Helsingin yliopistoHelsingin yliopisto

Luomuksen vuosikertomus julkaistu – toiminta monipuolista, valtakunnalliset tehtävät vaarassa

Jaa

Luomuksen vuosikertomus viimeisiltä kahdelta vuodelta on julkaistu. Katsaus on läpileikkaus Helsingin yliopiston Luonnontieteellisen keskusmuseon viimeaikaiseen tutkimukseen, toimintaan ja kehitykseen. Vaikka Luomuksen työ biodiversiteettitiedon kivijalkana palvelee koko Suomen luontoa ja useita hallinnonaloja, on sen talous heikentynyt viime vuosina. Valtakunnallisten tehtävien rahoitukseen tarvitaankin uusia ratkaisumalleja.

Kohokohtina Luomuksen vuosista 2019–2020 esiin nousevat kansainvälisen tutkimusarvioinnin kiittävä palaute, merkittävät edistysaskeleet lajitiedon jakamisessa ja aktiivinen asiantuntijatyö luonnon monimuotoisuuden alalla. Lisäksi tiede- ja ympäristökasvatusta antavissa yleisökohteissa tehtiin kävijäennätyksiä ennen koronaepidemiaa; Kumpulan kasvitieteellisessä puutarhassa jopa sen aikana.

Poimintoja kuluneista vuosista on katsottavissa Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa kuvattuna videona.

Luomuksen työ biodiversiteettitiedon kivijalkana palvelee koko Suomen luontoa ja useita hallinnonaloja, mutta tästä huolimatta sen talous on heikentynyt viime vuosina. Luomuksen valtakunnallisten tehtävien rahoitukseen tarvitaankin uusia ratkaisumalleja. Rahoituspohjaa tulisi vahvistaa niin, että museo pystyy huolehtimaan tärkeistä tehtävistään pitkäjänteisesti - tätä myös eduskunta edellytti myöntäessään Luomukselle kuluvan vuoden budjettiin lisätukea.

Luonnontieteellisen keskusmuseon johtaja Aino Juslen toivoo hallituksen puoliväliriihestä asiaan ratkaisua, jotta valtakunnallisten tehtävien hoitaminen ei vaarannu. 

Tutustu Luomuksen vuosiin 2019–2020.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Aino Juslen, aino.juslen@helsinki.fi, +358 2941 28600

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Luonnontieteellinen keskusmuseo LUOMUS on Helsingin yliopiston erillislaitos, joka säilyttää ja ylläpitää luonnontieteellisiä kansalliskokoelmia sekä harjoittaa niihin liittyvää tutkimusta.

Laajat kokoelmat koostuvat eläin-, kasvi-, sieni-, kivi- ja fossiilinäytteistä. Elävät kasvikokoelmat sijaitsevat kahdessa kasvitieteellisessä puutarhassa ja ajoituslaboratorio Kumpulan tiedekampuksella. 

Luomuksen kokoelmiin pääsee tutustumaan kolmessa yleisökohteessa Helsingissä: Luonnontieteellisessä museossa sekä Kaisaniemen ja Kumpulan kasvitieteellisissä puutarhoissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme