Maidontuotanto on murroksessa myös Kainuussa
Maidontuotanto väheni Kainuussa vuonna 2022. Maitoa lähetettiin meijeriin 143 tilalta yhteensä lähes 63 miljoonaa litraa. Kustannusten nousu ja maailmantilanteen epävarmuus vaikuttavat myös investointihalukkuuteen, mutta toimia maatalouden tukemiseksi on saatavilla uuden CAP27 (EU:n yhteinen maatalouspolitiikka) suunnitelmakauden käynnistyttyä.

Viime vuonna lähetetty maitomäärä väheni 1,478 miljoonaa litraa - vähän yli 2 prosenttia verrattuna edelliseen vuoteen. Maidonlähettäjien määrä väheni vajaa 4 %. Vuonna 2017 on maidontuotanto ollut lähes samalla tasolla.
Rakennemuutos Kainuun lypsykarjatiloilla on ollut rajua. Vuonna 1996 maidontuottajia oli Kainuussa (Vaala poisluettuna) vielä 891 ja tuotettu maitomäärä 58 miljoonaa litraa. Reilun kahdenkymmenenviiden vuoden aikana tuottajien määrä on pudonnut yli 80 %, mutta tästä huolimatta tuotanto on kasvanut noin 10 %.
Tilakoko on kasvanut merkittävästi, mikä on edellyttänyt isoja investointeja rakennuksiin, koneisiin, eläimiin ja osaamiseen. Vuonna 2022 keskimääräinen maidontuotanto oli 439 000 litraa/tila. Tilakohtainen keskituotos on noussut reilusti yli kuusinkertaiseksi 25 vuodessa.
Vuonna 2022 meijeriin lähetetty maitomäärä kasvoi Kajaanissa 0,2 miljoonaa litraa. Kasvua tapahtui myös Kuhmossa ja Hyrynsalmella. Näissä kunnissa ovat valmistuneet viimeisimmät isommat navettainvestoinnit. Syksyllä 2019 Kuhmossa oli kolmet navetta-avajaiset. Kajaanissa, Hyrynsalmella ja Kuhmossa valmistui uusi tuotantorakennus vuonna 2020. Kainuun kunnista selkeästi eniten laskua maitomäärässä oli Puolangalla 0,6 miljoonan litran verran.
Puolangalla tilakohtainen maidon keskituotos vuonna 2022 oli yli kaksinkertainen (894 000 litraa) verrattuna koko Kainuun vastaavaan maitomäärään (439 000 litraa). Kainuun tilakohtainen maidon keskituotos nousi vuonna 2022 yhden prosentin (5 000 litraa). Alhaisimmillaan tilakohtainen keskituotos oli Paltamossa.
Maidontuotanto on Kainuun maatalouden selkäranka
Kainuun ELY-keskuksen yhtenä tavoitteena alkaneen uuden CAP27 suunnitelmakautena on säilyttää maataloustuotannon määrä ennallaan. Maidontuotannon osalta tavoite on täyttynyt, mutta kahtena edellisenä vuotena maidontuotanto on laskenut aiempiin vuosiin verrattuna.
Maidontuotannon laskua voidaan selittää investointien vähentymisellä sekä tuotannosta luopuvilla tiloilla. Maidontuotannon investointihalukkuutta on hillinnyt muun muassa Valion siirtyminen maidonhankinnassa sopimustuotantoon 2019. Myös nopea tuotantokustannusten hinnannousu on heikentänyt kannattavuutta. Tulevien investointien kustannusten ja kannattavuuden arviointi on ollut haastavaa. Monella pienemmällä maatilalla tilan kehittämistä ei ole nähty kannattavana, mikäli tuotannolle ei ole ollut jatkajaa tiedossa.
Investoiminen muun muassa eläinten hyvinvointiin, työympäristön parantamiseen, aurinkoenergiaan ja muihin kohteisiin ovat mahdollistaneet maidontuotannon kehittämisen nykyisissä puitteissa. Maitotiloilla on myös uudisrakennus- ja laajennusinvestointisuunnitelmia tuotannon kehittämiseen. Sukupolvenvaihdokset ja investoinnit maatiloilla ovat erittäin tärkeitä maatalouden ja maidontuotannon jatkuvuuden kannalta.
Liitteissä maitomäärien ja -tilojen kehitys Kainuussa. Taulukot koottu Osuuskunta Maitosuomen ja Osuuskunta Pohjolan Maidon antamista tiedoista.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kainuun ELY-keskus
yritysasiantuntija Eeva Heikkinen
p. 0295 023 539, eeva.heikkinen@ely-keskus.fi
Kuvat

Liitteet
Tietoja julkaisijasta
Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus
Työvoimatiekartta pureutuu työvoimapulan syihin ja ratkaisuihin2.2.2023 08:53:23 EET | Tiedote
Työvoiman saatavuus on jo yksi merkittävimmistä esteistä yritysten kasvulle, mutta johtuvatko rekrytointiongelmat sopivan työvoiman puutteesta, kohtaanto-ongelmista vai jostain muusta? Paikkoja auki, etsitään tekijät! -tilaisuudessa Kajaanissa 7.2.2023 keskustellaan työ- ja elinkeinoministeriön Työvoimatiekartta-hankkeen tuloksista ja etsitään ratkaisuja työvoiman saatavuuteen.
Kainuun työttömyys selkeästi koronakriisiä edeltävää tasoa matalammalla27.1.2023 08:00:00 EET | Tiedote
Kainuun työttömyys laski joulukuussa 8 % vuoden takaisesta ja 13 % koronakriisiä edeltävästä vuoden 2019 joulukuusta. Pitkäaikaistyöttömyyden väheneminen jatkuu. Työvoiman kysyntä piristyi joulukuussa ja työvoimasta on kova pula.
Varsavaaran tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostus nähtävillä21.12.2022 14:26:56 EET | Tiedote
Prokon Wind Energy Finland Oy suunnittelee Paltamon kunnan alueelle Varsavaaraan tuulivoimaloiden aluetta. Hankealueen pinta-ala on noin 35 neliökilometriä, ja sille sijoittuisi maksimissaan 21 tuulivoimalaa. Yksittäisen voimalan teho tulisi olemaan 6-10 MW ja kokonaiskorkeus enintään 300 metriä.
Kainuun työttömyys pienentynyt huomattavasti20.12.2022 08:00:00 EET | Tiedote
Kainuussa oli marraskuun lopussa noin 2 700 työtöntä työnhakijaa. Työttömyys laski 8 % vuoden takaisesta ja 11 % koronakriisiä edeltävästä vuoden 2019 marraskuusta. Pitkäaikaistyöttömiä oli jo alle 600. Työvoiman kysyntä on vähentynyt, mutta osaavasta työvoimasta on edelleen kova pula.
Pieni-Paljakan tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostus tulee nähtäville8.12.2022 10:47:43 EET | Tiedote
Prokon Wind Energy Finland Oy suunnittelee Pieni-Paljakan tuulivoimahanketta Puolangan ja Ristijärven rajalle Hyrynsalmen kunnan tuntumaan. Tuulivoimapuistoon on suunnitteilla 9 voimalaa, yksikköteholtaan 6-10 MW. Voimaloiden korkeus on enintään 300 metriä ja kokonaisteho enintään 90 MW. Hankkeen yhteysviranomaisena toimii Kainuun ELY-keskus.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme