Helsingin yliopisto

Lupaavaa hermokasvutekijää tutkitaan tyypin 1 diabeteksen hoidossa

Jaa

Hermokasvutekijä MANF:in on todettu ylläpitävän ja lisäävän insuliinia tuottavien solujen uudistumista tyypin 1 diabeteksen hiirimallissa.

Yksi tärkeimmistä tavoitteista tyypin 1 diabeteksen hoidossa on etsiä uusia menetelmiä, joilla haimassa insuliinia tuottavia betasoluja saataisiin jakautumaan ja uudistumaan.

Helsingin yliopistossa on tutkittu hermokasvutekijöihin kuuluvan MANF-proteiinin käyttöä tyypin 1 diabeteksen hoidossa. MANF-proteiinin mahdollisuudet paljastuivat ensin FT Maria Lindahlin työstä. Hän havaitsi, että hiirimallille, jossa ei synny lainkaan MANF-proteiinia, kehittyy diabetes betasolujen tuhoutuessa asteittain.

– Huomasimme MANF-proteiinin suojaavan betasoluja ja lisäävän niiden uudistumista tyypin 1 diabeteksen hiirimallissa. MANF myös lisää betasolujen jakautumista haiman saarekesoluista koostuvissa soluviljelmissä, sanoo Maria Lindahl.

Professori Mart Saarma Helsingin yliopiston Biotekniikan instituutista ja professori Timo Otonkoski Biomedicum Helsingistä johtavat projektia, jossa kartoitetaan MANF-proteiinin terapeuttista vaikutusta. Tutkimuksessa käytetään esimerkiksi diabetespotilaista peräisin olevia erilaistuneita betasolujen kaltaisia soluja ja diabeteksen eläinmalleja.

Juvenile Diabetes Research Foundation JDRF on myöntänyt projektia varten 495 000 dollarin apurahan kahdeksi vuodeksi. JDRF on johtava maailmanlaajuinen organisaatio, joka rahoittaa tyyppi 1 diabeteksen tutkimusta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Professori Mart Saarma, Biotekniikan instituutti, mart.saarma@helsinki.fi, puh. 050 500 2726
FT Maria Lindahl, Biotekniikan instituutti, maria.lindahl@helsinki.fi, puh. 050 448 4539

viestinnän asiantuntija Elina Raukko, elina.raukko@helsinki.fi, puh. 050 318 5302

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme