Kainuun ELY-keskus

Maatilayrittäjille neuvoja edullisesti

Jaa

Maatilojen neuvontajärjestelmä Neuvo 2020 tarjoaa maatilayrittäjille neuvonta- ja asiantuntijapalveluita edullisesti. Viljelijän maksettavaksi jää vain arvonlisäveron osuus. Neuvonnan kustannukset ovat 63 euroa tunnilta sekä matkakulut.

Neuvo 2020 tarjoaa edullista neuvontaa maatiloille. Kuva: ©maaseutuverkosto
Neuvo 2020 tarjoaa edullista neuvontaa maatiloille. Kuva: ©maaseutuverkosto

Kainuulaisille maatiloille on annettu neuvontaa tällä hetkellä 441 tilalle, joka on 65 % vuonna 2021 tukea hakeneista tiloista. Osa tiloista käyttää Neuvo 2020 -palveluita aktiivisesti, mutta osa ei ole käyttänyt palveluja lainkaan tai on käyttänyt vasta hyvin vähän. Eniten neuvontaa Kainuun maatiloille on annettu tekemällä terveydenhuoltosuunnitelmia ja neuvomalla ympäristökorvauksissa sekä kilpailukyvyn parantamisessa ja luomuun liittyvissä asioissa. 

Yksi maatila voi saada neuvontaa 15 000 euron edestä vuosina 2014-2022. Neuvo 2020 -palvelun varat tulevat osana Suomen maaseudun kehittämisohjelmaa. Neuvontaorganisaatio hakee kustannuksiin tuen suoraan ELY-keskuksesta.

Kainuun ELY-keskuksen maaseutupalvelujen yritysasiantuntija Eeva Heikkinen kannustaa asiantuntijapalveluiden käyttöön.

- Maatalouteen kohdistuu monenlaisia haasteita, esimerkkinä viimeaikainen kustannusten nousu. Kaikkea ei tarvitse itse selvittää ja yrittäjä säästää omaa aikaansa, kun kysyy asiantuntijalta, kertoo Heikkinen.

Neuvontajärjestelmän tarkoitus on tarjota varmuutta maatalouden tukiehtojen, säädösten ja vaatimusten ymmärtämisessä sekä niiden noudattamisessa käytännössä. Lisäksi Neuvo -palvelun tarkoitus on antaa apua tilan kehittämistoimenpiteiden, talouden ja sukupolvenvaihdoksen suunnitteluun. Neuvontaa annetaan maatilan tarpeet ja lähtökohdat huomioiden.

Tilojen kannattaa käyttää Neuvo 2020 –tukea, jos esimerkiksi:

  • tukiehtojen ymmärtämisessä on haasteita ja valvonta jännittää
  • eläinten hyvinvoinnin parantamiseen pitäisi saada lisää näkemystä
  • pitäisi laatia eläinten terveydenhuoltosuunnitelma, energiasuunnitelma ja ympäristösuunnitelma
  • suunnitelmissa on sukupolvenvaihdos, investointi, yhtiöittäminen, energiatehokkuuden parantaminen ja näihin on tarve tehdä alustavia laskelmia ja on tarve neuvonnalle
  • paikallaan olisi tehdä laskelmia ja suunnitelmia maatilan taloudesta, nykyaikaistamisesta ja kilpailukyvyn parantamisesta
  • pitäisi laskea tuotannon kannattavuutta, tuotteiden katteita ja tuotantokustannuksia
  • suunnitelmissa on tuotantosuunnan muutos, esimerkiksi luomu kiinnostaa
  • velkaneuvonta tai apu verosuunnitteluun ei olisi pahitteeksi.

Huom. Tuotantoeläinten hyvinvointisuunnitelmien teko osana Neuvo 2020 -järjestelmää päättyy vuoden 2021 lopussa. Vuoden 2022 alusta hyvinvointisuunnitelmat toteutetaan osana viljelijätukiin kuuluvaa eläinten hyvinvointikorvausta. Vuoden 2021 aikana Neuvo 2020 -järjestelmään tehdyt hyvinvointisuunnitelmien ennakkoilmoitukset saa kuitenkin toteuttaa ilmoitetusti.

Neuvo 2020 -neuvojia on Ruokaviraston neuvojarekisterissä. Neuvo 2020 -neuvontaa antavat muun muassa ProAgria ja terveydenhuoltoa tekevät eläinlääkärit.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kainuun ELY-keskus
maaseutupalvelut -yksikkö
yritysasiantuntija Eeva Heikkinen
p. 0295 023 539, eeva.heikkinen@ely-keskus.fi

Kuvat

Neuvo 2020 tarjoaa edullista neuvontaa maatiloille. Kuva: ©maaseutuverkosto
Neuvo 2020 tarjoaa edullista neuvontaa maatiloille. Kuva: ©maaseutuverkosto
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kainuun ELY-keskus
Kainuun ELY-keskus
Kalliokatu 4
87100 Kajaani

029 502 3500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kainuu

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Kainuun TE-toimiston johtajaksi on valittu Pauli Piilma17.1.2022 15:41:56 EET | Tiedote

Kainuun TE-toimiston johtajan virkaan on valittu OTK, varatuomari Pauli Piilma. Virka on määräaikainen ja valinta on tehty 31.12.2024 saakka. Piilma aloittaa tehtävässä 1.2.2022. Piilmalla on pitkä kokemus organisaatioiden johtamisesta sekä muutosjohtamisesta. Hän on toiminut muun muassa kunnanjohtajana, Finnveran eri tehtävissä (viimeisimmäksi aluejohtajana) sekä TE-keskuksen johtajana vastaten mm. TE-toimistojen ohjauksesta ja valvonnasta. Piilma siirtyy uuteen tehtäväänsä Kajaanin ammattikorkeakoulun projektipäällikön tehtävästä. TE-toimiston johtaja vastaa TE-toimiston palveluiden tuloksellisuudesta ja palvelulupauksen täyttämisestä, strategisesta johtamisesta, sidosryhmäyhteistyöstä, resurssien kohdentamisesta kustannustehokkaasti ja asiakaslähtöisesti tuloksellisuutta edistävällä tavalla sekä muutosten toimeenpanosta. Viran sijoituspaikka on Kajaani. Työ- ja elinkeinopalvelut (TE-palvelut) on työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalaan kuuluva, työnantajia ja työnhakijoita palvel

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme