Luonnontiedettä lapsille Kumpulassa ja Tiedekulmassa toukokuussa
Päivä alkaa jännittävällä tiedeshow-ohjelmalla. Sen jälkeen lapset pääsevät kiertämään oppaiden johdolla Jippo-tiedepolkua, jonka varrella tutkitaan luonnontieteiden, matematiikan ja tietojenkäsittelyn kiehtovia ihmeitä. Yhdessä tutkitaan esimerkiksi, miten liikunta vaikuttaa mitattuun sykkeeseen, miten pysyä tasapainossa ja milloin tasapaino pettää. Tarjolla on myös päättelytehtäviä ja vaikkapa vaahtokarkkeja ja ryhmädynamiikkaa eli tietojenkäsittelytieteen perusteita uudesta vinkkelistä.
Tapahtuma Helsingin yliopistossa on osallistujille maksuton. Paikka: Physicum-talo, Gustaf Hällströmin katu 2, Kumpulan tiedekampus, Helsinki.
*
*
*
Jippo-tiedepäivän jälkeen lapsiperheille on tarjolla ohjelmaa Tiedekulmassa Helsingissä maanantaista 7.5. perjantaihin 11.5. teemalla Maan ja taivaan välillä, tiedeseikkailuja lapsille.
Jokaisena päivänä kello 12-20 on luvassa erilaista ohjelmaa: maanantaina tietojenkäsittelyä pelejä tehden, tiistaina fysiikkaa itse rakentaen ja kokeillen, keskiviikkona matematiikkaa summamutikassa. Torstaina tutkitaan yhdessä kemiaa ja perjantaina Itämeren biologiaa ja maantiedettä omaa kaupunkia suunnitellen. Ohjelma: http://www.luma.fi/tapahtumat/1139/tuo-luokkasi-mukaan-jippo-viikolle
Tiedekulmaan on vapaa pääsy.
Paikka: Helsingin yliopiston Tiedekulma, Aleksanterinkatu 7, Helsinki
Tilaisuudet järjestää valtakunnallinen LUMA-keskus (http://www.helsinki.fi/luma/
), joka on Helsingin yliopiston matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan koordinoima sateenvarjo-organisaatio koulujen, yliopistojen ja elinkeinoelämän yhteistyölle. Se
edistää luonnontieteiden, matematiikan, tietotekniikan ja teknologian opetusta ja oppimista sekä lasten ja nuorten luonnontieteiden harrastamista.
Lisätietoja tapahtumista saa sähköpostitse (luma-keskus@helsinki.fi) tai
puhelimitse (050 318 5149 / Lauri Vihma).
Ystävällisin terveisin
Minna Meriläinen-Tenhu, tiedottaja, puhelin (09) 191 51042
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme