LUMA-keskuksen tiedepalkinnot menivät Keminmaahan ja Kokkolaan

Jaa
Kalevalan päivänä tulee kuluneeksi viisi vuotta LUMA-keskuksen perustamisesta. Sitä juhlittiin näyttävästi Helsingin yliopiston Kumpulan tiedekampuksella perjantaina 27.2. Kalevala-aiheista juhlaa seurasi SAMPO-tehtäväpolku koululaisille sekä energiaa tulevaisuudessa käsittelevä seminaari. Juhlavuoden kunniaksi LUMA-keskus palkitsi oppilaitoksia, jotka ovat aktiivisesti toimineet luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian parissa.

Vuoden LUMA-koulu 2009-palkinto luovutettiin kahdelle oppilaitokselle. Sarjan A (kouluasteet) vuoden LUMA-koulu on Keminmaan lukio Keminmaalta ja sarjan B (ammatillinen koulutus ja korkeakoulut) vuoden LUMA-koulu on Kokkolan ammattiopisto Kokkolasta. Palkitut valittiin valtakunnallisen LUMA-viikon hyvien käytäntöjen-raporttien perusteella. Palkintona koulut saivat kunniakirjan ja 500 euron stipendin. Stipendin lahjoittivat Kemianteollisuus ry ja Teknologiateollisuus ry.

Perusopetustason ja lukioiden kunniamaininnat menivät Cygnaeus-lukioon Jyväskylässä ja Nöykkiön koululle Espoossa. Ammatillisen koulutuksen ja korkeakoulujen kunniamaininnat jaettiin Oulunseudun ammattiopistoon Oulussa, Kirkonkylän koululle Kirkkonummella ja Helsingin yliopistoon. Ansiokkaita LUMA-viikon toteutuksia tehtiin myös Hämeenkylän koulussa Vantaalla, Parkanon lukiossa Parkanossa ja Porin kouluissa Porissa sekä Viikin normaalikoulussa Helsingissä.

Valtakunnallinen LUMA-keskus on perustettu tukemaan luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian opetusta ja oppimista. Työtä tehdään yhteistyössä koulujen ja esimerkiksi elinkeinoelämän kanssa. Käytännössä tämä tarkoittaa muun muassa, että sadat opiskelijat ohjaavat lapsia ja nuoria tiedeleireillä, kursseilla ja vierailuilla tutkimuslaboratorioihin. Uusin toimintamuoto on helmikuun lopussa alkanut tiedeklubitoiminta lukioikäisille Helsingin yliopistossa.

Ainoana Suomessa keskus julkaisee tiedelehtiä verkossa nuorille: Luova (http://www.helsinki.fi/luova/) ja Kreativ (http://www.helsinki.fi/kreativ/). Viime vuonna lapsille avattiin oma Jippo-sivusto (http://www.helsinki.fi/jippo/).

Viime vuonna LUMA-keskus sai kansainvälisen tunnustuksen toiminnastaan.

Juhlaa ja seminaaria voi seurata verkossa osoitteessa http://video.helsinki.fi .

LUMA-keskus ( http://www.helsinki.fi/luma/ ) on Helsingin yliopiston matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan koordinoima sateenvarjo-organisaatio koulujen, yliopistojen ja elinkeinoelämän yhteistyölle.

Lisätiedot: koordinaattori Maija Aksela, pu helin (09) 191 50516 tai 050 514 1450, maija.aksela@helsinki.fi

Ystävällisin terveisin

Minna Meriläinen, tiedottaja, (09) 191 51042

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Se sijoittuu kansainvälisissä yliopistovertailuissa maailman sadan parhaan yliopiston joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme