LUMA-viikko 5.-11.11. tarjoaa tiedettä elämyksinä

Jaa
Ympäri maata vietetään valtakunnallista tieteen ja teknologian LUMA-viikkoa 5.-11.11.2012. Tavoitteena on herättää lasten ja nuorten kiinnostus LUMA-aineiden opiskeluun ja ammatteihin. Toiminta on laajenemassa: LUMA-keskukset Lappeenrannassa ja Kokkolassa käynnistyivät marraskuussa. Torstaina 8.11. julkaistaan ensimmäinen numero uutta vertaisarvioitua aikakauslehteä European Journal for Young Scientists and Engineers (www.myscience.fi/ejyse). Keskiviikkona 7.11. Helsingin yliopiston Kumpulan tiedekampuksella järjestetään TeeTiedepäivä, joka on tarkoitettu 13-19-vuotiaille nuorille. Tervetuloa mukaan!

Vuosittain marraskuussa vietettävän tiede- ja teknologiaviikon (www.luma.fi/viikko) teemoja ovat tänä vuonna toiminnallinen matematiikka, uudet materiaalit sekä YK:n kansainvälinen kestävän energian vuosi. Opettajia päiväkodeissa, kouluissa, oppilaitoksissa ja kerhoissa on kannustettu järjestämään erilaista LUMA-aineisiin liittyvää ohjelmaa yhteistyössä muiden kanssa. Koulun lisäksi tapahtumia voi olla siellä, missä suuri yleisö on, kaupoissa, ostoskeskuksissa, rautatieasemilla ja linja-autoasemilla.

Monissa kouluissa hyödynnetään LUMA Sanomat -verkkolehdessä julkaistuja vinkkejä ja osallistutaan kilpailuihin: Jippo-lehden piirustuskilpailu alakouluikäisille (www.ejippo.fi),  LinssiLUMA-kilpailu, Luova-lehden kirjoituskilpailu (www.eluova.fi) ja Vuoden LUMA-koulu -kilpailu.

LUMA-keskukset ympäri Suomen järjestävät viikon aikana toimintaa, aktiviteetteja ja työpajoja, joihin voi osallistua luokan tai vaikkapa perheen kanssa.

Helsingin yliopiston Kumpulan tiedekampuksella järjestetään keskiviikkona 7.11. kello 16-19 TeeTiedepäivä, joka on tarkoitettu 13-19-vuotiaille nuorille. Tulevaisuuteen suuntaava tapahtuma on nuorten ideoima ja toteuttama. Aiheena on kestävä energia. Ohjelmassa on nuorten paneelikeskustelu kello 16.30-17.15 (mukana myös artisti Jukka Poika), työpajoja ja harrastusmahdollisuuksien esittelyjä. Tapahtumaan on ilmoittautunut jo lähes 100 nuorta, mutta paikalle voi tulla ilmoittautumattakin. Paneelin puheenjohtaja on lukiolainen Lumi Ketola, joka kuuluu LUMA-keskuksen nuorten neuvottelukuntaan. Osa tapahtumasta on katsottavissa myös suorana verkkolähetyksenä Luova-verkkolehden sivustolla (www.eluova.fi).

Torstaina 8.11. julkaistaan ensimmäinen numero uutta aikakauslehteä European Journal for Young Scientists and Engineers (EJYSE). Lehti julkaisee 14-21-vuotiaiden kirjoittamia artikkeleita eri tieteenaloilta. Ensimmäinen lehti on teemanumero EU:n Contest for Young Scientists -kilpailuun osallistuneille, ja siinä on luvassa artikkeleita kemian, biologian sekä insinööritieteiden aloilta. Lehti on maksutta luettavana verkossa 
(www.myscience.fi/ejyse). Lehden päätoimittaja on Veli-Matti Vesterinen.

Perjantaina 9.11. kello 16.00 avataan tähtitieteen opetuksen ja harrastuksen tueksi virtuaalinen resurssikeskus ARCturus (www.arcturusastronomy.fi) Helsingin observatoriolla (Kopernikuksentie 1, Helsinki). Avaajina ovat Helsingin observatorion päällikkö Päivi Harjunpää ja Valtakunnallisen LUMA-keskuksen johtaja Maija Aksela. Toimittajat ovat tervetulleita avajaisiin!

Viikon yhteydessä LUMA-verkosto laajenee: Kaakkois-Suomen LUMA-keskuksen toiminta käynnistyi Lappeenrannassa 2.11. ja Keski-Pohjanmaan LUMA-keskus aloittaa toimintansa Kokkolassa tänään maanantaina 5.11.

Tiede- ja teknologiaviikon järjestää kansallinen LUMA-verkosto (http://www.luma.fi/verkosto). Työtä koordinoi valtakunnallinen LUMA-keskus (www.helsinki.fi/luma), joka on Helsingin yliopiston matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan koordinoima sateenvarjo-organisaatio koulujen, yliopistojen ja elinkeinoelämän yhteistyölle. Tavoitteena on luonnontieteiden, matematiikan, tietotekniikan ja teknologian oppimisen, opiskelun ja opetuksen edistäminen

Lisätietoja antavat koordinaattori Lauri Vihma, (09) 191 50485 tai johtaja, professori Maija Aksela, 050 514 1450.

LUMA-viikko, www.luma.fi/viikko
ARCturus, www.arcturusastronomy.fi
European Journal for Young Scientists and Engineers, www.myscience.fi/ejyse
LUMA Sanomat –verkkolehti, www.luma.fi
Luova-verkkolehti, www.eluova.fi
Jippo-verkkolehti, www.ejippo.fi
Helsingin observatorio, www.observatorio.fi


Ystävällisin terveisin
Minna Meriläinen-Tenhu, tiedottaja, puhelin (09) 191 51042

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Se sijoittuu kansainvälisissä yliopistovertailuissa maailman sadan parhaan yliopiston joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme