Tampereen yliopisto

Matematiikan päivät 2022: Mallinnus selvitti, että koronavirus leviää sisäilmassa kuin tupakansavu

Jaa

Tampereen yliopisto järjestää vuoden 2022 Matematiikan päivät tammikuun alussa. Tapahtumassa esiintyy matematiikan alan kärkitutkijoita kertomassa mm. uusimmista matematiikan sovelluksista. Aalto-yliopiston apulaisprofessori Ville Vuorisen ajankohtainen puheenvuoro valottaa ilmavirran 3D-mallinnusta. Menetelmän avulla voidaan tutkia esimerkiksi Covid19-virusten liikkumista sisätiloissa sekä simuloida hiilidioksidivapaiden polttoaineiden palamista.

Fysikaaliseen simulointiin perustuva havainnollistus virusaerosolipilven liikkeestä penkkirivien/tilanjakajien yli vasemmalta oikealle kulkevan ilmavirran mukana. Kuva: Ville Vuorinen ja Mahmoud Gadalla.
Fysikaaliseen simulointiin perustuva havainnollistus virusaerosolipilven liikkeestä penkkirivien/tilanjakajien yli vasemmalta oikealle kulkevan ilmavirran mukana. Kuva: Ville Vuorinen ja Mahmoud Gadalla.

Suomen matemaattisen yhdistyksen (SMY) joka toinen vuosi järjestämän tapaamisen teemana on matematiikan tutkimus ja opetus. Tapahtuma kerää yhteen noin 250 kotimaista matemaatikkoa pääosin yliopistoista, mutta myös teollisuudesta.

– Matematiikka ja looginen päättely, tilastot ja mallit liittyvät lähes kaikkiin tieteenaloihin. Koko teollinen yhteiskuntamme on rakennettu matemaattiselle pohjalle, ja sen avulla selätämme niin koronan kuin ilmastonmuutoksen. Matemaatikot luovat sitä kakkua, jota muut tieteet ja siten koko yhteiskunta voivat jakaa. Matematiikan päivillä raportoimme viimeisimmistä tutkimuksistamme ja niiden tuloksista. Kaikki tulokset eivät ehkä avaudu suurelle yleisölle, toiset ovat hyvinkin lähellä ihoa, kertoo Esko Turunen, joka toimii sovelletun matematiikan professorina tilaisuuden järjestävässä Tampereen yliopistossa.

Ville Vuorisen johtama tutkimusryhmä selvitti jo koronapandemian alkuvaiheessa, että virus leviää pääosin ilmateitse. Ilmassa leijuvia partikkeleita mallintamalla on voitu selvittää, miten koronavirus käyttäytyy sisäilmassa. Ville Vuorinen kertoo puheenvuorossaan "Scale-resolved computational fluid dynamics: applications and methods" 3D-mallintamisen hyödyistä virusten tutkimisessa sekä esimerkiksi CO2-päästöttömien polttoaineiden palamisen simuloinnissa.

– Nesteiden ja kaasujen fysikaaliset virtausilmiöt ovat erittäin keskeisessä asemassa lukuisissa eri sovelluksissa. Esimerkiksi tuuliturbiinin lapojen muotoilua, lämmönsiirtoa, suihkuhävittäjän aerodynamiikkaa tai vetymoottorin toimintaa voidaan kehittää hyvin tarkasti suurteholaskentaa hyödyntäen, Vuorinen kertoo.

– Fysiikan lait tietokoneella ratkaisemalla voidaan mallintaa myös ilmavirtoja sisätiloissa sekä uloshengityksen partikkelien liikettä ilman mukana. Koronavirusaerosolien liikkeen mallintaminen sisäilmassa on käytännön esimerkki siitä, miten teoreettiset matematiikan ja fysiikan työkalut - kuten derivointi, integrointi, matriisit, vektorit ja funktioavaruus - kytkeytyvät hyvin konkreettisiin arkielämän ilmiöihin, Vuorinen sanoo.

– Havaitsimme, että viruspitoinen ilma leviää huoneessa yli tilanjakajienkin ja jopa huoneesta toiseen. Ilmiötä voi verrata tupakansavun leviämiseen. Systemaattinen maskien käyttö sisätiloissa, ilmansuodatus sekä riskitilanteiden tunnistaminen ovat ruohonjuuritason avainkeinoja ilmavälitteisten virusten torjunnassa, lisää Ville Vuorinen.

Paikallisena järjestäjänä toimivat Tampereen yliopiston Tietotekniikan yksikön matematiikan tutkimusryhmät. Tapahtuma sisältää kutsuttuja esitelmiä sekä eri aihepiirien tutkimusta ja tutkijoita yhteen kokoavia tilaisuuksia.

Matematiikan päivät 2022 järjestetään 4.-5.1.2022 sekä Tampereen yliopiston keskustakampuksella että etäyhteydellä. Ilmoittautumalla tapahtumaan saat linkin etäosallistumiseen. Tutustu tapahtuman ohjelmaan.

Ville Vuorinen on median tavattavissa Tampereen yliopiston keskustakampuksen Päätalolla (Kalevantie 4, Tampere) tiistaina 4.1.2022 klo 16–17. Varaa haastattelu puh. 050 361 1471 / Ville Vuorinen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Esko Turunen
puh. +358 50 301 4667
esko.turunen@tuni.fi

Kuvat

Fysikaaliseen simulointiin perustuva havainnollistus virusaerosolipilven liikkeestä penkkirivien/tilanjakajien yli vasemmalta oikealle kulkevan ilmavirran mukana. Kuva: Ville Vuorinen ja Mahmoud Gadalla.
Fysikaaliseen simulointiin perustuva havainnollistus virusaerosolipilven liikkeestä penkkirivien/tilanjakajien yli vasemmalta oikealle kulkevan ilmavirran mukana. Kuva: Ville Vuorinen ja Mahmoud Gadalla.
Lataa
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Väitös: Analytiikalla voidaan tehostaa toimintaa ja kilpailukykyä sekä luoda digitaalista liiketoimintaa sosiaali- ja terveysalan yrityksissä19.1.2022 10:07:13 EET | Tiedote

Data ja liiketoiminta-analytiikka ovat avainasemassa digitalisaation hyödyntämisessä ja muodostavat kilpailuetua monissa yrityksissä eri toimialoilla, myös yksityisellä sosiaali- ja terveyssektorilla. Toiminnan tehostaminen, digitaalisten tuotteiden ja palvelujen kehitys sekä uudet liiketoiminta-avaukset luovat yrityksille arvoa. Kauppatieteiden maisteri Milla Ratia tutkii väitöskirjassaan analytiikan arvonluontia.

Väitös: Johtajien kognitiot määräävät tahdin yritysten kansainvälistymisprosesseissa18.1.2022 09:32:27 EET | Tiedote

Vaikka johtajien päätökset ovat merkittävässä roolissa yritysten kansainvälistymisessä, käännämme yllättävän harvoin huomiomme siihen, miten kansainvälistymistä ohjaavat päätökset muodostuvat. KTM Aleksi Niittymies pyrkii väitöskirjassaan avaamaan johtajien päätöksentekoprosessien roolia yrityksen kansainvälistymisessä ensiksi tutkimalla, kuinka johtajien kognitiot vaikuttavat yrityksen kansainvälistymiseen ja toiseksi esittämällä keinoja, joiden avulla yrityksen kansainvälistymisen kognitiivisia perusteita voidaan tutkia tulevaisuudessa entistä paremmin.

Väitös: Psykiatrian on palattava juurilleen – ihminen kiinnostuksen kohteeksi oireiden sijaan17.1.2022 10:34:21 EET | Tiedote

Psykiatriset erikoisalat eivät houkuttele tällä hetkellä nuoria lääkäreitä. Toisin oli muutama vuosikymmen sitten. Nykypsykiatria pyrkii arvostetuksi osaksi lääketiedettä korostamalla oirekeskeistä diagnostiikkaa ja näyttöön perustuvia vuokaavioita hoidon kulusta. On epäilty, että kärsivä ihminen yksilöllisine tarpeineen on unohtumassa ja jää näkemättä muuna kuin oirekimppuna. Psykiatria loittonee ihmistieteisiin nojaavasta perustastaan. LL Enikö Éva Savander tutki väitöstyössään, olisiko paluu potilaskeskeiseen ongelmien ja hoidon tarpeen arviointiin julkisen terveydenhuollon psykiatrisessa avohoidossa vielä mahdollista.

Väitös: Uudet anturit tekevät pehmoroboteista älykkäämpiä17.1.2022 10:01:28 EET | Tiedote

Diplomi-insinööri Anastasia Koivikko tutki väitöskirjassaan uusia pehmorobottien antureiden ja tarttujien valmistusmenetelmiä. Robotteja, jotka on valmistettu pehmeistä materiaaleista, kutsutaan pehmoroboteiksi. Niiden pehmeys tekee niiden käytöstä turvallisempaa ihmisten lähellä, sillä ne eivät vahingoita, vaikka törmäisivät ihmiseen. Näihin robotteihin tarvittavien osien, kuten antureiden, tulee olla myös pehmeitä, jotta robotin pehmeys ei kärsisi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme