Vihreät - De Gröna

Maria Ohisalo: Valtiovarainministeriön väläyttelemät koulutusleikkaukset eivät mahdollisia

Jaa
Valtiovarainministeriö julkaisi julkisen talouden meno- ja rakennekartoituksen. Vihreiden puheenjohtaja, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo kommentoi ehdotuksia Facebook-päivityksessään.
Vihreiden puheenjohtaja, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo
Vihreiden puheenjohtaja, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo

– Koulutuksesta ei saa leikata ensi kaudella euron euroa. Maksuttomasta koulutuksesta on pidettävä kiinni. Valtionvarainministeriö on julkaissut raportin, jossa se on käynyt läpi tulevien vuosien mahdollisia menoleikkauskohteita. Raportti on hyvin laaja, ja on arvovalinta millaisia työkaluja näistä seuraava hallitus valitsee, Vihreiden puheenjohtaja, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo toteaa.

– Suomen tulevaisuuden menestyksen suurimpia kulmakiviä tulee olemaan se, saammeko koulutusasteemme ja sitä kautta työllisyysasteemme nousuun. Tämä ei toteudu ilman panostuksia koulutukseen. Siksi onkin ristiriitaista, että VM:n ehdotuksessa on mukana leikkauksia koulutukseen ja opiskelijoiden toimeentuloon, Ohisalo jatkaa.

– Lukukausimaksujen käyttöönotto, opiskelijoiden työntäminen entistä vahvemmin opintolainojen varaan ja siirtäminen pois yleiseltä asumistuelta omaan heikompiehtoiseen järjestelmään estäisivät monen opiskelun ja karkottaisivat etenkin pienituloiset korkeakouluista. Nämä silti VM:n papereista löytyivät. Valtion velkataakkaa kevennettäisiin siis niin, että samat velat kaadetaan itsenäistä elämää aloittavan nuoren niskaan. Tämä ei minusta ole alkuunkaan oikeudenmukaista saati pitkänäköistä, Ohisalo linjaa

Kysymys on loppuviimeksi poliittisista ratkaisuista.

– On hyvä, että valtion menoja ja veroja on kartoitettu myös valtiovarainministeriön virkahenkilöiden voimin. Poliittiseen keskusteluun kuuluu kuitenkin se, että mahdottomat ja mahdolliset leikkauskohteet erotellaan. Vihreille koulutusleikkaukset ovat mahdottomia, Ohisalo korostaa.

Vihreät tasapainottaisi valtion taloutta ensi kaudella kuudella miljardilla eurolla, mutta tekisi sen niin, ettei pienituloisten asemaa heikennetä tai koulutuksesta leikata euroakaan. 

– Kyse on arvovalinnasta, jolla varmistetaan, että lapsilla ja nuorilla on tulevaisuus ja Suomi menestyy jatkossakin. Minun Suomessani jokaisesta lapsesta on voitava tulla mitä tahansa. On arvovalinta, haluammeko pitää siitä jatkossakin kiinni. Vihreät haluaa, Ohisalo toteaa.

Ohisalo kommentoi aihetta Facebook-päivityksessään:

https://www.facebook.com/OhisaloMaria/posts/pfbid0q1eDVKJSyX4fjUxdgs54p7VJbwSkN5fxy8PPAnNYxmKofZ9MNK5x9KRY7YGWnLj5l

Lue lisää Vihreiden talouden sopeuttamisen linjoista

https://www.vihreat.fi/vihreiden-toimet-julkisen-talouden-tasapainottamiseksi/Yhteyshenkilöt

Kuvat

Vihreiden puheenjohtaja, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo
Vihreiden puheenjohtaja, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Vihreät - De Gröna
Vihreät - De Gröna
Mannerheimintie 15b A, 4 krs
00260 Helsinki

09 5860 4160, viestinta@vihreat.fihttps://www.vihreat.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreät - De Gröna

Vihreiden Harjanne ja Elo: Paremmalla kaupunkipolitiikalla luodaan kestävää hyvinvointia ja ratkotaan suurimpia ongelmia17.3.2023 16:17:59 EET | Tiedote

Kaupungeilla on keskeinen rooli talouden uudistamisessa ja osaamisen pohjaavan hyvinvoinnin luomisessa. Samalla kaupunkeja tarvitaan myös ilmastokriisin ja luontokadon pysäyttämisessä. Monet Suomen kannalta keskeiset ongelmat kohdataan ja ratkaistaankin juuri kaupungeissa. Vihreät julkaisivat tänään teesinsä parempaan kaupunkipolitiikkaan.

Ohisalo: Lapsiperheköyhyyden torjunnasta ei saa tinkiä ensi hallituskaudellakaan9.3.2023 11:33:28 EET | Tiedote

Lapsena koettu köyhyys jättää pitkän jäljen koko elämän ajaksi. Pienituloisia lapsiperheitä on tuettava, eikä siihen riitä vain yhden vuoden väliaikaiset sosiaaliturvan korotukset. Vihreiden puheenjohtaja, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo esittää blogikirjoituksessaan korotusten muuttamista pysyviksi ja kotipalvelun palauttamista 1990-luvun lamaa edeltäneelle tasolle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme