Uudenmaan ELY-keskus

Maahanmuuttajien kotoutumiskoulutuksen hankintoihin valtakunnallisia suosituksia

Jaa

Yhtenäisillä suosituksilla pyritään kotoutumiskoulutuksen hankintojen ja toteutusten tasalaatuisuuteen sekä opetuksen ja koulutuksen korkeatasoisuuteen ja yhdenmukaisuuteen.

Kotoutumiskoulutuksen valtakunnallisessa kehittämistyössä on saatu valmiiksi yhtenäiset suositukset työvoimakoulutuksena toteutetun kotoutumiskoulutuksen hankintoihin.

Yhtenäisillä suosituksilla pyritään kotoutumiskoulutuksen hankintojen ja toteutusten tasalaatuisuuteen sekä opetuksen ja koulutuksen korkeatasoisuuteen ja yhdenmukaisuuteen. Lisäksi yhdenmukaiset toimintatavat voivat vähentää niin kotoutumiskoulutusta hankkivien kuin koulutusta tarjoavien palveluntuottajien työmäärää.

Kotoutumiskoulutuksen hankintoihin ja toteutukseen on toivottu nykyistä yhtenäisempiä kriteereitä ja toimintatapoja. Yhtenäiset suositukset koskevat kotoutumiskoulutuksen opetushenkilöstöä, opetustiloja, koneita ja laitteita sekä koulutukseen kuuluvia lisäpalveluita. Kotoutumiskoulutukseen kuuluvalla lisäpalvelulla tarkoitetaan esimerkiksi yleiseen kielitutkintoon ohjaamista ja tutkintomaksun maksamista.

Kotoutumiskoulutuksen laadukkaaseen toteuttamiseen vaikuttavat monet seikat, ja suositusdokumentissa käsitellään vain osaa niistä. Kaikista kotoutumiskoulutuksen laatuun vaikuttavista tekijöistä ei ole kuitenkaan tarkoituksenmukaista suositella yhtä yhtenäistä toimintatapaa, koska alueet ja paikkakunnat ovat hyvin erilaisia ja niiden tarpeet vaihtelevat suurestikin.

Työvoimakoulutuksena järjestettävää kotoutumiskoulutusta hankkii 15 ELY-keskusta eri puolilla Suomea. Työvoimakoulutuksena järjestettävän kotoutumiskoulutuksen aloittaa vuosittain noin 13 000 opiskelijaa. Tarkoitus on, että työvoimakoulutuksena toteutetun kotoutumiskoulutuksen uusissa hankinnoissa ja toteutuksissa huomioidaan suosituksessa linjatut asiat. Jokainen hankintayksikkö vastaa kuitenkin omista hankinnoistaan ja harkitsee tapauskohtaisesti, soveltuuko suositus kyseiseen hankintaan.

Suosituksiin voi tutustua täällä.

Työ- ja elinkeinoministeriön rahoittamaa kotoutumiskoulutuksen valtakunnallista kehittämistyötä (2021-2022) tehdään Uudenmaan, Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksissa. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoa antaa erikoissuunnittelija Laura Ruuskanen, laura.ruuskanen@ely-keskus.fi, puh. 0295 020 939.

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Uudenmaan ELY-keskus
Uudenmaan ELY-keskus
Opastinsilta 12 A, 2. krs
00520 Helsinki

0295 021 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-uusimaa

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Uudenmaan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme