikana. Kumpulan tiedekampuksella lukiolaiset työskentelevät Fysiikan tutkimuslaitoksessa maanantaina 4.3. kello 10-18. Huippututkimusdatan käyttö opetuksessa on uusi jännittävä avaus, sanoo professori Paula Eerola. Median edustajat ovat tervetulleita mukaan!

Cernissä sijaitsevaa LHC-kiihdytintä käytetään alkeishiukkasten tutkimiseen. Kaikki aine ja energia rakentuu näistä pienimmistä peruspalikoista. Alkeishiukkasten tutkiminen tuottaa vallankumouksellista uutta tietoa luonnosta atomien sisältä maailmankaikkeuden mittakaavaan asti. LHC-kokeiden tuloksia seuraavat mielenkiinnolla niin ammattitutkijat kuin suuri yleisökin.

Kansainvälinen Masterclass-päivä antaa lukiolaisille lähituntumaa eturivin tutkimukseen, kun he saavat työskennellä kuin oikeat tutkijat.

“Kansainvälinen Masterclass-tapahtuma, jossa päästään itse tutkimaan hiukkasfysiikan kokeita, on koululaisille ainutkertainen mahdollisuus työskennellä rinta rinnan tutkijoiden kanssa” sanoo Michael Kobel, fysiikan professori Dresdenin Teknillisestä korkeakoulusta ja Masterclass-tapahtuman kansainvälinen johtaja.

Koululaiset työskentelevät nyt ensimmäistä kertaa sellaisen datan kanssa, jossa on mukana oikeita Higgs-kandidaatteja. Viime kesänä julkistettiin Higgsin kaltaisen hiukkasen löytyminen LHC-kiihdyttimellä.

Helsingin yliopiston fysiikan laitos, Fysiikan tutkimuslaitos ja LUMA-keskus järjestävät tapahtuman Suomessa maanantaina 4.3., ja siihen osallistuu 25 lukiolaista pääkaupunkiseudulta. Päivän aluksi he seuraavat Helsingin yliopiston professori Katri Huidun esitelmää hiukkasfysiikasta ja dosentti Syksy Räsäsen esitelmää kosmologiasta.

Iltapäivällä he pääsevät itse tutkimaan CMS-kokeella mitattuja hiukkastörmäyksiä helsinkiläisten tutkijoiden ohjauksessa sekä vierailemaan ilmaisinlaboratoriossa. Lukiolaiset työskentelevät oikean CMS-datan kanssa, joka on kerätty vain muutamaa kuukautta aikaisemmin. He voivat esimerkiksi löytää itse Z bosonin uudelleen, tutkia protonin rakennetta tai havaita outoja hiukkasia. He voivat jopa metsästää Higgsin bosonia.

Päivän päätteeksi tuloksista ja kokemuksista keskustellaan videokonferenssissa, johon osallistuu suomalaisten lisäksi lukiolaisryhmät Rio de Janeirosta, Santanderista sekä Triestestä.

”Huippututkimusdatan käyttö opetuksessa on uusi jännittävä avaus, ja tapahtuma toimii samalla pilottiprojektina hankkeelle, jota suunnittelemme yhdessä Tieteellisen laskennan keskuksen (CSC) ja Helsingin yliopiston fysiikan aineopettajakoulutuksen kanssa”, toteaa tapahtuman suomalainen vastuuhenkilö, professori Paula Eerola Helsingin yliopistosta.

Lukiolaisille suunnattuja Masterclass-tapahtumia on järjestetty vuodesta 2005 lähtien kansainvälisen hiukkasfysiikan popularisointiryhmän IPPOG:n (International Particle Physics Outreach Group) aloitteesta. IPPOG on itsenäinen ryhmä edustajia maista, jotka ovat mukana tutkimuksessa Cernissä ja Cernin kanssa yhteistyötä tekevissä tutkimuslaboratorioissa. Ryhmän tavoitteena on tehdä hiukkasfysiikkaa tunnetuksi suurelle yleisölle.

Kansainvälisen Masterclassin toteutuksesta vastaa Dresdenin Teknillinen korkeakoulu yhdessä QuarkNet:n ja IPPOG:n kanssa.

Tapahtuma järjestetään noin 160 yliopistossa ja laboratoriossa yhteensä 37 eri maassa. Ohjelmaan osallistuu Euroopan maiden lisäksi USA, useat Latinalaisen Amerikan maat, Uusi Seelanti, Indonesia, Etelä-Afrikka sekä uusimpina osanottajina Lähi-idän maita (Kypros, Egypti, Palestiinalaishallinto ja Turkki). Maailmanlaajuinen osanotto heijastaa hiukkasfysiikan kansainvälistä yhteistyötä.

Lisätietoja:

Kotisivu International Masterclasses: http://www.physicsmasterclasses.org

Aikataulu (videokonfrenssit CERN:n kanssa): http://www.physicsmasterclasses.org/index.php?cat=schedule

Aikataulu (videokonfrenssit Fermilabin kanssa): http://www.quarknet.us/library/index.php/Schedules_2013

QuarkNet: http://quarknet.fnal.gov/

Video: video saatavilla International Masterclassista: http://www.youtube.com/watch?v=Lm3irM8f5OI

Yhteystiedot:

Yhteyshenkilöt Suomessa:

TkT Tapio Lampén, puh. (09) 191 50597, tapio.lampen@cern.ch

Prof. Paula Eerola, puh. (09) 191 50140, paula.eerola@helsinki.fi

Kansainvälisen Masterclassin johtaja:

Prof. Dr. Michael Kobel, Tel.: +49 351 463 39880, kobel@physik.tu-dresden.de

Kansainvälisen Masterclassin koordinointi:

Dr. Uta Bilow, Tel.: +49 351 463-32956, uta.bilow@physik.tu-dresden.de

Ystävällisin terveisin

Minna Meriläinen-Tenhu, tiedottaja, puhelin (09) 191 51042

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Se sijoittuu kansainvälisissä yliopistovertailuissa maailman sadan parhaan yliopiston joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme