VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Många av åtgärderna i statsrådets cleantech-strategi genomfördes

Jaa

Statens revisionsverk utredde genomförandet av statsrådets cleantech-strategi. I strategin, som koordinerades av Arbets- och näringsministeriet, fastställdes 17 åtgärder som olika ministerier fick i uppgift att vidta. Genomföran-det av strategin var inte till alla delar planerat eller koordinerat på ett konsekvent sätt, men ministerierna lyckades trots detta genomföra merparten av de uppgifter som anvisats dem.

Statens revisionsverk utredde i sin effektivitetsrevision om genomförandet av statsrådets cleantech-strategi från 2014 varit konsekvent och av hög kvalitet samt om man strävat efter kostnadseffektivitet i genomförandet. Cleantech-strategin genomfördes under perioden 2012–2015 i anslutning till det strategiska cleantech-programmet, som koordinerades av Arbets- och näringsministeriet. Cleantech betyder ren teknik, det vill säga tjänster, produkter och processer som ökar den hållbara användningen av naturresurser och minskar de negativa miljökonsekvenserna av verksamheten.

Vid revisionen granskades hur väl genomförandet av cleantech-strategin tillämpade god praxis. Genomförandet av cleantech-strategin hade inte till alla delar planerats, koordinerats eller följts upp enligt de kriterier som fastställts i revisionen, på ett konsekvent eller högkvalitativt sätt. I samband med genomförandet skulle man enligt planerna också tillsätta ledningsgruppen Cleantech Finland Board, vilket emellertid aldrig gjordes. Gruppen skulle ha spelat en viktig roll som ledare för genomförandet av strategin.

Trots den minimala koordinationen och det bristande stödet har ministerierna genomfört de flesta av de åtgärder som anvisats dem på ett framgångsrikt sätt. Ministerierna har till exempel inrättat pilotmiljöer och projekt för utveckling av cleantech samt stött utbildning med anknytning till branschen. År 2015 ordnade organisationen som ledde det strategiska cleantech-programmet också Cleantech Global Summit, ett stort internationellt evenemang för branschexperter.

Meddelande och revisionsberättelse finns på webbplatsen VTV.fi

Mer information

Katja Estlander, ledande effektivitetsrevisor
Tfn 040 7358 918
katja.estlander@vtv.fi

Markku Turtiainen, effektivitetsrevisionsråd
Tfn 040 7354 865
markku.turtiainen@vtv.fi

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
Porkkalankatu 1, PL 1119
00101 Helsinki

09 4321http://www.vtv.fi

Statens revisionsverk (VTV) finns i anknytning till riksdagen och är den högsta externa revisorn, som reviderar skötseln av statsfinanser, övervakar finanspoltiken och utövar tillsyn över parti- och valfinansieringen. Med oberoende revisionsarbetet säkerställer verket att statens medel används för av riksdagen beslutade ändamål på ett lagenligt och ändamålsenligt sätt och att finanspolitiken utövas på ett hållbart sätt.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Makeran lisärahoitus yhdistetty maatalouden investointitukiin – lisärahoituksen vaikutuksia biotaloustrategian tavoitteisiin ei voida arvioida10.1.2019 06:45Tiedote

Maatilatalouden kehittämisrahastolle myönnetty 90 miljoonan euron lisärahoitus on sulautettu suoriin investointiavustuksiin, joiden tarkoitus on tukea maatalouden kannattavuutta ja kilpailukykyä. Ei kuitenkaan ole itsestään selvää, että suorat avustukset ovat edullisia valtiontaloudelle, vaan myös vaihtoehtoisia investointitukimuotoja tulisi arvioida.

Tilläggsfinansieringen till Makera har sammanslagits med investeringsstöden för jordbruk – dess inverkan på målen för den bioekonomiska strategin går inte att utvärdera10.1.2019 06:45Tiedote

Tilläggsfinansieringen på 90 miljoner euro till Gårdsbrukets utvecklingsfond har sammanslagits med direkta investeringsbidrag, som ska stödja lönsamheten och konkurrenskraften inom jordbruket. Det är dock inte självklart att direkta bidrag är förmånliga för statsekonomin, utan alternativa former av investeringsstöd också bör övervägas.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme