Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Maakunnalliset ympäristöpalkinnot Tero Mustoselle, Huoneistohotelli Lietsulle sekä Mäkikylät ry kyläyhdistykselle

Jaa
Pohjois-Karjalan ELY-keskus jakoi vuoden 2021 maakunnalliset ympäristöpalkinnot 3.11.2021. Palkinnon saivat kontiolahtelainen ilmastotutkija Tero Mustonen Lumimuutos Osuuskunnasta, Huoneistohotelli Lietsu Joensuusta sekä Ilomantsin Maukkulassa, Paavonvaarassa ja Issakassa toimiva kyläyhdistys Mäkikylät ry.
Jero-järvi Pohjois-Karjalassa. Kuva: Ilkka Elo / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Jero-järvi Pohjois-Karjalassa. Kuva: Ilkka Elo / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.

Pohjois-Karjalan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) jakoi vuoden 2021 maakunnalliset ympäristöpalkinnot 3.11.2021 etätilaisuudessa. Palkintoja jaettiin tänä vuonna kolmessa eri sarjassa.

Tero Mustonen, ilmastotutkija – biosfäärialuepalkinto

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen myöntämän ympäristöpalkinnon biosfäärialuesarjassa sai kontiolahtelainen ilmastotutkija ja ammattikalastaja Tero Mustonen. Palkinto myönnetään ansiokkaasta toiminnasta pohjoiskarjalaisen luonnon, ilmaston ja vesiympäristön hyväksi ja kestävän kehityksen edistämisestä suuremmassa mittakaavassa.

Tero Mustonen on mm. osallistunut YK:n ilmastopaneelin IPCC:n 6. raportin kirjoittamiseen ja hänen luotsaamansa Lumimuutos Osuuskunta ennallistaa suo- ja metsäalueita ympäri Suomea. Lumimuutos Osuuskunnan kautta on tehty paljon kansainvälistä yhteistyötä, jossa ideoita ja hyviä käytäntöjä vaihdetaan alueiden ja ihmisten välillä. Mustonen osaa esittää asioita kansantajuisesti ja on tuonut paljon kansainvälistä huomiota ilmaston ja vesiympäristön ongelmille.

Huoneistohotelli Lietsu – yrityspalkinto

Yrityssarjassa palkittu Huoneistohotelli Lietsu on sitoutunut kestävän matkailun kehittämiseen, osaamisen lisäämiseen sekä vastuullisesta matkailusta viestimiseen.

Vuoden 2019 vuoden lopulla avautunut Lietsu on melko uusi toimija, mutta jo tiennäyttäjä alallaan. Vastuullisuus on ollut toimintakonseptin pohjana alusta alkaen. Tämä näkyy arjessa sähkön- ja vedenkäytön hallinnassa, tehostetussa jätteiden kierrätyksessä ja ennakoinnissa, ekologisissa ja eettisissä hankinnoissa sekä paikallisessa yhteistyössä. Heillä on Ekokompassi-ympäristöohjelman sertifikaatti, ja Lietsu kuuluu kansalliseen energiatehokkuussopimukseen sekä Joensuun seudun ilmastokumppanuusverkostoon.. Lietsu on ensimmäinen Joensuussa Sustainable Travel Finland -merkin saanut pk-yritys.

Lietsu on esimerkillisesti tehnyt yhteistyötä paikallisten oppilaitosten kanssa ja tarjonnut opiskelijoille paikan oppia vastuullisuudesta ja kestävyydestä. Lietsun toiminnan ytimessä on tiedottaminen ympäristövastuullisuudesta asiakkaille. Viestintää tehdään nimenomaan oman esimerkin kautta ja toisaalta asiakkailta kerätään palautetta ja ideoita toiminnan kehittämiseksi yhä vastuullisemmaksi.

Kyläyhdistys Mäkikylät ry (Maukkula, Paavonvaara, Issakka) – yhteisöpalkinto

Yhteisösarjassa palkittu Mäkikylät ry on Ilomantsissa toimiva kolmen kylän yhteinen (Maukkula, Paavonvaara, Issakka) voimanponnistus, joka tekee talkootyötä kylien elinvoimaisuuden eteen huomattavia työtuntimääriä vuosittain. Mm. haitalliseksi luokiteltujen vieraslajien torjuntatalkoisiin osallistuu vuosittain lukuisa määrä ihmisiä. Kyläyhdistyksen alueelle on myös rakennettu luontopolku turvekattoisine laavuineen.

Kyläyhdistys on ollut rakentamassa yhdessä ELY-keskuksen kanssa Ilomantsinjärven valumavesien vähentämiseksi kosteikkoaluetta, joista ensimmäiset kokooma-altaat on jo kaivettu. Kosteikkoalueen ympärille on tulossa virkistysalue luontopolkuineen ja rakennelmineen. Tulevaisuudessa tehdään myös esteetön, pienempi lenkki kosteikkoaltaan ympärille.

Mäkikylät ry on ollut toiminnassa vuodesta 2003 saakka. Vaaramaisemista tunnettu yhdistys haluaa pitää ympäristön siistinä ja miellyttävänä paikkana asua. Kylien alueella on vakituisia asujia noin 200, jonka lisäksi mökkiläisiä noin 50 henkeä.

Maakunnallinen ympäristöpalkinto

Pohjois-Karjalan ELY-keskus palkitsee vuosittain Pohjois-Karjalan luonnon ja ympäristön hyväksi toimineen henkilön ja/tai yhteisön ja/tai yrityksen sekä biosfäärialuetoimijan tunnustuksena ansiokkaasta työstä ympäristöasioiden edistämiseksi. Tärkeää on, että palkittava toimii omaehtoisesti ja esimerkillisesti ympäristön hyväksi Pohjois-Karjalassa.

Palkinto on jaettu kaksikymmentä kertaa alkaen vuodesta 2002. Tänä vuonna palkintoina jaettiin taiteilija Henriikka Leppäsen tekemät Räpyläkulho -keramiikkateokset.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Ylijohtaja Ari Niiranen, puh. 0295 026 060, ari.niiranen(at)ely-keskus.fi
Johtaja Janne Kärkkäinen, puh. 0295 026 197, janne.karkkainen(at)ely-keskus.fi
Ympäristöasiantuntija Vilma Lehtovaara, puh. 0295 026 034, vilma.lehtovaara(at)ely-keskus.fi (biosfäärialuetoiminta)

Kuvat

Jero-järvi Pohjois-Karjalassa. Kuva: Ilkka Elo / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Jero-järvi Pohjois-Karjalassa. Kuva: Ilkka Elo / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Kauppakatu 40 B, PL 69
80101 Joensuu

0295 026 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-karjala

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Maaseuturahoituksen vuosikatsaus - Pohjois-Karjalan maaseudulle rahoitusta 86 miljoonaa vuonna 20221.3.2023 09:00:00 EET | Tiedote

Pohjois-Karjalan maaseudulle ohjautui viime vuonna 86 miljoonaa julkista rahoitusta, ilmenee Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen julkaisemasta maaseuturahaston vuosikatsauksesta. Summa koostuu EU:n maaseuturahaston ja valtion kansallisesta rahoituksesta. Lisäksi mukana on kuntien sekä hakijoiden omaa rahoitusta. Rahoitusta myönnettiin maatilojen ja maaseutuyritysten toimintaan, yleiseen maaseudun kehittämiseen sekä investointeihin. Maaseuturahaston elpymisrahoituksella pyrittiin edistämään uusiutuvaa energiatuotantoa. Pielisen Bio Oy:lle myönnettiin yli 2,5 miljoonan euron avustus biokaasulaitoksen rakentamiseen Lieksaan. Luomun ja luonnontuotteiden suosio jatkuu maakunnassa. Kiteen Puhoksessa toimivalle pakastekuivausyritys Nordic Freeze Dry Oy:n toimintaa tuettiin 700 000 euron investointiavustuksella. Kyseessä on Suomen ensimmäinen teollisen mittakaavan pakastekuivauslaitos.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme