Luunmurtumien hoidon optimointia kliinisessä työssä
HUS ja Disior aloittavat yhteistyön uudenlaisen laskentaohjelmiston kehittämisestä luunmurtumien hoidon työkaluksi. Ohjelmistokehityksen tavoitteena on tuoda teollisuudesta ja tutkimuksesta tuttu matemaattinen mallintaminen lääkärien työkaluksi kliiniseen työhön. Samalla haetaan uutta, tietokoneavusteista toimintatapaa luunmurtumien hoidontarpeen arviointiin ja korjausten optimointiin. Pilotointi toteutetaan yhdessä Hyksin pää- ja kaulakeskuksen kanssa.
HUS:n asiantuntijat ovat yhdessä Disiorin kanssa kehittäneet menetelmää silmänkuopan murtumien analysoimiseksi. Menetelmä mahdollistaa tarkan tilavuuden mittauksen ennen ja jälkeen leikkauksen. Jatkossa tämä tulee mahdollisesti ohjaamaan sekä leikkauspäätöstä että rekonstruktiomenetelmän valintaa.
- Virtuaalisen murtumakappaleen tarkka asemointi alkuperäiseen paikkaan ja muotoon mahdollistaa keskikasvojen alueella kasvojen muodon tarkan palauttamisen onnettomuutta edeltävään tilaan. Esimerkiksi alaleuan murtumissa voidaan analysoida rasitusvoimalinjat ja tällöin potilaalle voidaan suunnitella optimaalisen titaanilevyn paksuus ja muotoa, toteaa pilotissa mukana oleva suu ja leukakirurgian ja plastiikkakirurgian erikoislääkäri Tommy Wilkman Hyksin pää- ja kaulakeskuksesta.
Lääkäreille uuden sukupolven digitaaliset työkalut luunmurtumien korjauksen optimointiin
- Lääkäreillä pitäisi olla ihmisten korjaamiseen parhaat mahdolliset työkalut. Haluamme tuoda lääkäreiden jokapäiväiseen työhön yhtä hyvät ohjelmistot kuin insinööreillä on teollisuudessa mekaniikan, liikevoimien ja lujuuslaskennan apuna - niin, että nämä ohjelmistot toimivat kliinisessä työssä lääkärin tukena hänen itsensä käyttämänä, sanoo Disior Oy:n toimitusjohtaja Anna-Maria Henell.
- Tällaisen ohjelmiston rakentamisesta ohjaamaan tarvitaan kliinistä osaamista ja lääkärin työtä. Siksi yhteistyö HUS:n lääkärien kanssa on meille erittäin tärkeää. Sekä hyödyllisyyden että käytettävyyden täytyy vastata lääkäreiden tarpeita, sanoo Anna-Mari Henell.
Hoidon jatkuva kehittäminen
Uusimpien teknologioiden ja menetelmien tuominen hoitotyöhön on tavoite, jonka pitäisi mahdollistaa entistä paremmat hoitotulokset. Yhdistämällä HUS:n tieteellisen ja käytännön hoitotyön osaamisen Disiorin tekniseen asiantuntemukseen, syntyy mahdollisuus luoda ja tehdä uusia ja entistä parempia ratkaisuja. Yhteistyön avulla HUS pyrkii vahvistamaan asemaansa lääketieteellisen osaamisen ja kehityksen kärjessä.
- HUS:ssa haluamme kehittää uutta menetelmää, jolla erityyppisiä kasvojen alueen murtumia voidaan tarkasti analysoida ja hoitaa optimaalisella tavalla, sanoo Tommy Wilkman lopuksi.
Lisätietoja:
Anna-Maria Henell (CEO), +358 50 48 36433, anna-maria@disior.com
Laura Lehmusto (CMO), +358 50 480 1771, laura@disior.com
Seija Viinikka, Kehittämispäällikkö, HUS-Tietohallinto, seija.viinikka@hus.fi
Tommy Wilkman, Suu- ja leukakirurgian sekä plastiikkakirurgian erikoislääkäri, HYKS Pää- ja kaulakeskus, suu- ja leukasairauksien linja, tommy.wilkman@hus.fi
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
Genom maskininlärning kan man förutse läkarnas och skötarnas belastning på individnivå6.7.2022 07:58:41 EEST | Tiedote
Genom att utnyttja maskininlärning kan man på förhand identifiera de anställda inom hälso- och sjukvårdspersonalen som överbelastas och blir sjukskrivna. En undersökning som genomfördes i tre olika organisationer under coronatiden betonade till exempel kommunikationens betydelse.
Koneoppimisella pystytään ennakoimaan lääkärien ja hoitajien kuormittuneisuutta yksilötasolla6.7.2022 07:57:42 EEST | Tiedote
Koneoppimista hyödyntämällä voidaan tunnistaa etukäteen ne terveydenhuoltohenkilöstön työntekijät, jotka kuormittuvat liikaa ja päätyvät sairauslomalle. Kolmessa eri organisaatiossa korona-aikana tehty tutkimus painottaa esimerkiksi kommunikaation merkitystä.
Förhandsmeddelande: HUS-sammanslutningens första stämma 7.7.20224.7.2022 14:01:19 EEST | Tiedote
HUS-sammanslutningens stämma sammanträder torsdagen den 7.7.2022 kl. 10 i Biomedicum, sal 2, Haartmansgatan 8, Helsingfors. Mötets föredragningslista är publicerad på HUS webbplats.
HUS-yhtymän ensimmäisen yhtymäkokouksen 7.7.2022 ennakkotiedote4.7.2022 14:00:08 EEST | Tiedote
HUSin yhtymäkokous kokoontuu torstaina 7.7.2022 klo 10, Haartmaninkatu 8, Helsinki, Biomedicum, sali 2. Kokouksen esityslista on julkaistu HUSin verkkosivuilla.
Siltasairaala valmistui aikataulussa1.7.2022 12:47:58 EEST | Tiedote
Helsingin Meilahdessa Siltasairaalan rakennusurakka on valmistunut aikataulussaan. Pääurakoitsija SRV luovutti tilat HUSin hallintaan 30.6. Potilaiden vastaanottaminen uudessa sairaalassa alkaa ensi vuoden alussa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme