Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Marraskuu oli lämmin Pohjois-Karjalassa. Sademäärät olivat lähellä tavanomaista.

Jaa

Marraskuun sademäärä oli Pohjois-Karjalassa lähellä tavanomaista. Kuukauden aikana satoi keskimäärin 60 mm, kun tavallisesti sataa 57 mm. Kuukauden päättyessä oli lunta maakunnan itä- ja pohjoisosissa 5-10 cm. Muualla maakunnassa lunta oli vain muutamia senttejä.

Ilmatieteen laitoksen mukaan marraskuu oli Pohjois-Karjalassa reilun neljä astetta tavanomaista lämpimämpi. Esimerkiksi Valtimon kirkonkylällä mitattiin marraskuun keskilämpötilaksi 1,3 astetta, kun pitkänajan keskiarvo on -3,3 astetta. Vastaavasti Joensuun lentoasemalla marraskuun keskilämpötilaksi mitattiin 1,8 astetta, kun pitkänajan keskiarvo on -2,6 astetta.

Pohjois-Karjalan maakunnan luonnontilaisten järvien ja jokien vedenkorkeudet ovat sateisen syksyn vaikutuksesta ajankohtaan nähden tavallista korkeammalla. Useimpien järvien vedenkorkeudet ovat kääntyneet jo laskuun, mutta Pielisen vedenkorkeus on ajankohtaan nähden harvinaisen korkealla. Joulukuun alussa Pielisen vedenkorkeus on ollut yhtä korkealla viimeksi vuonna 2012.

Pielisen vedenpinta kohosi marraskuun aikana 32 cm ja kuukauden viimeisenä päivänä vedenkorkeus oli 62 cm ajankohdan pitkäaikaista keskiarvoa ylempänä. Vedenkorkeuden nousun ennustetaan tasaantuvan ja pysyvän lähellä nykyistä tasoa seuraavan viikon ajan. Ilman suuria sateita vedenkorkeus kääntyy joulukuun puolivälissä laskuun.

Saimaan (Orivesi-Pyhäselän) vedenpinta on nousussa. Vedenkorkeus on nyt noin 20 cm ajankohdan keskitason yläpuolella. Ennusteen mukaan Saimaan ja Vuoksen juoksutussäännön mukainen normaalivyöhykkeen yläraja uhkaa ylittyä luonnonmukaisella juoksutuksella tammi-helmikuun vaihteessa. Vesitilanne kehittyy ennusteen mukaan sellaiseksi, että mahdolliset runsaat sateet alkuvuonna lisäisivät poikkeuksellisen suuren tulvan mahdollisuutta. Tästä syystä Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus päättää Saimaan ja Vuoksen juoksutussäännön mukaisen lisäjuoksutuksen aloittamisesta. Saimaan juoksutusta lisätään 14.12.2020 alkaen.

Ruunaan vedenkorkeus oli marraskuun lopussa 35 cm, Viinijärven 25 cm ja Kajoonjärven 24 cm ajankohdan pitkäaikaista keskiarvoa ylempänä.

Pielisjoen marraskuun keskivirtaama oli lähes puolitoistakertainen. Lieksanjoessa ja Koitajoessa virtasi marraskuussa vettä lähes kaksinkertainen määrä. Pienempien jokien virtaamat olivat myös lähellä kaksinkertaista määrää.

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteissä pohjavedenkorkeus oli marraskuun lopussa Kontiolahden Jaamankankaalla 30 cm ja Jakokoskella 28 cm ajankohdan keskiarvoa ylempänä. Nurmeksen Juutilankankaan pohjavesiasemalla pohjavedenkorkeus oli 29 cm ja Ilomantsin Kuuksenvaaran pohjavesiasemalla peräti 105 cm tavanomaista ylempänä.

Marraskuun lopussa havaintopisteissä ei ollut routaa, kun tavallisesti sitä on noin 5 cm.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesitaloussuunnittelija Esa Päivinen, puh. 0295 026 218, esa.paivinen(at)ely-keskus.fi

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Kauppakatu 40 B, PL 69
80101 Joensuu

0295 026 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-karjala

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Joulukuu tavanomaista leudompi ja vuosi 2020 Suomen mittaushistorian lämpimin11.1.2021 07:32:10 EETTiedote

Joulukuu oli Pohjois-Karjalan maakunnassa viisi astetta tavanomaista leudompi. Esimerkiksi Valtimolla mitattiin joulukuun keskilämpötilaksi -3 astetta, kun se tavallisesti on -8,1 astetta. Vastaavasti Joensuun lentoasemalla mitattiin joulukuun keskilämpötilaksi -2,4 astetta, kun pitkän ajan keskiarvo on -7,3 astetta. Joulukuun sademäärä vaihteli Pohjois-Karjalan maakunnassa 40-48 mm, kun tavallisesti joulukuussa sataa 52 mm. Vuodenvaihteessa lunta oli 10-20 cm, eli noin 10 cm normaalia vähemmän. Lumen vesiarvo vaihteli joulukuun lopussa 22-44 mm, kun se vuodenvaihteessa on keskimäärin 60 mm. Pohjois-Karjalan maakunnan suurten järvien vedenkorkeudet ovat ajankohtaan nähden tavallista korkeammalla. Järvien vedenkorkeudet ovat pakastuneen sään johdosta laskussa Orivesi-Pyhäselkää lukuun ottamatta. Pakkaset voivat aiheuttaa avoimena olevilla jokiosuuksilla hyydepatoja, jotka voivat nostaa joen vedenkorkeutta nopeastikin. Orivesi-Pyhäselän vedenpinta on noussut noin 30 cm marraskuun puolivä

Pohjois-Karjalassa marraskuun lopussa 10 396 työtöntä22.12.2020 08:00:33 EETTiedote

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen alueella oli marraskuun lopussa 10 396 työtöntä työnhakijaa. Vuoden takaiseen tilanteeseen nähden työttömien määrä oli 1 436 henkilöä (16 %) suurempi. Työttömyyden kasvusta 47 % aiheutui lomautettujen määrän lisäyksestä. Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta (70 953 henkilöä) oli Pohjois-Karjalan ELY-alueella 14,7 %, vuosi sitten osuus oli 12,4 %. Koko maassa työttömien osuus työvoimasta oli 12,0 % ja vuosi sitten 8,7 %. Työllisyyskatsaus-sivusto Pohjois-Karjalan työllisyyskatsaus kokonaisuudessaan on Työllisyyskatsaus-sivustolla:www.temtyollisyyskatsaus.fi/pohjois-karjala.aspx Sivustolla ovat myös koko maan sekä kaikkien ELY-keskusalueiden työllisyyskatsausaineistot. Työnvälitystilasto Tilastokeskuksen StatFin-palvelussa TEMin Työnvälitystilaston keskeiset tiedot julkaistaan myös Tilastokeskuksen ilmaisessa StatFin-tilastotietokannassa: https://pxnet2.stat.fi/PXWeb/pxweb/fi/StatFin/StatFin__tym__tyonv/ https://pxnet2.stat.fi/PXWeb/pxweb/fi/StatFin/

Maakunnalliset ympäristöpalkinnot 2020 Pielisen Kalajaloste Oy:lle, Pohjois-Karjalan Martat ry:lle, Joonas Potkoselle Ilomantsista sekä Majatalosta majataloon -tuotteiden yritysryppäälle ja Äksyt Ämmät -verkkokaupalle26.11.2020 14:04:06 EETTiedote

Pohjois-Karjalan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) jakoi vuoden 2020 maakunnalliset ympäristöpalkinnot 26.11.2020. Palkinnon saivat Pielisen kalajaloste Oy Nurmeksesta, Pohjois-Karjalan Martat ry, Joonas Potkonen Ilomantsista, sekä Majatalosta majataloon -tuotteiden yritysrypäs ja Äksyt Ämmät -verkkokauppa Nurmeksesta.

Pohjois-Karjalassa lokakuun lopussa 10 079 työtöntä24.11.2020 08:00:30 EETTiedote

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen alueella oli lokakuun lopussa 10 079 työtöntä työnhakijaa. Vuoden takaiseen tilanteeseen nähden työttömien määrä oli 1 353 henkilöä (16 %) suurempi. Puolet työttömyyden kasvusta aiheutui lomautettujen määrän lisäyksestä. Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli Pohjois-Karjalan ELY-alueella 14,2 %, vuosi sitten osuus oli 12,1 %. Koko maassa työttömien osuus työvoimasta oli 11,9 % ja vuosi sitten 8,6 %. Työllisyyskatsaus-sivusto Pohjois-Karjalan työllisyyskatsaus kokonaisuudessaan on Työllisyyskatsaus-sivustolla: www.temtyollisyyskatsaus.fi/pohjois-karjala.aspx Sivustolla ovat myös koko maan sekä kaikkien ELY-keskusalueiden työllisyyskatsausaineistot. Työnvälitystilasto Tilastokeskuksen StatFin-palvelussa TEMin Työnvälitystilaston keskeiset tiedot julkaistaan myös Tilastokeskuksen ilmaisessa StatFin-tilastotietokannassa. StatFin-tilastotietokannan osoite on https://pxnet2.stat.fi/PXWeb/pxweb/fi/StatFin/StatFin__tym__tyonv/ https://pxnet2.stat.fi/PXW

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme