Pohjois-Savon ELY-keskus

Maidontuotanto väheni Pohjois-Savossa reilut kaksi prosenttia vuonna 2022

Jaa

Pohjois-Savossa tuotettiin maitoa viime vuonna 309,5 miljoonaa litraa. Tämä on hieman yli seitsemän miljoonaa litraa vähemmän kuin vuonna 2021, jolloin maitoa toimitettiin meijeriin 316,6 miljoonaa litraa. Koko Suomen maidontuotanto oli viime vuonna 2 149,5 miljoonaa litraa, vähennystä tuli noin 2,5 % edelliseen vuoteen verrattuna. Pohjois-Savon osuus koko Suomen maidontuotannosta oli viime vuonna 14 %.

kuva: @maaseutuverkosto, Martina Motzbäuchel
kuva: @maaseutuverkosto, Martina Motzbäuchel

Maitotilojen määrä väheni viime vuonna edelleen melko nopeasti sekä Pohjois-Savossa että koko Suomessa. Vuoden 2022 lopussa maitoa toimitti meijeriin Pohjois-Savossa 634 tilaa. Edellisen vuoden lopussa maidontuottajia oli vielä 692 tilaa. Maitotilojen määrä väheni eniten Kuopiossa, 12 tilalla ja Vieremällä, 9 tilalla, summaa Pohjois-Savon ELY-keskuksen maaseutuasiantuntija Juha Ikäheimo.

Kuopio jatkaa valtakunnan ykkösenä maidontuotannossa

Pohjois-Savon kunnista eniten maitoa tuotettiin Kuopiossa, 68,7 miljoonaa litraa. Kuopio on edelleen myös valtakunnan kärkikunta maidontuotannossa. Kiuruvesi oli viime vuonna Suomen kunnista kolmas Kuopion ja Kurikan jälkeen 52,9 miljoonan litran tuotannolla. Maidontuotanto väheni Lapinlahtea ja Kaavia lukuun ottamatta kaikissa pohjoissavolaisissa kunnissa. Erityisen paljon tuotanto väheni Suonenjoella, yli 11 prosenttia vuoteen 2021 verrattuna. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Maaseutuasiantuntija Juha Ikäheimo, Pohjois-Savon ELY-keskus, p. 0295 026 010.

etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

kuva: @maaseutuverkosto, Martina Motzbäuchel
kuva: @maaseutuverkosto, Martina Motzbäuchel
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 26.1.202326.1.2023 11:39:09 EET | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,08. Nyt taso on 2 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon ja vedenpinta on noussut vuodenvaihteesta 6 cm. Nyt pinnan nousupyrähdys vaikuttaa rauhoittuvan sään pakastuessa, mutta tuskin kääntyy laskevaksi ennen kevättä. Iisalmen reitillä vesistöjen pinnat ovat säännöstelylupien mukaisissa korkeuksissa, ja juoksutus on ollut viime viikkoina noin kaksinkertainen ajankohdan keskimääräiseen, mutta kapasiteettiin nähden kuitenkin pienehköä. Pinnat yritetään pitää edelleen kesäkorkeuksissa. Nilsiän reitin alaosassa Syvärin ja Vuotjärven pinnat ovat lähellä ajankohdan keskimääräistä tasoa. Juojärvi on 5 cm ajankohdan keskimääräistä alempana. Säännöstelylupien mukaisiin raja-arvoihin on reilusti pelivaraa. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 21 cm alle ajankohdan keskimääräisen tason, kun verrataan 30 viimeisen vuoden tilastoihin. Lukema on nyt N2000+ 75,93. Haukiveden pinta on noussut tammikuussa 3 cm ja ennuste näyttää saman suun

Työvoimatiekartalla uusia ratkaisuja osaavien tekijöiden saatavuuteen Pohjois-Savossa17.1.2023 14:52:46 EET | Tiedote

Työministeri Tuula Haataisen syksyllä 2021 käynnistämässä Työvoimatiekartta-hankkeessa on selvitetty työvoimapulan ja kohtaanto-ongelmien syitä ja etsitty toimia, joilla työvoiman saatavuutta voitaisiin parantaa koko Suomessa. Paikkoja auki, etsitään tekijät! -tilaisuudessa 17.1.2023 ministeriön johto ja asiantuntijat kertoivat Pohjois-Savon tuloksista. Tilaisuudessa kuultiin myös maakunnan edustajien näkemyksiä työvoiman saatavuuden parantamisesta.

Pohjois-Savon ELY-keskus päivitti työlupalinjaustaan2.1.2023 09:00:00 EET | Tiedote

Alueellisen linjauksen tarkoituksena on tukea työvoiman saatavuutta Pohjois-Savon ELY-keskuksen alueella huomioiden alueen työmarkkinoiden erityispiirteet. ELY-keskuksen laatima alueellinen työlupalinjaus linjaa ne ammattialat, joilla työvoiman saatavuus on vaikeutunut ja joihin on mahdollista rekrytoida työvoimaa EU:n ulkopuolelta ilman, että työpaikka on julkisesti haussa. Nyt päivitetty linjaus on voimassa 30.6.2023 asti.

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 29.12.202229.12.2022 10:27:43 EET | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,02. Nyt taso on 7 cm alle ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon ja vedenpinta näyttää kääntyneen hitaasti laskevaksi. Lähipäiviksi ennustettu lämpimämpi jakso ei juuri ehdi vaikuttaa virtaamiin ja vedenkorkeuksiin. Iisalmen reitillä vesistöjen pinnat ovat säännöstelylupien mukaisissa korkeuksissa, ja juoksutus on ollut viime viikkoina vähäistä. Pinnat yritetään pitää kesäkorkeuksissa seuraavat pari kuukautta. Nilsiän reitin alaosassa Syvärin ja Vuotjärven pinnat ovat lähellä ajankohdan keskimääräistä tasoa. Juojärvi on lähes 10 cm ajankohdan keskimääräistä alempana. Säännöstelylupien mukaisiin raja-arvoihin on reilusti pelivaraa, mutta tuskin näistä vesistöistä on merkittävästi lisäkilovatteja otettavissa sähköpulan tasaamiseen. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 21 cm alle ajankohdan keskimääräisen tason, kun verrataan 30 viimeisen vuoden tilastoihin. Lukema on nyt N2000+ 75,90. Haukiveden pinta on pysynyt joulukuussa ennalla

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme