Matkailijat aiheuttavat valtaosan moottorikelkkaonnettomuuksista, mutta pahimmat kolarit sattuvat paikallisille
Moottorikelkkaonnettomuudet ovat Ifin tilastojen mukaan lisääntyneet viime vuosina. Valtaosa onnettomuuksista sattuu tietysti siellä missä on eniten lunta eli Suomen pohjoisosissa. Henkilövahingot ovat usein vakavia, joten turvallisuudesta on tärkeä huolehtia.
Onnettomuuksien määrä on Ifin yksityisomisteisen moottorikelkkavahinkotilastojen mukaan kasvanut selvästi vuosina 2020–2022.
- Osin tämä selittyy varmasti korona-ajalla, jolloin on pysytty enemmän kotimaassa. Kuten moottoripyöriä ja veneitä on myös moottorikelkkoja hankittu koronavuosina tavallista enemmän, kommentoi ajoneuvovakuutusten tuotepäällikkö Mikael Tervonen.
Tavallisimpia moottorikelkkailuonnettomuuksia ovat kelkan kaatuminen, reitiltä ulosajo ja törmäys kiveen tai puuhun.
- Pakollinen liikennevakuutus ei korvaa omaa ajoneuvoa, eli jos haluaa suojata oman kelkkansa, on hyvä ottaa kaskovakuutus, sanoo Tervonen.
Lapissa suuri osa onnettomuuksista sattuu ulkopaikkakuntalaisille
Eniten vahinkoja tapahtuu tietysti siellä, missä on eniten luntakin eli Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Näillä alueilla korostuu myös ulkopaikkakuntalaisten osuus vahingoista, lähes 40 prosenttia Lapin vahingoista tapahtuu ulkopaikkakuntalaisille, joista suurin osa saapuu muista maakunnista.
- Kun eteläsuomalaisella on kelkka, niin hyvin todennäköisesti se on Pohjois-Suomessa omalla vapaa-ajanasunnolla tai kulkee mukana matkustettaessa lumen perässä, kertoo Tervonen.
Vieraalla paikkakunnalla kuitenkin ajetaan varovaisemmin, pahimmat kolarit ja henkilövahingot sattuvat omalla kotipaikkakunnalla ajettaessa.
- Kaasukahva on helposti vähän eri asennossa tutuilla reiteillä kuin vieraassa maastossa, Tervonen toteaa.
Tyypillisimmiltä henkilövahingoilta voi suojautua
Ifin tilastojen mukaan moottorikelkkavahingoissa korvataan useimmin ajoneuvoille koituneita vauriota, mutta yli 40 prosenttia tapauksista sisältää myös henkilövahinkoja.
- Näissä tilastoissa on huomioitu yksityisomistuksessa olevat moottorikelkat. Vuokrakelkoissa henkilövahinkojen osuus on vielä huomattavasti suurempi, Tervonen selventää.
Tyypillisimpiä henkilövahinkoja moottorikelkalla ovat kylkiluumurtumat sekä rintarangan vammat törmäyksen seurauksena. Jos kelkka puolestaan kaatuu, tulee henkilöille usein murtumia tai nivelsidevammoja.
- Tavallisimpien turvallisuusohjeiden noudattamisen lisäksi tyypillisimmiltä vahingoilta voi suojautua tehokkaasti ylimääräisin turvavarustein kuten rinta- ja selkäpanssarilla, ohjeistaa Tervonen.
Moottorikelkkatapaturmissa henkilövahingot ovat usein vakavia ja vaativat useita lääkärikäyntejä. Vaikka määrällisesti Ifissä korvataan eniten oman ajoneuvon vahinkoja, korvaussummissa mitattuna henkilövahingot menevät kuitenkin reippaasti yli peltivahinkojen.
- Valitettavan usein vakavissa vahingoissa on osallisena myös alkoholi, Tervonen huomauttaa.
On kelkka sitten oma tai vuokrattu, on turvallisuusohjeet tärkeä muistaa:
- Pysy merkityillä reiteillä.
- Ryhmässä ajettaessa säilytä turvaväli.
- Kypärä päähän ajajalla ja kyydittävillä. Rinta- ja selkäpanssari suojaavat törmäystilanteessa.
- Noudata nopeusrajoituksia.
- Varmista liikennevakuutuksen voimassaolo ennen ajoa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Henna Nikkariviestinnän asiantuntija
Puh:010 514 1245henna.nikkari@if.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
If vakuuttaa kaiken, mikä on elämässä arvokasta: ihmiset, eläimet, kodit, autot ja paljon muuta. Me hoidamme vakuutusasiat mutkattomasti, helposti ja hetkessä. Autamme myös yrityksiä turvaamaan toimintansa silloin, kun vahinko sattuu. 6 700 ammattitaitoista työntekijäämme huolehtivat, että 3,7 miljoonaa asiakastamme Pohjoismaissa ja Baltiassa saavat tarvitsemaansa apua ja oikeanlaista turvaa – jos jotain sattuisi tapahtumaan. If kuuluu Sampo-konserniin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta If Vakuutus
Ifin kyselytutkimus: Suomalaisten luottamus julkiseen terveydenhoitoon laskenut selvästi18.1.2023 07:15:00 EET | Tiedote
Suomalaisten huonot kokemukset julkisesta terveydenhuollosta ovat lisääntyneet, selviää Ifin Terveysbarometri-kyselytutkimuksessa. Vastaajista suurin osa pitää edelleen tärkeänä, että hoitoon pääsisi jatkossakin nopeasti – samalla huoli omien varojen riittämisestä yksityisiin palveluihin kasvaa.
Joulukuussa työmatkaliukastumisia enemmän kuin vuosiin – jopa 10 % liukastumisista johtaa pitkään sairauslomaan10.1.2023 07:00:00 EET | Tiedote
Viime vuoden pitkä ja liukas talvi oli poikkeuksellinen. Liukastumisvahinkoja tapahtui Ifin tilastojen mukaan ennätysmäärä sekä keväällä ja loppuvuonna.
Saunassa sattuu palovammoja ja paloja – turvallisesti löylyyn uutenavuotena29.12.2022 07:00:00 EET | Tiedote
Saunominen on suomalaisille rakas harrastus, ja oikein käytettynä sauna on turvallinen rentoutumispaikka. Vakuutusyhtiö Ifin tilastoista paljastuu kuitenkin, että sauna on toiseksi yleisin palovammojen aiheuttaja ja että saunaan jätetyt yllättävätkin esineet voivat johtaa saunapaloihin.
Tarkkana joulukokkailussa – aattona ja aatonaattona keittiöpalojen riski on kaksinkertainen22.12.2022 07:00:00 EET | Tiedote
Nyt alkaa kotikeittiöiden vuoden kiireisin aika, ja se näkyy piikkinä myös palovahinkotilastoissa. Yleisimmin keittiöpalo saa alkunsa, kun ruoka unohtuu kiireessä liedelle tai lieden lähettyville jää jotakin helposti syttyvää. Turvallisuudesta huolehtimalla kokkaat jouluna ilman huolia.
Pelti rytisee parkkipaikoilla joulunaluspäivinä20.12.2022 07:00:00 EET | Tiedote
Jouluvalmistelut sekä viimeiset lahjaostokset ruuhkauttavat ostoskeskukset ja joulustressi näkyy myös Ifin ajoneuvovahinkotilastoissa jouluviikolla. Ilkivallan tekijät puolestaan rauhoittuvat joulunviettoon jo aikaisin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme