Luotettava kysely tuo uutta tietoa koiran persoonallisuudesta
Koiran käyttäytymistä on viime vuosikymmeninä tutkittu runsaasti. Usein tietoa koirayksilöiden käyttäytymisestä kerätään jopa tuhansia koirayksilöitä käsittävillä kyselyillä. Kyselyt antavat laajan yleiskuvan koirien eri piirteiden esiintyvyydestä, yhteyksistä muihin ominaisuuksiin ja mahdollisesta periytyvyydestä.
– Kyselyiden pohjalta voi sitten kutsua kiinnostavat yksilöt tarkempiin tutkimuksiin ja antamaan näytteitä. Kyselyt palvelevat hyvin epidemiologisia ja molekyylitutkimuksen tavoitteita, professori Hannes Lohi Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisestä ja lääketieteellisestä tiedekunnasta kertoo.
Käyttäytymiskyselyissä on haasteensa, sillä ne voivat olla subjektiivisia.
– Kyselyä käytettäessä aineistoa ei voida kerätä eläinyksilöiltä itseltään, joten omistajan mielipide koirastaan voi vaikuttaa kyselyvastauksiin. Tutkimuksemme mukaan subjektiivisuus ei ole kuitenkaan merkittävä ongelma ja kysely on luotettava ja toimiva työkalu, tutkijatohtori Milla Salonen Helsingin yliopistosta sanoo.
Koiran seitsemän persoonallisuuspiirrettä
Hannes Lohen tutkimusryhmä kehitti käyttäytymiskyselyn, joka kartoittaa koiran persoonallisuutta ja ei-toivottuja käyttäytymispiirteitä, kuten arkuutta, ääniarkuutta, eroahdistusta, aggressiivisuutta, alustojen ja korkeiden paikkojen pelkoa ja impulsiivisuutta/keskittymiskyvyttömyyttä.
Koirien persoonallisuuskysely koostui 63 adjektiivista ja niiden määritelmästä. Adjektiivit yhdistyivät seitsemäksi persoonallisuuspiirteeksi, jotka ovat epävarmuus, energisyys, koulutettavuus/keskittymiskyky, aggressiivisuus/dominoivuus, ihmissosiaalisuus, koirasosiaalisuus ja määrätietoisuus.
– Aiemmat tutkimukset ovat osittain ristiriitaisia persoonallisuuspiirteiden määrästä, mutta epävarmuus, energisyys, koulutettavuus, aggressiivisuus ja sosiaalisuus näyttäisivät nousevan piirteiksi lähes kaikissa tutkimuksissa, Salonen toteaa.
Luotettavaa käyttäytymistietoa etsimässä
Tutkimuksessa kerättiin yli 15 000 koirayksilön ja yli 13 000 omistajan aineisto.
Tutkimuksen toisessa osassa tutkijat selvittivät kyselyn luotettavuutta ja pätevyyttä. Osa kyselystä oli todettu luotettavaksi jo aiemmin, mutta ennen tätä tutkimusta kyselyä muokattiin ja siksi koko kyselyn luotettavuus haluttiin varmistaa.
– Pyysimme joukkoa koiranomistajia täyttämään kyselyn uudestaan 1–3 kuukauden kuluttua siihen vastaamisesta. Lisäksi osa koiranomistajista pyysi toista samassa taloudessa asuvaa ihmistä täyttämään kyselyn samasta koirasta. Havaitsimme, että kyselyn kaikki osiot olivat erittäin luotettavia, sillä samasta koirasta annetut vastaukset erosivat hyvin vähän. Lisäksi kyselyn validiteetti eli se, mittaako kysely niitä asioita, joita sen on tarkoitettu mittaavan, oli todella hyvä, Salonen kertoo.
– Seuraavaksi aiomme keräämämme aineiston pohjalta selvittää esimerkiksi koiran persoonallisuuden ja ei-toivotun käyttäytymisen yhteyttä sekä koiran ja omistajan persoonallisuuden samankaltaisuutta. Keräämämme aineistot ovat erittäin laajoja ja jo nyt saadut tulokset merkittäviä, Hannes Lohi tähdentää.
Tutkimus oli osa professori Hannes Lohen käynnissä olevaa Suomen Akatemian rahoittamaa hanketta.
Artikkeli:
Salonen, M., Mikkola, S., Hakanen, E., Sulkama, S., Puurunen, J., Lohi, H. (2021) Reliability and validity of a dog personality and unwanted behavior survey. Animals 11(5), 1234. https://doi.org/10.3390/ani11051234
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hannes Lohi, hannes.lohi@helsinki.fi, puh. 0294125085
https://www2.helsinki.fi/fi/ihmiset/henkilohaku/hannes-lohi-9042628
@HannesLohi
Milla Salonen, milla.ahola@helsinki.fi, puh. 0294125774
https://www2.helsinki.fi/fi/ihmiset/henkilohaku/milla-salonen-9370369
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Viestinnän asiantuntija Elina Raukko, elina.raukko@helsinki.fi, puh. 050 318 5302, @LifeSciHelsinki, @AgriForHelsinki
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme