Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Maaseuturahoituksen vuosikatsaus - Pohjois-Karjalan maaseudulle rahoitusta 86 miljoonaa vuonna 2022

Jaa
Pohjois-Karjalan maaseudulle ohjautui viime vuonna 86 miljoonaa julkista rahoitusta, ilmenee Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen julkaisemasta maaseuturahaston vuosikatsauksesta. Summa koostuu EU:n maaseuturahaston ja valtion kansallisesta rahoituksesta. Lisäksi mukana on kuntien sekä hakijoiden omaa rahoitusta. Rahoitusta myönnettiin maatilojen ja maaseutuyritysten toimintaan, yleiseen maaseudun kehittämiseen sekä investointeihin. Maaseuturahaston elpymisrahoituksella pyrittiin edistämään uusiutuvaa energiatuotantoa. Pielisen Bio Oy:lle myönnettiin yli 2,5 miljoonan euron avustus biokaasulaitoksen rakentamiseen Lieksaan. Luomun ja luonnontuotteiden suosio jatkuu maakunnassa. Kiteen Puhoksessa toimivalle pakastekuivausyritys Nordic Freeze Dry Oy:n toimintaa tuettiin 700 000 euron investointiavustuksella. Kyseessä on Suomen ensimmäinen teollisen mittakaavan pakastekuivauslaitos.
Kiteen maaseutumaisemaa, kesäkuu 2022. Kuva: Sanna Ruuska / Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Kiteen maaseutumaisemaa, kesäkuu 2022. Kuva: Sanna Ruuska / Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Maaseudun yritysrahoitus Pohjois-Karjalassa maan kärkitasoa

Pohjois-Karjalan ELY-keskus myönsi viime vuonna maaseuturahaston yritysrahoitusta 64 kohteeseen yhteensä 5,8 miljoonaa euroa.  Maaseuturahoituksen yritystuen suosio on edelleenkin koko maan mittakaavassa ykköstasoa. Vuonna 2022 yritysrahoituksen avulla luotiin 13 uutta yritystä ja 120 uutta työpaikkaa Pohjois-Karjalaan. Eniten ELY-keskuksen myöntämää yritysrahoitusta kohdistui Lieksaan, Kiteelle ja Tohmajärvelle. Toimialoista eniten tuettiin uusiutuvaa energiantuotantoa.

Elpymisrahoitusta energiahankkeisiin

Maaseuturahaston elpymisvarojen yritystukien haku käynnistyi vuoden 2021 puolella ja viimeiset päätökset tehtiin vuoden 2022 loppuun mennessä. Koronapandemiaan liittyvä elpymistuki yrityksille oli suunnattu hankkeisiin, joissa hankitaan uutta ja tehokkaampaa tai energiaa säästävää taikka muilla tavoin parasta käyttökelpoista tekniikkaa, lisätään uusiutuvan energian käyttöä ja tuotantoa sekä digitaalisuutta yritystoiminnassa. Elpymisrahoitusta myönnettiin varsinkin uusiutuvan energiatuotannon edistämiseen. Pielisen Bio Oy:lle Lieksaan myönnettiin yli 2,5 miljoonan euron avustus biokaasulaitoksen rakentamiseen. Maaseuturahaston yritystukea hyödynnettiin muutenkin uusiutuvan energiatuotannon edistämiseen: mm. lähes kuudellekymmenelle eri aurinkopaneelihankkeelle myönnettiin tukea yhteensä yli 600 000 euroa.

Maatalouden tilanne erittäin haasteellinen

Maatalouden tilanne maakunnassa jatkuu edelleen erittäin haasteellisena. Yhä useampi maanviljelijä on joutunut lopettamaan tilanpidon kustannusten nousun ja energiakriisin vuoksi. Maitotilojen määrän ja maidon kokonaistuotannon lasku jatkuu. Vuonna 2022 maitoa tuottavia tiloja oli 276 kpl, mikä on 21 vähemmän kuin edellisenä vuonna.  Maidontuotanto väheni n. 4 prosenttia 108 milj. litraan. Sukupolvenvaihdoksia maakunnan maatiloilla tehtiin vain 2 kpl vuonna 2022, kun edellisenä vuonna niitä tehtiin 17 kpl.

Luomun ja luonnontuotteiden suosio jatkuu

Luomutuotannon osalta Pohjois-Karjalan tilanne on edelleen erinomainen.  Luomun osuus kokonaispeltopinta-alasta on Suomen kärkitasoa eli kaikkiaan 27 prosenttia. Valtakunnallisesti vastaava luku on 15 %. Maatiloja maakunnassa oli vuonna 2022 kaikkiaan 1 999 kpl, joista luomutiloja oli 332. Maatilayritykset pyrkivät panostamaan entistä enemmän luomuun ja eläinten hyvinvointiin.

Marjanviljelyala jatkaa hyvää kasvuaan Pohjois-Karjalassa. Vuonna 2022 viljelty ala oli 987 hehtaaria, kun vuoden 2021 lopussa se oli 964 hehtaaria. Marjoista eniten viljeltyjä ovat mustaherukka ja mansikka. Eniten marjanviljelypinta-alaa löytyy Kiteeltä ja Ilomantsista.

Marjoja hyödyntää myös kiteeläinen pakastekuivausyritys Nordic Freeze Dry Oy, joka on saanut rahoituspäätöksen ensimmäisen vaiheen investointeihin Pohjois-Karjalan ELY-keskukselta. Kahden miljoonan investointihanke sai tukea 35 % kustannuksista eli 700 000 euroa. Kyseessä on Suomen ensimmäinen teollisen mittakaavan pakastekuivauslaitos.

Uusi ohjelmakausi CAP27 alkoi, mikä muuttui?

EU:n uusi ohjelmakausi CAP27 käynnistyi vuoden 2023 alussa.  Lyhenne CAP tarkoittaa EU:n yhteistä maatalouspolitiikkaa. Alkava ohjelmakausi tuo mukanaan muutoksia sekä maaseudun kehittämisen tukiin että viljelijätukiin. Tukien valvonta tulee muuttumaan, kun satelliittikuvantamiseen perustuva peltovalvonta otetaan käyttöön. Kaikissa hakumuodoissa luovutaan paperilomakkeista ja siirrytään sähköiseen hakuun.

Kaikista uuden ohjelmakauden mukanaan tuomista muutoksista kerrotaan Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen järjestämissä koulutus- ja infotilaisuuksissa, joista löytyy tarkempaa tietoa ELY-keskuksen tapahtumakalenterista: Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen järjestämät CAP27 koulutus- ja infotilaisuudet kevät 2023

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen maaseutu ja energia -yksikön päällikkö Timo Tanskanen, puh. 0295 026 170, timo.tanskanen(at)ely-keskus.fi


Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen maaseutu- ja energiayksikön johtava asiantuntija Arto Ruuska, puh. 0295 026 098, arto.ruuska(at)ely-keskus.fi


Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen maaseutu- ja energiayksikön johtava asiantuntija Jarmo Heikkilä, puh. 0295 021 265 jarmo.heikkila(at)ely-keskus.fi

Kuvat

Kiteen maaseutumaisemaa, kesäkuu 2022. Kuva: Sanna Ruuska / Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Kiteen maaseutumaisemaa, kesäkuu 2022. Kuva: Sanna Ruuska / Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Kauppakatu 40 B, PL 69
80101 Joensuu

0295 026 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-karjala

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme