Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Maakunnalliset ympäristöpalkinnot 2020 Pielisen Kalajaloste Oy:lle, Pohjois-Karjalan Martat ry:lle, Joonas Potkoselle Ilomantsista sekä Majatalosta majataloon -tuotteiden yritysryppäälle ja Äksyt Ämmät -verkkokaupalle

Jaa

Pohjois-Karjalan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) jakoi vuoden 2020 maakunnalliset ympäristöpalkinnot 26.11.2020. Palkinnon saivat Pielisen kalajaloste Oy Nurmeksesta, Pohjois-Karjalan Martat ry, Joonas Potkonen Ilomantsista, sekä Majatalosta majataloon -tuotteiden yritysrypäs ja Äksyt Ämmät -verkkokauppa Nurmeksesta.

Pielisen Kalajaloste Oy:lle palkinto myönnettiin tunnustuksena pitkäaikaisesta työstä kotimaisen järvikalan arvostuksen ja käytön edistämisessä sekä kalavesien parantamisessa.

Pielisen Kalajaloste Oy:llä on takanaan pitkä, määrätietoinen historia kalasäilykkeiden kehittelyssä ja tuotannossa. Yrityksen järvikalatuotteet ovat kotimaassa kehitettyjä, jalostettuja ja valmistettuja tuotteita, joiden koko tuotantoketjun arvo säilyy Suomessa kalastuksesta ja tuotteisiin käytettävästä rypsiöljystä lähtien – ilman lisäaineita.

Säilykkeiden raaka-aineina käytetään vähemmän arvostettuja järviemme särkikaloja, kuten särkeä, lahnaa ja säynettä. Niiden pyynti on yleensä kalavesien tilaa parantavaa toimintaa ja tarjoaa uusia ansaintamahdollisuuksia kaupallisille kalastajille.Yhtiön toiminta tuo merkittävää lisäarvoa kalatalousalan toimijoille myös maakunnan ulkopuolella.

Palkinnon vastaanotti toimitusjohtaja Markus Tolvanen.

Pohjois-Karjalan Martat ry:lle palkinto myönnettiin tunnustuksena aktiivisesta ympäristömyönteisestä ja arjen huomioon ottavasta toiminnasta kotitalousneuvonnan kehittämisessä.

Martat ovat kotitalousneuvontajärjestö, joka tiedostaa maapallon rajat ja kohtuullisen kulutuksen välttämättömyyden. Tämä näkyy toiminnassa käytännöllisinä ja arkeen vaikuttavina ratkaisuina.

Toiminta ja yhteistyö eri toimijoiden kanssa Pohjois-Karjalassa on vilkasta ja yksi vuoden  2020 painopisteistä on ”Martat tekevät arjen tekoja huomista varten”. Ruoka- ja ravitsemusneuvonnassa korostetaan ympäristöystävällisiä valintoja, ilmastoystävällisiä ruoka-aineita ja suomalaisia luonnonantimia. Marttakoulun resepteissä kerrotaan ravintoarvojen lisäksi hiilijalanjälkiarvio.

Kotitalousneuvonnassa järjestetään kestävään ruokaan, asumiseen ja puutarhaan liittyviä kursseja, edistetään vastuullista ja kestävää ruoantuotantoa ja koulutusta, opastetaan asumisen ympäristövaikutusten vähentämiseen sekä kierrätyksen lisäämiseen, innostetaan kotipuutarhan ympäristöystävälliseen suunnitteluun ja perustamiseen sekä selvitetään oman toiminnan hiilijalanjälki.

Palkinnon vastaanotti toiminnanjohtaja Heli Hjälm.

Joonas Potkoselle palkinto myönnettiin tunnustuksena vuosikymmenen mittaisesta määrätietoisesta työstä pohjoiskarjalaisen maaseutumaiseman säilyttämi­seksi.

Potkosen viljelyyn vuokraamat pellot ovat useimmiten ol­leet hylkiöpeltoja, ja niiden saattaminen viljelykuntoon on vaatinut runsaasti työtä. Umpeen kasvaneen peltomaise­man pelastamisesta onkin tullut hänelle sydämen asia. Vuokraamillaan pelloilla Potkonen kasvattaa pääasiassa viljaa ja kuminaa. Vilja myydään piensäkeissä eläinten rehuksi ja riistan ruokintaan.

Ilomantsin paraatimaiseman, Parppeinvaaran, pahas­ti umpeen kasvanut maisema avattiin ja pellot kunnostettiin Joonas Potkosen aloitteesta ja biosfäärialueen paikal­listen kumppaneiden hankeyhteistyönä vuosina 2017–2018.

Joonas Potkonen on myös aktiivinen viestijä ja sovittelija, jonka yhteistyötaitojen avulla moni ympäristöön liittyvä ristiriita on saatu ratkaistua.

Majatalosta majataloon -tuotteiden yritysrypäs sekä Äksyt Ämmät -verkkokauppa palkittiin tunnustuksena aktiivisesta kestävän ja vastuullisen matkailun edistämisestä ja näkyväksi tuomisesta maakunnan alueella.

Majatalosta majataloon -tuotteiden yritysrypäs sekä Äksyt Ämmät -verkkokauppa edustavat esimerkillistä ja pitkäaikaista kestävän matkailun toimintalinjaa. Nämä yritykset ovat olleet edelläkävijöitä, ja ovat uskoneet kestävän kehityksen merkitykseen ja vetovoimaan jo ennen kuin siitä tuli laajemmin tunnettua.

Yritysryppäästä on tänä vuonna tullut myös ensimmäinen Sustainable Travel Finland (STF) -sertifikaatin Pohjois-Karjalassa saanut yritys ja se toimiikin tiennäyttäjänä muille alueen toimijoille. Aktiivisen viestinnän kautta yritysryppäällä on kokoaan suurempi vaikutus.

Muutamia vuosia sitten perustettuun Äksyt Ämmät verkkokauppaan (Äksyt Ämmät Oy) on valikoitu tuotteita yrityksiltä, joilla kestävyys on yhteisenä arvona. Mukana on suurelta osin naisten pyörittämiä yrityksiä Nurmeksesta Rääkkylään. Verkkokaupan avulla Pohjois-Karjalaan on luotu uusi, kestävän matkailun sektori.

Palkinnon vastaanotti yrittäjä Minna Murtonen.

--------------

Pohjois-Karjalan ELY-keskus palkitsee vuosittain Pohjois-Karjalan luonnon ja ympäristön hyväksi toimineen henkilön ja/tai yhteisön ja/tai yrityksen sekä biosfäärialuetoimijan tunnustuksena ansiokkaasta työstä ympäristöasioiden edistämiseksi. Tärkeää on se, että palkittava toimii omaehtoisesti ja esimerkillisesti ympäristön hyväksi Pohjois-Karjalassa.

Palkintoja on jaettu 19 kertaa alkaen vuodesta 2002.

Lisätietoja:

Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Ylijohtaja Ari Niiranen, puh. 0295 026 060, ari.niiranen(at)ely-keskus.fi
Johtaja Janne Kärkkäinen, puh. 0295 026 197, janne.karkkainen(at)ely-keskus.fi
Ympäristöasiantuntija Vilma Lehtovaara, puh. 0295 026 034, vilma.lehtovaara(at)ely-keskus.fi (biosfäärialuetoiminta)

Palkitut
Pielisen Kalajaloste Oy: markkinointijohtaja Juha Halonen, puh. 050 410 4347, myynti(at)pielisenkala.fi
Pohjois-Karjalan Martat ry: toiminnanjohtaja Heli Hjälm, puh. 040 015 1545, heli.hjalm(at)martat.fi
Maanviljelijä Joonas Potkonen, puh. 040 730 6421, kuuksenvaarankonepalvelu(at)gmail.com
Majatalosta majataloon sekä Äksyt Ämmät Oy: yrittäjä Minna Murtonen, puh. 0400 877 085, aksyt(at)aksytammat.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Kauppakatu 40 B, PL 69
80101 Joensuu

0295 026 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-karjala

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Joulukuu tavanomaista leudompi ja vuosi 2020 Suomen mittaushistorian lämpimin11.1.2021 07:32:10 EETTiedote

Joulukuu oli Pohjois-Karjalan maakunnassa viisi astetta tavanomaista leudompi. Esimerkiksi Valtimolla mitattiin joulukuun keskilämpötilaksi -3 astetta, kun se tavallisesti on -8,1 astetta. Vastaavasti Joensuun lentoasemalla mitattiin joulukuun keskilämpötilaksi -2,4 astetta, kun pitkän ajan keskiarvo on -7,3 astetta. Joulukuun sademäärä vaihteli Pohjois-Karjalan maakunnassa 40-48 mm, kun tavallisesti joulukuussa sataa 52 mm. Vuodenvaihteessa lunta oli 10-20 cm, eli noin 10 cm normaalia vähemmän. Lumen vesiarvo vaihteli joulukuun lopussa 22-44 mm, kun se vuodenvaihteessa on keskimäärin 60 mm. Pohjois-Karjalan maakunnan suurten järvien vedenkorkeudet ovat ajankohtaan nähden tavallista korkeammalla. Järvien vedenkorkeudet ovat pakastuneen sään johdosta laskussa Orivesi-Pyhäselkää lukuun ottamatta. Pakkaset voivat aiheuttaa avoimena olevilla jokiosuuksilla hyydepatoja, jotka voivat nostaa joen vedenkorkeutta nopeastikin. Orivesi-Pyhäselän vedenpinta on noussut noin 30 cm marraskuun puolivä

Pohjois-Karjalassa marraskuun lopussa 10 396 työtöntä22.12.2020 08:00:33 EETTiedote

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen alueella oli marraskuun lopussa 10 396 työtöntä työnhakijaa. Vuoden takaiseen tilanteeseen nähden työttömien määrä oli 1 436 henkilöä (16 %) suurempi. Työttömyyden kasvusta 47 % aiheutui lomautettujen määrän lisäyksestä. Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta (70 953 henkilöä) oli Pohjois-Karjalan ELY-alueella 14,7 %, vuosi sitten osuus oli 12,4 %. Koko maassa työttömien osuus työvoimasta oli 12,0 % ja vuosi sitten 8,7 %. Työllisyyskatsaus-sivusto Pohjois-Karjalan työllisyyskatsaus kokonaisuudessaan on Työllisyyskatsaus-sivustolla:www.temtyollisyyskatsaus.fi/pohjois-karjala.aspx Sivustolla ovat myös koko maan sekä kaikkien ELY-keskusalueiden työllisyyskatsausaineistot. Työnvälitystilasto Tilastokeskuksen StatFin-palvelussa TEMin Työnvälitystilaston keskeiset tiedot julkaistaan myös Tilastokeskuksen ilmaisessa StatFin-tilastotietokannassa: https://pxnet2.stat.fi/PXWeb/pxweb/fi/StatFin/StatFin__tym__tyonv/ https://pxnet2.stat.fi/PXWeb/pxweb/fi/StatFin/

Marraskuu oli lämmin Pohjois-Karjalassa. Sademäärät olivat lähellä tavanomaista.8.12.2020 15:32:49 EETTiedote

Marraskuun sademäärä oli Pohjois-Karjalassa lähellä tavanomaista. Kuukauden aikana satoi keskimäärin 60 mm, kun tavallisesti sataa 57 mm. Kuukauden päättyessä oli lunta maakunnan itä- ja pohjoisosissa 5-10 cm. Muualla maakunnassa lunta oli vain muutamia senttejä. Ilmatieteen laitoksen mukaan marraskuu oli Pohjois-Karjalassa reilun neljä astetta tavanomaista lämpimämpi. Esimerkiksi Valtimon kirkonkylällä mitattiin marraskuun keskilämpötilaksi 1,3 astetta, kun pitkänajan keskiarvo on -3,3 astetta. Vastaavasti Joensuun lentoasemalla marraskuun keskilämpötilaksi mitattiin 1,8 astetta, kun pitkänajan keskiarvo on -2,6 astetta. Pohjois-Karjalan maakunnan luonnontilaisten järvien ja jokien vedenkorkeudet ovat sateisen syksyn vaikutuksesta ajankohtaan nähden tavallista korkeammalla. Useimpien järvien vedenkorkeudet ovat kääntyneet jo laskuun, mutta Pielisen vedenkorkeus on ajankohtaan nähden harvinaisen korkealla. Joulukuun alussa Pielisen vedenkorkeus on ollut yhtä korkealla viimeksi vuonna 2

Pohjois-Karjalassa lokakuun lopussa 10 079 työtöntä24.11.2020 08:00:30 EETTiedote

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen alueella oli lokakuun lopussa 10 079 työtöntä työnhakijaa. Vuoden takaiseen tilanteeseen nähden työttömien määrä oli 1 353 henkilöä (16 %) suurempi. Puolet työttömyyden kasvusta aiheutui lomautettujen määrän lisäyksestä. Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli Pohjois-Karjalan ELY-alueella 14,2 %, vuosi sitten osuus oli 12,1 %. Koko maassa työttömien osuus työvoimasta oli 11,9 % ja vuosi sitten 8,6 %. Työllisyyskatsaus-sivusto Pohjois-Karjalan työllisyyskatsaus kokonaisuudessaan on Työllisyyskatsaus-sivustolla: www.temtyollisyyskatsaus.fi/pohjois-karjala.aspx Sivustolla ovat myös koko maan sekä kaikkien ELY-keskusalueiden työllisyyskatsausaineistot. Työnvälitystilasto Tilastokeskuksen StatFin-palvelussa TEMin Työnvälitystilaston keskeiset tiedot julkaistaan myös Tilastokeskuksen ilmaisessa StatFin-tilastotietokannassa. StatFin-tilastotietokannan osoite on https://pxnet2.stat.fi/PXWeb/pxweb/fi/StatFin/StatFin__tym__tyonv/ https://pxnet2.stat.fi/PXW

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme